У вакцинацији први - рекордери по броју обољелих

Чилеански министар здравља Енрике Парис посљедњих дана има суморан тон на својим дневним ковид-конференцијама за новинаре. Број обољелих на дневном нивоу оборио је рекорд 9. априла, када је забиљежено више од 9.000 случајева.

Свијет 16.04.2021 | 14:04
У вакцинацији први - рекордери по броју обољелих

Претходни рекорд забиљежен је половином јуна прошле године, када су у једном дану регистровали нешто мање од 7.000 случајева.

"Ово је забрињавајуће. Налазимо се у критичном дијелу пандемије. Молим вас да водите рачуна о себи и својим најмилијима", рекао је Парис, преноси ББЦ.

Одјељења интензивне његе су крцата, границе су по други пут затворене за све који нису становници Чилеа, а већина од 18 милиона становника налази се у локдауну.

"Дјелује ми као да идемо у рикверц. Требају нам дозволе да изађемо из куће и то можемо само два пута недјељно, да бисмо отишли да купимо храну или да бисмо отишли код љекара", каже Софија Пинто из Сантјага.

Грађани су огорчени и збуњени због новог локдауна јер је прије само два мјесеца предсједник Себастијан Пињера причао како је Чиле једна од најуспјешнијих држава свијета по броју вакцинацисаних.

Шта је пошло по злу?

Критичари оптужују власт да се "превише обрадовала" због вакцина и кренула пребрзо да попушта мјере. Као и многе владе широм свијета, и чилеански министри су морали да донесу тешке одлуке.

Границе у Чилеу су биле затворене. Међутим, када је број обољелих на дневном нивоу дошао до 1.300 у просјеку током новембра, донијета је одлука да се границе поново отворе, чак и за стране туристе. Чилеанцима је такође било дозвољено да путују по земљи, а отворени су и угоститељски објекти како би се економија вратила на ноге.

Иако су вакцине брзо кренули да расподјељују крајем децембра, чињеница је да су исте могли да приме само здравствени радници који су на "првој линији фронта", наставници и старији од 90 година. То значи да они који су највише путовали и састајали се са рођацима и пријатељима током јануара и фебруара, нису били вакцинисани.

Додатни проблем предсатвља то што је дошло до ширења заразнијег, такозваног бразилског соја корона вируса.

Докторка Сузана Буено, професорка имунологије, каже да је до пораста броја оболелих дошло из више разлога, али је увјерена да су нови сојеви доста "помогли ситуацију". Истиче и да се током љетњих одмора мање апеловало, али се и мање поштовало оно основно што сви треба да ураде да би се спријечило ширење заразе, а то је ношење маски и редовно прање руку.

Конфузија око вакцинације

Она је рекла и да није најјасније како вакцина коју је већина становника примила заиста "ради". Углавно су грађани добијали кинеску КоронаВак вакцину. Подаци о њеној ефикасности варирају. Бразилске студије кажу да је вакцина ефикасна у 50,4 одсто случајева. Ипак, истраживања научника у Индонезији и Турској говоре да је ова вакцина ефикасна од 65 до 83 одсто.

У студији коју је прошле недеље објавио Универзитет у Чилеу испитивано је колики је ниво ефикасности вакцине након прве, а колико након друге дозе. Како се у студији наводи, КоронаВак вакцина је 56,5 одсто ефикасна двије недјеље након примања друге дозе, али је само 3 одсто ефикасна у пероду између две дозе.

То би, сматрају стручњаци, могао да буде кључни разлог због којег је дошло до пораста броја обољелих у Чилеу, где је више од 7,4 милиона људи примило прву дозу, док је другу примило 4,3 милиона.

У другој дози је рјешење

Енио Вивалди, ректор Универзитета у Чилеу, рекао је на конференцији за новинаре да једна доза КоронаВака није имала неки "значајан утицај". Професорка Буено, која је научни директор за клиничка испитивања КоронаВак вакцине у Чилеу, каже да је поштовање пуне имунизације кључно.

"Само једна доза вам не пружа довољну заштиту", навела је она.

Марија Гонзалес из Сантијага, која је примила тек прву дозу, каже да власти треба да крену у много јачу кампању.

"Двије дозе су потребне да би вакцина урадила свој посао. Па чак и тада би требало да будемо опрезни, да држимо дистанцу и да се придржавамо осталих мјера заштите", каже Марија.

С друге стране, неки Чилеанци сумњају у ефикасност кинеске вакцине. Гоназало Сир је један од њих. Зато је и одабрао да прими Фајзерово цјепиво.

"Желим Фајзерову вакцину јер сам чуо да је ефикаснија. Доста путујем због посла, а Фајзер признају у много више земаља",  каже он.

Професорка Буено каже да испитивања показују да је КоронаВак вакцина ефикасна. Истиче да је око 50 одсто оних који су се заразили показало веома благе симптоме или нису имали симптоме уопште. Оно што је најважније јесте да нико није завршио на интензивној нези.

Истиче и да су испитивања показала да КоронаВак вакцина спречава смртни исход и озбиљне симптоме, као и да је вакцина ефикасна у борби са бразилским сојем корона вируса.

Како би спријечили даљи раст броја инфицираних, власти у Чилеу наредиле су стриктни локдаун, а свакодневно на интернету извјештавају грађане о вакцинацији.

Дјелује да гледање података о вакцинацији позитивно утиче на свијест грађана.

"Важно је да се вакцинишемо и није ми битно коју ће ми вакцину дати. Све вакцине помажу да сачувамо људске живота", рекла је Чилеанка Вероника Перез.

(Телеграф)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

16.04.2021 12:19

У седмој дози је рјешење:::)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лото

16.04.2021 20:24

Хахаха. Само напред. Сами бирамо. Седмица. ;)

Name

Добој

18.04.2021 23:32

Ако се пита бил гејтс педерејс онда је рјесење у дозивотном примању вакцина на свака 2 мјесеца ???

Name

Милан

16.04.2021 13:53

Друга доза је кључна ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

17.04.2021 09:33

Кинеске не функционису. Цак су и Кинези признали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казе...

18.04.2021 11:43

Да ли су следеце две седмице кљуцне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

24.04.2021 16:19

Ста ту има да се размисља.Ко зна ста је уваљивано сиротом народу који им је веровао.

ОДГОВОРИТЕ