Инцко остаје на функцији, Шмит не одговара Русији?

Њемачки политичар Кристиан Шмит је једини који за сада фигурише као могући насљедник Валентина Инцка на позицији високог представника, али могуће је да та функција припадне неком другом или да чак Инцко и поред истека мандата остане на дужности.

Босна и Херцеговина 21.04.2021 | 18:22
Инцко остаје на функцији, Шмит не одговара Русији?

Како пише београдски "Данас", саговорници овог листа истичу да су се именовању Шмита, представника ЦСУ-а, већ успротивили Руси и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и да је пажња званичног Берлина умногоме усмјерена на септембарске парламентарне изборе, па су збивања на Балкану "у другом плану". 

Њемачки парламент је званично подржао кандидатуру Шмита за високог представника у БиХ, а шпекулише се да је "зелено свјетло" за његову кандидатуру дала и администрација америчког предсједника Џо Бајдена.

"Негодовање Републике Српске је само један од проблема у вези с избором Инцковог насљедника. Срби у БиХ немају званичну улогу у таквом именовању, али без сумње, Европљани ће узети у обзир њихову позицију, а то је противљење не само СШмиту, већ и функцији високог представника. Да би нови високи представник уопште имао ауторитет, мора да најприје буде широко прихваћен. Стога, Европљани су узнемирени због претњи из Бањалуке неком врстом освете, нарочито имајући у виду поновне приче о могућој сецесији", пише "Данас" позивајући се на неименовани извор у Берлину.

Оно што додатно компликује читав процес јесте неслога на међународној сцени – размирице између Русије, с једне стране, и Запада (САД и ЕУ), чији интереси у БиХ се умногоме разликују.

"У прошлости су ти спољнополитички играчи увијек настојали да постигну сагласност о именовању како би високи представник могао да има ауторитет у име цијеле међународне заједнице. Ипак, овог пута нема консензуса и постоји јасна опасност да ће Русија блокирати то именовање. Узимајући све наведено у обзир, не треба искључити могућност да након краха у преговорима о кандидату Инцко остане на функцији", прецизира извор листа "Данас".

Према мишљењу појединих дипломата, у случају да се обистини сценариј "задржавања ветерана" Инцка, "он ће бити чак још слабији него прије, јер је недвосмислено предочио да више не жели да обавља тај посао".

"Једино рјешење, стога, остаје да се пронађе неки трећи кандидат за високог представника, али имајући у виду драму која се одвија у контексту Шмита, питање је ко би пристао на кандидатуру", објашњаваја саговорник из Берлина.

Франз-Лотхар Алтманн, њемачки универзитетски професор и стручњак за Западни Балкан, указује да су "политичке дискусије које се ових дана воде у Њемачкој, фокусиране на борбу за то ко ће бити кандидат за новог канцелара уколико коалиција ЦДУ/ЦСУ побиједи на изборима.

"Стога, могуће је да се о БиХ и високом представнику дискутује негде у кулоарима. Кристиан Шмит је искусан политичар, нарочито у питањима која се тичу међународних односа, и он би могао да буде права особа која би поново оснажила улогу високог представника у БиХ, али очекујем да ће Русија наставити да се свим силама противи његовом именовању, јер интензивнија активност високог представника није оно што Москва жели.

Ако међународну заједницу не буде представљала нека јака личност, БиХ ће се, на крају, распасти. Том распаду би аплаудирао словеначки предсједник Јанша који се залаже за етнички хомогене државе. Ипак, на Балкану потпуно етнички хомогене државе остаће само илузија, и Словенија је малтене једини примјер за то", поручује Алтманн.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Тоза

21.04.2021 16:49

Па Инцко одговара Милету, ради шта хоце поред њега вец годинама, а да додје неко други вец није добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.04.2021 19:16

Знаци Инцко опет иде на славу.

Name

Ви-Ју-Јанг

23.04.2021 07:38

Ињко, ко једном кроци на тло БиХ нема повратка!

Name

дјуро

21.04.2021 16:50

градјани Б и Х имате двије опције : слозно изаци на улицу и свргнути ову окупаторску власт или друга опција паковање кофера!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 19:43

Питање је улица или бјезанија. Нема нам друге. Мафија је узела маха као коров су. Гори од амброзије.

Name

народ казе

21.04.2021 16:51

"Сјаси Курта да узјаси Мурта".

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

21.04.2021 17:06

Инзко је крив јер није ову растјерао, а требао је давно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

21.04.2021 17:14

Поента Додикове галаме је и била да остане Инзко.За њега бољег нема,човјек преспавао 15 година,једном у години нешто необавезно проговори у УН и зато нам узме 20хиљада ЕУ мјесечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам

21.04.2021 17:31

Неке информације непровјерене да би високи представник у БиХ могао бити један искусан Дипломата из Руске Федерације. Цитао сам неке Руске портале. Циљ да се заврси постојање високог представника у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

21.04.2021 17:53

Русима припада позиција замјеника шефа мисије ОСЦЕ. Нема назнака да би се одрекли те позиције зарад мјеста високог представника.

Name

ДТИ

21.04.2021 20:53

Русима одговара овако стање да могу и даље несметано пљачкати рафинерије у Броду и Модричи.

Name

Да

21.04.2021 17:52

Засто мора битти из ЕУ и САД. Народ не обавезује високог представника, да мора постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.04.2021 18:05

Инзко као папа, остаје дозивотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.04.2021 18:53

Истиче ултиматум..шта сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.04.2021 08:18

Јос лајцек и вигемарк да се врате и екипаа стара !! Све за заститу политицара корумпираних!! Фирме послују нивци одлазе вани ма бајкаааа балканска!! Нема ста! Наридее бјези не окреци се!

ОДГОВОРИТЕ