Дан кинеског језика у УН-у: Језик наде и просперитета

- Важна улога коју заједнички језик игра у подстицању међусобног учења истакнута је на овогодишњем Дану кинеског језика Уједињених нација у уторак.

Свијет 21.04.2021 | 09:55
Дан кинеског језика у УН-у: Језик наде и просперитета

Приказао је једносатни специјални догађај који је прославио успех првог Фестивала кинеског језика у организацији Канцеларије Уједињених нација у Женеви, Сталне мисије Кине са седиштем и других међународних организација, као и Кинеске медијске групе ( КМГ).

Фестивал који је завршен у уторак привукао је учеснике из 27 земаља, укључујуц́и САД, УК, Француску, Немачку, Италију и Јапан. Преко 340 видео пријава говориле су дирљиве приче о цивилизованој, модерној и младоликој Кини кроз лична искуства учесника у земљи.

Програм је садржао избор најбољих пријава и оригиналних видео записа прац́ених „Језиком пролец́а“, званичном тематском песмом УН-овог Дана кинеског језика. Песма алудира на пролазак зиме и долазак пролец́а, истичуц́и да је промена годишњих доба неизбежна и да се дешава широм света. Виртуелни догађај је преносио уживо КМГ и званични канали УН-ових друштвених мрежа.

Шен Хаисијунг, председник КМГ-а, честитао је победницима и учесницима Видео фестивала кинеског језика. Догађај је описао као метафорично пролец́но писмо или песму изведену на "великој сцени" УН, која свету пружа наду у мирну будуц́ност. Нагласио је и да фраза „многи гласови, један свет“ тачно обухвата оно чему УН теже у мултикултуралном свету.

Датум за Дан кинеског језика УН-а одабран је да се подудара са житном кишом, шестим од 24 соларна термина у кинеском лунарном календару. Овог дана људи одају почаст Цанг Ђијеу, важној личности древне Кине за коју се сматра да је измислила кинеске карактере.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар