Јесу ли грађани огуглали на пандемију?

Све више грађана истиче да је уморно од пандемије и начина живота на који су приморани. Психолози то објашњавају као емпатијски замор.

Република Српска 19.04.2021 | 22:22
Јесу ли грађани огуглали на пандемију?

"Ту сам данас да обавјестим јавност да је у Српској регистрован први корона случај", реченица је коју је министар здравства Српске изговорио 5. марта 2020. коју су сви очекивали, али нико за њу није био спреман.

Више од годину дана послије тога, ситуација је и гора, и сложенија, и неизвјеснија. Власти су једнако успјешне и неуспјешне у санирању стања, врте се у круг. Прећутно је прихваћења такозвана нова нормалност, а народ је на путу од страха до збуњености, народски речено – огуглао.

У условима у којима се свијет налази тешко је, кажу психолози, сачувати ментално здравље становништва. Збуњеност, одсутност, летаргија оправдани су. Посљедица су карантина, откључавања, закључавања, полицијских часова, отказа, бројки, статистика…

"Постоји нешто што се зове емпатијски замор и кад смо изложени лошим вијестима, на почетку је то страшно кад чујемо да је неко умро од ковида, ми немамо снаге да се изборимо са тим, али како је тога све више ми онда немамо снаге да суосјећамо с тим и то постаје статистика", рекла је психолог Дијана Ђурић.

У тој статистици недостаје коначна бројка и датум краја. Док до тога дође, психолози савјетују да се грађани склоне од црних статистика, јер оне немају значајну вриједност.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Е сад Корона

19.04.2021 20:44

Је скупа болест. А која данас није. Назалост медицина је главна индустрија, као и прехрана. И не презе од униставања цовековог зивотног станиста навика људи са села и дјелимицно позитивних и са града. Ресурсизација је погодност, трезор и људи се прилагодјавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

19.04.2021 22:58

Ма какав емпатијски замор ,докле цете висе смисљати дијагнозе!Није народ толико глуп колико се ви надате ,само будали висе није јасно да се спрдате са народом доносеци поједине мјере које понизавају интелект...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.04.2021 04:37

Народ је сконтао да је све ово отисло у погресном правцу и да се ствари не називају правим именима,полазеци од пандемије која се неби требало тако звати па до фармако мафије,политицких потеза... Све је јасно као дан! Нико не оспорава вирусе али ми се налазимо у свим могуцим горим стањима од једног вируса... вирус је само параван...

ОДГОВОРИТЕ
Name

закључак

20.04.2021 05:05

Одличан чланак. Док пишем овај коментар, врло сам депресиван , јер годину дана медији нас бомбардују полуистинама, струка убија у појам , а кризни штабови доносе крајње опречне препоруке, показују да су недоследни и да практично не познају материју , али зато дају себи за право да нам уводе мјере које немају логике, нису смислене. Да, заиста јесмо уморни од свега, јер економска криза и корона резултирају депресијом и неким недефинисаним осјећајем беспомоћности, коме се не назире крај.Ужаснута сам количином незнања и различитих ставова љекара, који додатно уносе хаос у главе медицински неуких грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@@

20.04.2021 05:35

Корина је мила мак. Гори су ови поједини политичари. Сто све узеле себи а ми бједа. Па бједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

20.04.2021 05:46

Није проблем што се бројке заражених и умрлих објављују већ што нам се не говори колики је ОЧЕКИВАНИ број заражених и умрлих. Без те дугорочне процјене, ми напросто не знамо како напредује болест и колико је близу краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало логике

20.04.2021 06:53

Сви они који до сада нису увидјели и схватили која је ово игранка, нису ни просјецно интелигентни. Нека и даље носе крпе на лицу, а Уставни суд БиХвје донио став о овоме, нек слусају напумпане цифре, бројне лази проданих дуса, нек се пласе тог невидљивог, нека гледају оне исте слике из тзв. болница дузе од године,,... Сто се тице позивања ботова на "сетњу кроз таква одјељења", излизано је и ово... једини је проблем, сто су такви послусници унистили сву привреду, оставили људе без минималне егзистенције, а они никад богатији, никад здравији, велики и поносни на себе, а несвјесни, колико су мали за овај напацени народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

уфффф

20.04.2021 07:07

заболе ме за глобалистицке пландемије.... цувам себе од глобалиста, тестова и вакцина и повезаних глобалистицких агенди. Досадили су Богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

20.04.2021 11:20

НАЖАЛОСТ, ГРАЂАНИ СУ У ВЕЛИКОЈ КОМИ, ДАЈ БОЖЕ ДА ИКАДА ВИШЕ ДОЂУ СВИЈЕСТИ И ЗДРАВОЈ ПАМЕТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ