Власт и даље крије коме су продате обвезнице Српске!?

Три дана након што су продане обвезнице Републике Српске на Лондонској берзи, не зна се ко их је купио. Министарство финансија Републике Српске није одговорило на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) да достави списак о томе ко је све купио обвезнице.

Република Српска 23.04.2021 | 21:03
Власт и даље крије коме су продате обвезнице Српске!?

Обвезнице су дужнички вриједносни папири који се издају с циљем прикупљања финансијских средстава и са унапријед дефинисаним роком поврата, те унапријед утврђеном каматом. Представљају алтернативу банковном кредиту.

Влада је, у саопштењу за јавност 20. априла, навела да је у трансакцијама у Лондону било више од 54 учесника међу којима фондови, банке и квалификовани инвеститори.

„Највећи и најзначајнији су из Велике Британије, САД, Швајцарске, Њемачке, те само један финансијски инвеститор из Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске саопштила је 20. априла да су продате обвезнице овог босанскохерцеговачког ентитета на међународном тржишту у износу од 300 милиона евра с каматом од 4,75 посто. Обвезнице су продане, а тек након тога је Влада Републике Српске одржала посебну сједницу и донијела Одлуку о прихватању задужења.

Излазак на Лондонску берзу ће тако пореске обвезнике у Републици Српској коштати додатних 375 милиона евра у наредних пет година. Новац је намијењен, како је речено из Владе, за повећање плата и пензија у Републици Српској. Све се дешава нешто више од годину дана од општих избора у Босни и Херцеговини.

Сумњив посао?

„Све ово је јако чудно. Прво су обвезнице продате у току дана, а онда је Влада накнадно навече донијела одлуку о прихватању задужења. То је по мени кршење свих могућих закона“ , каже економска аналитичарка и бивша министрица финансија Републике Српске Светлана Ценић за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Она оцјењује да се ради „о сумњивом послу“, јер влада није најавила да ће изаћи на Лондонску берзу.

„Кредитни рејтинг Б3 сам по себи говори шпекулативно и високо ризично“, каже Ценић.

Професор економских наука, Младен Иванић, наглашава да је кључно питање ко је купио обвезнице Републике Српске у Лондону.

„Ови који су купили обвезнице Републике Српске по каматној стопи од готово пет посто су урадили добар посао. Такав принос мало ко ће у овом тренутку добити. Мислим да је Република Српска могла да се задужи на домаћем тржишту уз пуно нижу камату. Кад будемо знали да ли су купци људи са капиталом из Републике Српске, Мађарске и Русије, а мислим да један дио јесте, онда ће се знати зашто је камата тако висока и зашто су они тако добро оплодили свој новац“, каже Иванић.

Према ријечима економисте Зорана Павловића, лондонска финансијска прича грађане Републике Српске ће коштати много више од 300 милиона евра за које се влада задужила путем обвезница.

„Да би било ко могао да емитује обвезнице мора склопити уговор са берзом, мора бити дефинисан онај ко ће водити тај процес и ко ће помоћи да се изврши припрема за пласман. У овом случају то су били Социете Генерале Гроуп, Интеса Санпаоло Банка и Уникредит Банка. По мојој процјени, са каматом то ће бити пет посто у односу на главницу, односно око 15 милиона евра годишње“, објашњава Павловић.

Социете Генерале је једна од водећих европских групација за финансијске услуге, а Интеса Санпаоло банка и Уникредит банка послују и у Босни и Херецеговини.

Лондонска берза није једина путем које се Влада РС задужила. У јуну 2018. године, вриједносни папири су продани на Бечкој берзи. Њихова вриједност је 200 милиона евра. Тада су издате петогодишње обвезнице са роком доспијећа главнице 28. јуна 2023. године.

“У овом уговору из Беча пише да, ако Република Српска не врати средства кредиторима, носиоци обвезница имају право запљене било које компаније која је више од 51% у власништву Републике Српске. То су врло строги услови, па уколико се цијели износ не врати 2023. године, могло би се десити да неко дође и узме напримјер, дио Електропривреде РС”, објашњава Павловић.

Због чега се Влада РС задужила на Лондонској берзи?

Босна и Херцеговина преговора са Међународним монетарним фондом (ММФ), од 2020. године о новом финансијском аражману вриједном 750 милиона евра. Да би добила новац, Босна и Херцеговина мора испунити услов, а он се односи на успоставу регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ.

Република Српска сматра како се ради о преносу надлежности на Босну и Херцеговину и не пристаје на овај услов.

Истовремено, у ММФ оцјењују да све зависи од власти у земљи и њихове политичке воље, те да услови које је поставио ММФ никада нису били лакши.

Андреw Јеwелл, резидентни представник ММФ-а у БиХ изјавио је у јануару за РСЕ како би кредит помогао грађанима и опоравку посрнуле економији погођене пандемијом ЦОВИД-а 19.

Разлог због којег ММФ тражи успоставу регистра, навео је Јеwелл, је то што Европска унија (ЕУ) у борби против прања новца захтијева од свих земаља чланица да успоставе овакве регистре на нивоу својих земаља.

Други разлог је што би то охрабрило и подстакло банке да дају више зајмова, јер би олакшало банкама наплату дугова и наплату потраживања.

Такође, ова мјера која је стандардна у земљама ЕУ, кориштена је од ММФ-а и у аранжманима са другим земљама.

Продаја смањила кредитни рејтинг Републике Српске

Агенција за кредитни рејтинг Моодy'с 14. априла објавила је на wеб страници да је додијелила привремени рејтинг Б3 емисији обвезница Републике Српске на Лондонској берзи.

Моодy'с Публиц Сецтор Еуропе је специјализирана фирма за сервисирање европског јавног сектора.

У свом извјештају наводе да ће сврха обвезница бити рефинансирање већине домаћег дуга који доспијева у износу од 180 милиона евра и финансирање планираног буџетског дефицита од 178 милиона евра.

„Рејтинг Републике Српске и даље је ограничен високим теретом дуга, који се са 135% стварних прихода у 2019. години повећао на око 160% у 2020. Поновљени приступ спољном финансирању биће кључан за Републику Српску да финансира своје средњорочне приоритете, с обзиром на врло високе потребе за финансирањем у износу од преко милијарду КМ у 2021.години ( више од 500 милиона евра) и 800 милиона марака 2022. године (више 400 милиона еура)“, наводи се у овом извјештају.

Истовремено, у Централно банци БиХ за РСЕ наводе да најновије задужење Републике Српске неће утицати на кредитни рејтинг Босне и Херцеговине који такође има кредитни рејтинг Б3 (ризично).

„Тренутна емисија обвезница Републике Српске, у односу на досадашње показатеље, не представља значајан ризик и не може нарушити суверени рејтинг БиХ“, каже Белма Чолаковић из Централне банке БиХ за РСЕ.

Дуг Босне и Херцеговине из године у годину расте. Само у 2020. години јавни дуг је повећан за 480 милиона евра.

Према извјештају Министарства финансија и трезора БиХ, на крају 2020. године, БиХ је била задужена 6,2 милијарди евра, на спољни дуг отпада 4,42 милијарде евра, а на унутрашњи дуг 1,78 милијарди евра.

Хоће ли се задуживати Федерација БиХ?

У укупном дугу Федерација Босне и Херцеговине учествује са 51 посто, а Република Српска са 48 посто. Преосталих један посто односи се на дуг институција БиХ и Брчко дистрикта.

У Влади Федерације БиХ, говорећи о задуживању на страним берзама, наводе како се тај ФБиХ неће задуживати.

Савјетник за економска питања у Влади Федерације БиХ, Горан Мирашчић, наглашава за РСЕ како та извршна инсититуција "не планира скори излазак на међународно финансијско тржиште капитала".

„Федерација Босне и Херцеговине није имала потребе да се задужује на овај начин међутим, видјећемо да ли ће бити за тим потребе у будућности. С обзиром да се овдје ради о јавном новцу, првенствено се ту гледа каматна стопа и вријеме отплатног периода, и ми ћемо тражити могућност за јефтиније задужење како бисмо што мање коштали наше пореске обвезнике“, каже Мирашчић.

Законом о задужењу, дугу и гаранцијама Босне и Херцеговине дефинисано је да се, осим државе, на иностраном финансијском тржишту могу задужити и ентитети и дистрикт Брчко БиХ ( самостална једница на сјеверу БиХ).

(РСЕ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Семберија

23.04.2021 19:17

Измедју Ивице и Марице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

23.04.2021 21:01

Па људи моји, зар вам није јасно, 100 милиона од камате ће извући а 200 милиона од кредита ће украсти а све то да купе Изборе 2022 године.

Name

Милко Грмуша

24.04.2021 08:45

Нама шта да се крије, обвезнице су продате Руском криминалцу Константину Малофејеву! ЧУВЕНА МАРШАЛ ГРУПА! Хоће Милорад Додик да постане ГУБЕРНАТОР!!! ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха

Name

Б.Лука

23.04.2021 19:23

Лоповлук у режији режима.Јел то нешто ново?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

23.04.2021 20:57

Народе мој, докле?

Name

321. Старт

23.04.2021 19:31

Сретан пут до коначног потонућа. Нећемо још дуго чекати. РС СЕ ДЕМОНТИРА ИЗНУТРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

23.04.2021 19:31

Купили су Вук Хамовиц, Батагон, Проинтер, Ндрангета, Кавацки клан, Скаљарски клан, и слицни угледни инвеститори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

23.04.2021 20:04

Да ли се ико од ове власти у овој држави уопште бави тиме како да смањи тај дуг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.04.2021 23:20

Од поцетка године по два задузења мјесецно. Сада ови 300 милиона еура,...А ти се питас дали има неко да смањи дуг? Нема смањења, циме да смањи? Којом економијом и привредом? Задузење неце стати, докле год могне...кад стане гаме овер моментално.

Name

мо

24.04.2021 11:18

ВЛАСТ СЕ ТРУДИ ДА ОПЕРЕ НОВАЦ, УВЕЦА СВОЈ ИЗНОС НА РАЦУНИМА, А НЕ ДА ПОСТЕДИ РС ДУГОВА. ВАЉДА ЈЕ ТО ЈАСНО ИЗ ДОСАД ПРИЛОЗЕНОГ.

Name

Плаћкај Милораде

23.04.2021 20:25

Важно да ће новац отићи у приватне џепове Злогласног СНСДа и његовог челника који плаћка константно Народ Р Србске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

23.04.2021 20:46

Па продане Додику коме другом Додик продао обвезнице српском народу за његове паре највеци соуниста земаљске кугле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземалац

24.04.2021 12:41

П а тосе се зна да је муцкаи пљацка дрзавни новац само као кредитирали и садсмо дузни те исте паре којесмо имали само сто су владари тези за 300 милиона еура покрадени од народа и дрзаве куку нама са вама.

Name

-

23.04.2021 20:56

Примирје. Доста је висе рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

23.04.2021 21:28

Зашто крију , зато што су учесници домаћи преваранти и они који само гледају да што више опљачкају народ и републику , они који су то и до сада чинили , свима су познати , а овог што спомињу као из Америке , то би могао да буде онај што је опљачкао Фармланд , али уз помоћ владајућег тежима . Имају они и у Азији својих криминалаца , углавном су то средства која су опљачкана од народа и кроз ово задужење су пласирана по енормној каматној стопи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.04.2021 22:56

Ма ово је брука и срамота ста ради власт у РС,поред нормални финасијских институција за кредите,са неком нормалном каматом,они отишли код лихвара и каматара по паре са каматом да се занебеса. "Није мајка Мују клела што се коцкао,него што се ВАДИО" И јос каже она министрица финансија одличан посао смо направили,посао који це народ РС коштати цца150милиона КМ за 5 година тог "посла"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.04.2021 03:48

Прије три године на Бечкој берзи задужили се са 3%,сада на Лондонској са 5%,а за три године на Њујоршкој,ако Бог да, са 7% камате. Браво Миле легендо,као што рече синоћ,ко је крив Иванићу што он то није? Да нас је водио у суноврат владао би и данас али ето није и хвала му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАРЕВО НОВО ОДИЈЕЛО

24.04.2021 05:30

НАРОДЕ ...БУДИТЕ "СРЕЦНИ" ДОДИК ВАС ЈЕ СТАВИО НА ИНФУЗИЈУ ЈОС ГОДИНУ ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.04.2021 07:18

Брзо це они узет кредит и од ММФ... Република Српска са Додиком иде у банкрот...ста би било да му Вуциц непомазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

24.04.2021 07:30

По медјународном закону о трговању затвореног типа, никад неце приступити подацима купаца обвезница... Камата и истек рока је вец секундарна прица... Обвезнице су дрзавне, самим тим и колатерал или гаранције... Дрзавне фирме су огољене, прецјењене и политицки руководјене, те нису на листи компензационог интереса... Ово је инструисано рекетирање зивота до даљњег... Рокови немају реалан исход испуњења... Остацемо врло брзо без независности новцаних и будзетских токова, СВИХ КОНЦЕСИЈА (водних, минералних, саобрацајних...., ) О политицко'стратеским компромисима, да не прицамо... Зивио поглавник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

24.04.2021 07:33

Вјерујем да је додиков новац у игри по принципу све или ништа. Свјестан је да ће губитком избора изгубити све што има а што је легалном пљачком стекао јер нема ко да му суди. Поткупио је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Берза

24.04.2021 07:54

Органи гоњења, ако то хоће,са лакоћом могу доказати да се овдје ради о организованом криминалу, слабљењу финансијске моћи РС. Све је овдје противзаконито и ништавно. Ухапсити премијера и министрицу финансија и завршен посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово с Романије

24.04.2021 08:52

Све у вези продаје ових обвезница је криминал, пљачка и превара. Обзиром да је РС заложила тудју имовину на коју је Педи Еждаун Законом ставио забрану промјене власника, а уговори који би били предмет располагања том имовином су аутоматски ништавни, ради се о превари у вршењу финансијских трансакција. Ухапсити Вишковића и министзрицу финансија јер су уплетени у ову криминалну хоботницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.04.2021 11:47

Продали сами себи обвезнице. Чисто прање изнешених пара пореских обвезника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.04.2021 14:31

Ма шта има да крију кафа се зна да су продате Милораду.

ОДГОВОРИТЕ