Сергеј Лавров о "Великој Албанији" и "нон пејперу"

Разговори о "Великој Албанији" су провокативни и Москва позива покровитеље Приштине из НАТО-а да зауставе таква расположења, рекао је Сергеј Лавров.

Свијет 16.04.2021 | 18:56
Сергеј Лавров о "Великој Албанији" и "нон пејперу"

Изјава долази послије састанка с министром иностраних послова Србије Николом Селаковиц́ем на заједничкој конференцији за новинаре са Селаковиц́ем.

"Разговори о 'Великој Албанији' трају више година и ми увијек позивамо наше колеге из ЕУ и НАТО које штите Приштину да прекину таква расположења и спријече форсирање такве реторике", каже он.

Када је у питању словеначки „нон пејпер“ о преиспитивању граница на Балкану, Лавров наводи да се треба само сјетити како западни партнери укључујуц́и ЕУ и НАТО, чији је члан и Словенија позивају да се не дозволи преиспитивање послијератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике.

"Што се тиче граница у Европи, укључујуц́и границе држава насталих од бише Југославије, треба се само сетити како наши западни партнери укључујуц́и ЕУ и НАТО, чији је члан и Словенија позивају да се не дозволи преиспитивање послијератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике", каже он и додаје:

"А кад се тим питањем баве они који Запад штити, онда је став Брисела потпуно друкчији. Сматрам да су то веома опасне игре. Постоји резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим пре руководиоци влада немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији".

На питање о могуц́ем укључењу Русије у дијалог Београда и Приштине, Лавров је рекао да Русија ништа не намец́е али да ц́е бити спремна да се одазове на сваки предлог који добије од руководства Србије.

Министар иностраних послова Србије Никола Селаковиц́ рекао је да су притисци на Србију због њених односа са Русијом увек на агенди западних партнера наше земље, али да она остаје вијерна пријатељству с Русијом.

Позиција Србије се не мијења, Србија не уводи санкције Руској Федерацији. Иако смо ми држава посвец́ена европском путу наше вишевековно пријатељство са руским народом и Руском Федерацијом се не мијења. Постоје ствари које су унутрашња питања Руске Федерације и ми се у таква питања не мијешамо, рекао је Селаковиц́ на заједничкој конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Како је истакао, двије земље отворено и искрено разговарају и гледају како једна другој да помогну.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Албанија је

16.04.2021 17:03

Исто као и Њемацка 1945. И треба ју подијелити. А НАТО се за Балкан не пита. Барем Албаници не би требали сирити зло ван Албаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А и

16.04.2021 17:06

Семберци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

16.04.2021 18:16

Руси одцијепили дио Украјина гдје вецински зиве руси и као то је нормално, а овамо прицају прицу око косова гдје је вецински албански зиваљ и подржавају окупацију палестине од Израел, ко је овде луд. Руси као морали су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси су...

16.04.2021 19:10

...задњи идиоти! Мисле да их неко изашла пита ? Какави левати! Хахахахахаха!

Name

Српкиња из Србије

16.04.2021 19:48

Зоки, информиси се , прогуглај мало, није Русија отцепила Крим, вец је Крим прогласио независност 2014.г и то по узору на '' Косово '' , парламент кримски је донео декларацију о независности Крима , у којој је преамбула Медјународног суда УН за ''Косово'' из 2010.г , а у цијој је пресуди да једнострано прогласење независности дела дрзаве не крси нити један медјународни акт. Такодје је написано у декларацији да це даља судбина Крима зависити од референдума, који је одрзан и где је била излазност преко 80% , од цега је 97% гласало за уједињење са Русијом . Дакле , дух из боце је пустен, и то мозе да уради сад било ко . Једина разлика измедју Крима и ''Косова'' је та сто ми имамо резолуцију 1244 ( по којој је '' Косово'' део Србије ) , зато медјународна заједница не дозвољава референдум арбанасима . Резолуција 1244 је донета 1999.г, много пре једностраног прогласења независности '' Косова'' . Украјина НЕМА такву резолуцију за Крим . Ваљда не треба да напомињем да је '' медјународна заједница ''зазалила због ''Косова '' , јер су после тога избијали проблеми по свету , и јос трају, многи хоце једнострану независност. И сви се позивају на пресуду за ''Косово'' .

Name

Ре зоки

16.04.2021 20:08

А пази сад ово...запад се противи цијепању Украјине..одласку Крима а подрзава и ратује против Срба због територије Косова. Гдје је ту логика??? Осим да користи "демократију" али мора бити како запад каже или ће показати мишиће.. Пих..нема прљавијих играча од западњака. Додуше,има. А то су ови новонастали косовари и мошње јер окрећу се како вјетрић пухне

Name

Икарус

16.04.2021 20:38

Питам Зоку и овог испод њега: Извините, од кад се бавите дипломатијом. Видим да сте дообро потковани. А знамо и ко се поткива.

Name

Моја српкињо

17.04.2021 03:56

Џаба је објашњавати неписменим арбанасима који се престављају као Зоки или као...

Name

@Зоки

17.04.2021 06:47

Тај албански живаљ је тек прије 100 до 150 година уназад почео да се досељава на КиМ, бјежећи од крвне освете од својих албанаца, разможили се на КиМ и отели српску земљу, која је најмање 1800 година уназад била српска.

Name

Крим је ситница

18.04.2021 08:12

25 000 000 руса зиви ван Русије, пограницним дрзавама.

Name

Он је само један

16.04.2021 19:41

У дугом низу дозивотних владара сиром свијета. Нека да оставку и препусти управљање дрзавом неком другом. Русија има толико способних синова који нису похлепни дозивотне власти, него воле Русију и свој народ и радо би да је унаприједе и ставе је у ред оних "уредјених" дрзава. Овај само пропагандом и пласеци народ са угрозеносцу од оних гдје су милиони Руса одселили се, исто као и наси, типицно за похлепне владаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блабла

17.04.2021 07:31

ста би са Иконе

ОДГОВОРИТЕ
Name

црногорац

17.04.2021 08:51

Лавров.Нема велике албаније,али це русија прихватити све ст србији одговара а зна се ста србији одговара велики српски свет хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре црногорац (заостали)

17.04.2021 11:14

Наравно, зна се ко је најјачи и највећи и најстарији народ у овм дијелу Европе...