Шта се крије иза чешке одлуке о протјеривању?

Вест о протеривању руских дипломата из Чешке требало је да потисне саопштења о обелодањивању планова за државни удар који је припреман у Белорусији.

Свијет 19.04.2021 | 07:50
Шта се крије иза чешке одлуке о протјеривању?

Тако тврди портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је за за ТВ Русија 1 рекла да се ствара апсолутни осећај, поткрепљен фактичким материјалом, да је у информационом простору, пре свега у западном, тако учињено како би био потиснут значај информација које су објавиле Русија и Белорусија у вези са планом за преврат у Белорусији.

Захарова је тако одговорила на питање да ли би се такво понашање могло назвати "операција блокирања“, пошто је сат времена након обелодањивања плана за државни удар у Белорусији Праг издао саопштење о протеривању 18 руских дипломата.

Она је додала да се слаже са стручњацима који су видели ту везу и указала да су чешке власти разумеле какве ће последице имати такви поступци. Захарова је рекла да је по сваку цену било потребно скренути пажњу са чињеница које су изнеле Русија и Белорусија.

А шта кажу Чеси?
Председник Белорусије Александар Лукашенко је 17. априла објавио да је приведена група људи која је припремала атентат на њега и његову децу. Према његовим речима, у то су умешане америчке обавештајне службе.

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је у Москви приведен и адвокат са двојним - америчким и белоруским држављанством Јуриј Зенкович, и белоруски политиколог Александар Федута, који су заједно са осталим члановима групе планирали војни пуч 9. маја у Минску.

У истој групи, према подацима ФСБ, био је и лидер опозиционе странке Григориј Костусев.

Истога дана премијер Чешке Андреј Бабиш саопштио је да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбетице 2014. године.

Шеф чешке дипломатије Јан Хамачек потом је саопштио да његова земља протерује 18 руских дипломата. Чешка полиција такође је објавила потерницу за држављанима Русије Александром Петровом и Русланом Бошировом. Њих Велика Британија оптужује да су одговорни за тровање бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Као одговор на протеривање 18 руских дипломата, Москва је у недељу прогасила 20 запослених у чешкој амбадсади у Москви персонама нон грата.

Онда се јавила и чешка амбасада, одакле је саопштено да ће укупно пет дипломата наставити да ради у чешкој амбасади у Москви.

Рудолф Јиндрак, шеф иностраног одељења канцеларије чешког председника, је нагласио да људи који треба да напусте Русију нису агенти чешких обавештајних служби, као и да они имају 24 сата да напусте земљу, док су Чеси дали запосленима у руској амбасади 48 сати. Он је додао да ће практично сви запослени у политичком одељењу амбасаде напустити Русију, преноси Тасс.

(Тањуг) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бл

19.04.2021 06:02

Улизивање Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.04.2021 06:45

Назалост, показују колико су безнацајни и јадни. Сотонини послусници.

Name

НР

19.04.2021 06:42

Баш ми је жао Руса. Они никог не шпијунирају А сви раде против њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.04.2021 09:18

Придружујем се дубоким жаљењем! А куд су они тешке поштењачине...ма они никог не би превеслали и преварили...ма једноставно и њих зрачи доброта..

Name

Најјаци су

19.04.2021 09:56

У томе. Просто ненадмасиви. Увијек корак испред.

Name

Скептик

19.04.2021 07:00

Путко им удара клепке::))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кочићев Вијенац

19.04.2021 07:16

Има ту више ствари осим Бјелорусије. Треба рећи да се завршава сјеверни ток и да украјински фашисти више неће моћи тако лако да добијају паре од тога само да гориво за неког другог пролази кроз њихову територију. Јужни ток функционише. Руска вакцина Спутник је једна од најефикаснијих у свијету и без икаквих нуспојава. Ту вакцину нису финансирали ни Сорош ни гатес нити било који други масонски актери. Такође у многим земљама источног блока људи су разочарани у системе здравства у европској унији. И незадовољство расте. Тако да мислим да је Бјелорусија ту на последњем мјесту. На другу страну предсједник чешке мудро ћути. Премијер Бабис је умијешан у многе коруптивне радње и зато мора да слуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

19.04.2021 07:48

Чуј украјински фашисти? Што су фашисти? Што им руси праве Републику руску?

Name

Те;Коцицев Вијенац

19.04.2021 07:49

Све би “могло”бити тако да се Русија не бори да заједно са Кином (која ће ускоро црци од глади) не зеле да Америци и западном свијету кажу да су живи да и они требају да узму и задрже дио европског и свјетског тржишта за себе па успут преко Вучића гурају прст у око западу и Америци а овај (Вучић) умислио да је нешто важан сто по региону дјели већ дониране руске и кинеске вакцине.

Name

Истуре фасисте

19.04.2021 10:03

У тим дрзавицама да гурају прст у око влесилама, док налогодавци воде мудру политику у своју корист. Да није смијесно било би залосно, инаце да могу те дрзавице да воде своју самосталну политику не би на њих ни пазњу обратили. Видите да запад хускају те дрзавице једну на другу а на крају це зо све доци као бумеранг...

Name

Миле

19.04.2021 10:03

Велики се играју, види корону, мале слуге јебу свој народ прицама као сто је ова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

19.04.2021 10:19

Ови гори од Титиних удбаша, види се од кога је Тито учио. Класична теорија завјере. У посљедњи час Руси спасише оног јадника Лукашенка и спречише државни удар. Прича за трилер са Харрисон Фордом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комуњара

19.04.2021 10:28

Ови Руски КГБовци гори од ЦИА, у стању растурити државу за кратко вријеме. Стаљинова школа. Американци за њих мале бебе шта су они у стању направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.04.2021

19.04.2021 11:08

Чехи доћете памети,али ће вам касно бити.Које са западом тикве сејо о главуму се лупале.Зато запад неможе са Русима и Кином,јер немугу више манипулисати са силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕКО...

19.04.2021 12:21

ЗА НЕУПУЧЕНЕ, ОД УВИЈЕК ЈЕ КОНКУРЕНЦИЈА БÍЛÁ ИЗМЕĎУ АМЕРИЧКА,, ЦИА,, И БИВШЕГ СССР,, КГБ,, А ТО ПОСТОЈИ И САДА. НЕЗАПОМЕНИТИ ДА БИВШИ СССР НИШТА НИЈЕ БИО БОЉИ ОД. БИВШЕ ХИТЛЕРОВИ ЊЕМАЧКЕ, НА ПРОТИВ, ЗАЈЕДНО СУ НАПАЛИ И ПОДЈЕЛИЛИ ПОЉСКУ, ГДЕ ЈЕ ПОД НАРЕДБОМ СТАЉИНА ПОБИЈЕНО 25000.ПОЉСКИХ ОФИЦИРА И ЦИВИЛА, ДАЉЕ ПО ЗАВРШЕТКУ РАТА БИВШИ СССР ЈЕ ИМАО ПОД СВОЈОМ КОНТРОЛОМ, ОКУПИРАНУ ПОЛА ЊЕМАЧКЕ И ЦЈЕЛУ ИСТОЧНУ ЕВРОПУ ОСИМ ЈУГОСЛАВИЈУ ДО 1989ГОД.И РАСПАДА СССР.. ПА САДА ЈЕ ЈАСНО КО ИМА ВЕЧЕ ТЕНЗИЈЕ ДА СЕ ШÍРИ АМЕРИКА ЗА КОЈУ НЕНАВИЈАМ ИЛИ РУСИЈА, БРАТСКИ НÁРОД,, НАЖАЛОСТ ТО СУ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ИЗМЕĎУ ВЕЛИКИ СÍЛА ГДЕ НАЈЕБЕ НЕДУЖНИ МАЛИ НÁРОД КА МИ, А ОДГОВОР НА ТО ЈЕ САМО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА,, ЗАВÁДÍ ПА ВЛАДАЈ,, НИКО НАМА НЕЧЕ ПОМОЧ НИ АМЕРИКА А НИ БРАТСКА РУСИЈА,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

19.04.2021 16:01

Комплетне игре су у крајњој линији игре око сјеверног тога.

ОДГОВОРИТЕ