Грађани против изградње мини хидроелектране

Чланови Удружења грађана „Бјелава“, у сарадњи са Центром за животну средину и Коалицијом за заштиту ријека БиХ, данас су у Буковици код овог града поставили контејнер под називом Кућа за одбрану ријека.

Република Српска 19.04.2021 | 18:44
Грађани против изградње мини хидроелектране

Чланови удружења ће на смјену дежурати у контејнеру како би спријечили пролазак грађевинских машина у корито ријеке Бјелаве и градилишта мале хидроелектране.

„Циљ ове акције и постављања контејнера је да се надлежни органи упозоре на погубне последице изградње мини-хидроелектрна на Бјелави као и другим ријекама у Републици Српској и БиХ", рекао је предсједник удружења „Бјелаве“ Јован Дракула. 

„На овај начин желимо да пошаљемо јасну поруку надлежном министарству које ће бити на потезу убудуће када се буду тражиле захтјеви за дозволе да чланови нашег удружења неће одусати од протеста свјесни да је ово  на школском примјеру нелегалних радова за изградњу мини -ентрале", додао је Дракул.

Дракул подсјећа да је сада у току процес израде претходне студије за мини-електрану на Бјелави затим утицаја на животну средину, након чега би требало да услиједи прибављање еколошких и грађевинских дозвола. Он мисли да се услови за дозволе не могу остварити од стране концесионара предузећа „Србињепутеви“

„Главни наши аргументи су нерашчишћени имовинско-правни односи, јер људи неће да продају имања кроз која пролази пут до градилишта, затим угроженост изворишта и градског водовода којим се Фоча напаја управо са Бјелаве а да не говоримо о клизиштима и младици која из Дрине долази у ову ријеку на мријештење", истиче Дракул.

Центар за животну средину БиХ је еколозима донирао контејнер који је одсликао сликар Владимир Милановић.   О изградњи мини-хидроелектране не Бјелави ускоро ће расправљати и одборници Скупштине општине Фоча .

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зизи

19.04.2021 18:27

Мозда је боље у мраку зивјети. А сто су навалили на мини електране, а неце да праве соларне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

19.04.2021 19:49

Немате шансе против мафије. Нажалост, жао ми је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.04.2021 20:50

То је др Дјокиц вец све дао, и истрајава на свему сто хоце...цекајте изборе, мозда се несто промијени на боље и за вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција

20.04.2021 05:57

Мини електране напараве више штете него што је од њих користи. Производе премало струје. Такве електране исплате се само онима ко их прави због повластица државе и субвенција на цјену струје а непоправљиву штету праве у природи и животу у води. Корумпирана и неодговорна власт гледа само свој џеп. Ако дозволимо, да униште сву природну околину за мало новца онда ће полако уништити и нас а зарађиваће само мали дио људи. Са чистом околином се може заради много више од туризма него са струјом од једне мале електране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бухаха

20.04.2021 08:26

Шта је спорно и да ли сам случајно слагао ако сам рекао да фочацима умјесто "Бук Бијеле" праве "Бук Бјелаву" и да ће им због тога оставити град без питке воде. Све истинс. Нисам ја лажов као ви. Толико

ОДГОВОРИТЕ