Др Глигић: Кад је прошла ебола, проћи ће и ово

Вирус корона ће нестати као што је нестала ебола, оног тренутка кад исцрпи све мутације и више не може да утиче на човека, објаснила је вирусолог др Ана Глигић.

Здравље 21.04.2021 | 20:55
Др Глигић: Кад је прошла ебола, проћи ће и ово

Коронавирус мора да нестане. Ако је нестала ебола, нестаће и ова пошаст - овим речима је др Глигић дала најбољу могућу прогнозу Србији.

"Једно је сигурно, сваки пут када нешто покушамо да предвидимо, а тиче се короне, вирус нас превари, чак и нас који тај вирус дуго познајемо. Он се сада одржава кроз разне мутације. Ипак, свакако ће доћи до тренутка када он више неће моћи да утиче на човека. Корона у једном тренутку неће моћи да нађе свој супстрат и ослабиће толико да ће у једном тренутку делимично нестати", наводи Глигић и додаје:

"Појединачних случајева свакако ће бити. Корона ће остати у природи, али никада у овом облику тако да има пандемијску форму - рекла је др Глигић, подсетивши да је ебола управо тако нестала у Африци, па ће морати и корона".

Глигић је раније говорила и о такозваном "азијском корона удару" који прети Србији, када је упозорила да се против прилива различитих сојева вируса успешно можемо борити једино стицањем колективног имунитета, односно ако се што више људи вакцинише.

"Вирус мора да се победи, а највећи спас је у вакцинама", закључила је она за Курир.

Иначе, ебола је тропска болест која се прво појавила 1976. године у Судану и Конгу, а преноси се са дивљих животиња на људе. Сматра се да су летеће лисице (слепи мишеви који се хране воћем) природни резервоар заразе.

Болест је изазвала глобални аларм 2014. године, када је највећа светска криза почела у Западној Африци, од које је преминуло више од 11.300 људи и заражено око 28.600 особа и у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу. Сада се јавља повремено, у изолованим случајевима.

Ебола се води као веома тешко обољење, које се често завршава смртним исходом.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар