Пекић: Опозиција се изборила да буде дио радне групе

Замјеница шефа Клуба посланика СДС, ПДП и ДНС Мира Пекић наглашава да то није резултат добре воље власти, него да се опозиција својим ставовима на прошлој сједници „изборила" да учествује у изради изборних промјена.

Босна и Херцеговина 21.04.2021 | 07:33
Пекић: Опозиција се изборила да буде дио радне групе

Власт на нивоу БиХ одустала је од тога да само она има ексклузивно право да мијења Изборни закон. Новим приједлогом радне групе дозволили су да им се придружи и опозиција, али и даље нема чланова ЦИК БиХ.

Наиме, на идућој сједници Представничког дома БиХ налази се закључак о формирању нове Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства у БиХ.

За разлику од првог приједлога, који је повучен, сада чланови колегијума оба дома из СНСД, СДА и ХДЗ БиХ предвиђају да у радну групу уђе по једног члан сваког клуба посланика у Представником дому БиХ, те по један делегат из сваког клуба народа у Дому народа БиХ, док ће Савјет министара именовати своја три представника – укупно 14 чланова.

Консултације по потреби

Међутим, и даље није предвиђено директно учешће чланова Централне изборне комисије БиХ, без обзира на недавне ставове шефа Делегације ЕУ и амбасадора ОЕБС и САД у БиХ, који су поручили да ЦИК треба да буде дио радне групе. Предвиђено је само да радна група по потреби консултује ЦИК.

Замјеница шефа Клуба посланика СДС, ПДП и ДНС Мира Пекић поздравља одлуку колегијума да дозволи учешће свим клубовима посланика, али наглашава да то није резултат њихове добре воље, него да се опозиција својим ставовима на прошлој сједници „изборила за такав исход“.

– Што се тиче учешћа ЦИК, став људи који чине колегијум је познат. Они би најрадије да ЦИК нема. Ми ћемо захтијевати да и чланови ЦИК учествују у раду раде групе; мислим да је то неопходно. Они су дужни да раде заједно с нама. Двије политичке партије које опструишу рад ЦИК (СНСД и ХДЗ) то раде одавно. Како им само не досади?! Говоре да да је ЦИК нелегитиман, да нема право да учествује. Ми се с тим не слажемо; знамо да су били разни судски процеси, да је ЦИК легитиман – каже Пекићева за Српскаинфо.

Шеф Клуба посланика СДП БиХ Саша Магазиновић објавио је четири принципа на којима сматра да треба да се заснивају преговори о измјенама Изборног закона БиХ: треба да учествују све парламентарне странке на нивоу БиХ, да процес буде јаван, да преговори буду искључиво у згради ПС БиХ у Сарајеву и да буде обезбијеђен фер и поштен изборни процес уз кориштење модерних технологија.

– Први корак да у томе учествује и опозиција, односно све парламентарне странке, чини ми се да је испоштован од стране руководства дома. Жао ми је што је уопште оволико времена потрошено у тим тзв. тајним преговорима, гдје не само да није било опозиције него ни јавност путем медија није знала шта се дешава. Мислим да су схватили грешку и да на овај начин покушавају да је исправе – каже Магазиновић.

Када је ријеч о ЦИК БиХ, као тијелу које проводи изборе, додаје он, свима је јасно да оно не може да има улогу законодавца, али је неопходно њихово учешће у радној групи.

– Сигурно да могу бити дио рјешења. Која ће бити форма њиховог учешћа, то је за мене много мање важно питање него да они буду дубоко инволвирани у овај процес, као неко ко најбоље зна како то изгледа у стварном животу – закључује Магазиновић.

Човић оптимиста

Хрвати у БиХ ће на општим изборима сљедеће године моћи изабрати свог члана Предсједништва БиХ и делегате у Дом народа, без прегласавања, рекао је предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, који је увјерен да ће се ове године измијенити Изборни закон.

Међутим, Мира Пекић сматра да су прогнозе када ће бити договорене измјене Изборног закона врло незахвалне, јер се ради о компликованом процесу у коме ће морати да се усагласе све заинтересоване стране.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Урош

21.04.2021 06:34

Секта СДА и СНСД су зло 21 вијека молим све људе добре воља Бошњаке Србе Хрвате да ова говна пошаљу у заборав.Изињавам се фали секташки ХДЗ нек своје синове пошаљу мајмуни у рат.Пич.. вам више матери..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

21.04.2021 07:04

САМО ДО КРАЈА ИСТРАЈАТИ ДА СТРАНКЕ БУДУ ЈЕДИНИ ВЛАСНИЦИ МАНДАТА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

21.04.2021 08:20

Поведите Ви Народ да рушите ову ненародну власт-овако причате шупљу причу..Вријеме је више,треба их рушити!!!!!

Name

Добар

21.04.2021 08:03

Шта све ово ако се раздружујемо, сад ми баш ништа није јасно?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

21.04.2021 08:44

Изборни закон је запео у Федерацји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 10:03

Запео је он и у РС,СНСД ће се трудити да се новим законом изађе у сусрет Хрватима,а да све остало остане исто.Њима савршено одговара изборни закон овакав какав је,могућности злоупотребе су бесконачне,а они у том муљу одлично пливају.

Name

Марко

21.04.2021 13:44

СНСД је највише оштећен оваквим изборним законом и цензусом од 3%, да је цензус 5% патуљасте партије попут ПДП-а би нестале са политичке сцене, а они се сад јављају да нешто коментаришу, па ви треба да славите овакав изборни закон.