Радничке плате у Српској би повећали само мањи намети

У реалном сектору у Српској могуће је повећати плате, али то повећање треба “прелити” из пореза и доприноса, које је потребно смањити, сматрају у пословној заједници.

Република Српска 16.04.2021 | 12:00
Радничке плате у Српској би повећали само мањи намети

Претходно је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, изјавио да ће у Српској у мају бити донесена одлука о повећању плата у здравству, просвјети, полицији, те административним радницима у правосуђу, али и најавио разговоре с пословном заједницом како би се на раст плата ишло и у реалном сектору.

Да се то и догоди, и те како прижељкују запослени, те истичу да би такав поступак сигурно зауставио или бар успорио одлив радне снаге из Српске.

“То би много значило, поготово у ситуацији када је у протеклих неколико мјесеци готово све поскупјело. Свакако подржавам повећање плате. Свака марка добро је дошла у овим кризним временима. Наше газде, односно шефови, треба да сједну за сто са влашћу и пронађу рјешење”, истиче једна радница из Бањалуке.

Привредници истичу да су у протеклим годинама већ повећавали плате, а такав тренд су, увјеравају, спремни да наставе, с тим што је на потезу Влада РС.

“Послодавци су у задње три године сами од себе подизали плате. Оно што власт треба да уради јесте да дође до обећаног смањења пореза и доприноса, на начин да се то смањење ‘прелије’ у плате радника. Ми смо то предложили у мјерама за Програм економских реформи РС и очекујемо да нас Влада позове да обавимо разговор”, рекао је за “Независне” Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Дакле, како је закључио, постоји могућност да дође до повећања плата у реалном сектору кроз смањење пореза и доприноса, на начин да сва средства којих се држава одрекне пређу у плате.

И Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС, оцијенио је да би се, ако Влада изрази спремност да се одрекне дијела пореза и доприноса, тај новац “прелио” у повећање плата. Он запажа да постоје два елемента уз помоћ којих би се створили услови да се повећају приливи на текућим рачунима запослених.

“Да би се повећале плате, предузећа морају повећати своју продуктивност, а да би то успјела, треба технолошки да се осавремене, за шта треба системска подршка, прије свега Владе РС. Друго, наравно да би требало растеретити рад. Разговарано је прије пандемије о смањењу ситних процената када говоримо о порезима и доприносима”, подсјетио је Ћорић у изјави за “Независне новине”, те додао да сматра да 2021. ипак није година када би се требало размишљати о наметању повећања плата.

Синдикалне вође, очекивано, подржавају повећање плата. Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, приговара послодавцима да “иду увијек на то да неко мора нечега да се одрекне како би радник добио своју зарађену плату”.

“Рјешење јесте ослобођење од намета, који јесу превисоки, али да постоји гаранција да се тај дио новца, па и нешто преко, да радницима. Мораће послодавци одријешити и своју личну кесу. У привреди је потребно драстично повећање плата. Па грађевински сектор нам је на просјечној плати од 666 КМ, што је страшно”, навела је Врабичићева за “Независне новине”.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, истиче да је, према подацима Пореске управе, просјечна исплаћена плата у овом сектору прошле године била 663,59 КМ, што представља повећање од 26 КМ у односу на годину раније.

“Дакле, дошло је до малог повећања плата, али се оно истопи при једном одласку у самопослугу, имајући у обзир поскупљење, посебно прехране. Подржавамо Додикову иницијативу, да се види до које мјере се може ићи у повећање плате како бисмо задржали раднике, да не иду на Запад. С друге стране, треба да видимо која су то предузећа боље пословала и, кад све саберемо, требало би да постоји простор за усклађивање плата с трошковима живота”, рекао је Ружичић за “Независне”.

На разговор о повећању плата у реалном сектору спреман је и Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Српске.

“Генерално, у сарадњи с привредницима, односно представницима Уније удружења послодаваца РС и Привредне коморе РС, треба разговарати, те видјети њихове ставове по том питању. Ми смо и кроз Закон о подстицајима радили у том правцу да стимулишемо привреднике да повећају плату како то закон омогућава и сваком приликом користимо могућност да анимирамо привреднике да искористе то законско рјешење”, истакао је Петричевић у изјави за “Независне новине”.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БАЛКАНИКА

16.04.2021 10:14

КОЛИКО ЛИЦЕМЈЕРЈА ОД ДОДИКА.ОД ПАРА СТО ЗАРАДИ ПРИВРЕДА ПОВЕЦАЦЕ ПЛСТЕ БУДЗЕТСКИМ РАДНИЦИМА,СВОЈИМ УХЉЕБИМА,ЈЕЛ МИСЛИ И НА ОНОГ ДИРЕКТОРА ДОМА ЗДРАВЉА У ПРИЈЕДОРУ,А ТИ ИСТИ ПРИВРЕДНИЦИ ДА ПОВЕЦАЈУ ПЛАТЕ СВОЈИМ РАДНИЦИМА.ОА ЈОС ИХ САМО ПОУБИЈАЈТЕ.СВИ ЦЕ ПОЗАТВАРАТИ ФИРМЕ И РЕГИСТРИВСТИ СЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ ИЛИ ОКРУЗЕЊУ.СТАВИО СНСД РЕКЛАМУ НА YУТ YУБ ГДЈЕ КАЗЕ ДА ЦЕ ПОВЕЦАТИ ПЛАТУ,А НЕ КАЗЕ ДА ЦЕ СЕ ЗАДУЗИТИРС СА СКОРО МИЛИЈАРДУ МАРАКА САМО У ЈЕДНОЈ ТРАНСИ.АКО ИМА ОАРА СТО КЛЕЦИ ОРЕД ВУЦИЦЕМ И ЕРДИГАНОМ ДА МУ УДИЈЕЛЕ ВАКЦИНЕ.ПРОСЛО ЈЕ НЕКАД КОД НАРОДА НЕЦЕ ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

16.04.2021 13:19

Тачно али зар не прочитасте небулозе "привредника" , ових из "Привредне Коморе Р. Српске" , "синдикалаца" и "послодаваца"? Они кажу да треба смањити порезе и доприносе а не објашњавају ефекат тога. Један од најпогубнијих ефеката ће бити смјешно мале пензије оних који су је зарадили у "реалном" сектору док ће ови који ДОБИЈАЈУ плату у "имагинарном" сектору , тј. на "државним јаслама" имати више него пристојне пензије као што и сада имају и више него пристојне плате.

Name

Стево

16.04.2021 10:21

Не треба нам повецање нама је добро и овако ми се не бунимо у насој Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

И да

16.04.2021 10:41

Поред оног сто сам вам описао, слазем се. Власт би требала описати и извјеставати о оправданости такси. Мада мислим да донекле то ради, треба то јос боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

16.04.2021 10:53

Повецали би они кад би радници били слозни и да сви обуставе производњу два дана биле би плате и веце него у Јавном нерадном сектору.Срамота је да један портир који преспава у Дворани Борик има плату 1100км а радник у производњи 550 км Фуј накарадна дрзаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марцело

16.04.2021 10:58

Кад би смањили намете,послодавци би смањили бруто плату за исти износ,тако да би радници остали нс истом.Само повецајте намете послодавцима то је рецепт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПероБЛ

16.04.2021 11:45

А плате ни случајно не би повећало ново знање, нова вриједност, већа конкурентност, иновативност? То није опција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ПероБЛ

16.04.2021 16:19

Послодавци код нас су потпуно исти као политицари. Врхунац иновације код оваквих људи је да отму и украду, нико није способан да створи и направи несто. До кости су нас опљацкале насе водје, сада и тајкуни тразе нацина како да нас и они јос висе пљацкају. Не да не треба смањити доприносе, треба их повецати и натјерати све да их плацају по закону. Од цега це данасњи радници примати пензије, ако се сада смање доприноси само зато да би газде могле висе да се обогате. Ово је потпуно лудило, плате су мизерне а сада тразите да нам и биједне пензије које нас цекају буду јос мање!!! Људи, смањење доприноса само би знацило минимално повецање плата данас, и много гору будуцност од оне која нас ионако цека.

Name

Борис

16.04.2021 14:01

За почетак нека влада укине парафискалне намете и да гаранцију да се ти намети неће вратити након избора. На 100 км плате раднику давати још 72 км додику је стварно превише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.04.2021 17:30

Ја сам радио у фирми у којој је газда задњих 3 године повећавао плати искључиво кад би влада дала некакав потстицај. Радио 8 година, почео са 450КМ да би дошао на 650КМ а форма за тај период имала мултимилионски промет. Да није короне видјели би они колико би данас имали радника. Ја би већ одавно био у Њемацкој. Свака плата испод 1000КМ је мизерна и потцјењивацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.04.2021 18:49

А ви се као бринете за поштене раднике?!Немојте више,молим вас.Само дижете буку и завађате народ.Оставите ви раднике на миру.Жена и ја донесемо плате,колке су толке су,подмиримо се,не разбацујемо се,економишемо добро,и живимо мирно и сложно.Да нам не ваља,отишли би.Само ви престаните с том вашом бригом,а ми ћемо гурати своје.Највише пишу они што ништа неће да раде и ови неки црватори.Коме год треба да заради,тражићу ускоро за њиву доста људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

19.04.2021 05:26

Све сто се прелијева у реалном сектору,прелијева се газдама у дзепове.И то мало сто дрзава дода раднику,газда узме себи,дрзави приказе а раднику узме-радници то и не виде,јер коверте и даље владају.ЈЕДИНИ ЛИЈЕК за раднике је доообро повецати минималац и то је оно сто це радник сигурно и добити.Све остало је зали Бозе и ко презиви прицаце.И какав је минималац кад га двије трецине оде за резије?Ста се мозе са остатком?Остатак мјесеца-стедити за годисњи?

ОДГОВОРИТЕ