Случај пропалих вакцина: Утврђује се одговорност

Када је у питању случај пропалих вакцина Младен Митровић, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор рекао нам је да су истражне активности и даље у току.

Република Српска 15.04.2021 | 14:08
Случај пропалих вакцина: Утврђује се одговорност

„Формиран је предмет. Полицијски службеници Полицијске управе ушли су у Дом здравља да утврде чињенично стање, односно да прикупе документацију, да се уради увиђај на лицу мјеста, да утврдимо шта се десило. То још увијек траје.

Ми смо контактирали Институт за јавно здравство РС и њихови стручњаци доћи ће данас у Дом здравља како би се те вакцине изловале и на прави начин ускладиштиле, јер је ријеч о биолошком материјалу са којим треба опрезно поступати“, рекао је за БУКУ Митровић.

Додао је да ће се саслушавати одређена лица као свједоци да се утврди одговорност оних који су били задужени да се брину о вакцинама и да их адекватно складиште.

„Сутра бисмо могли имати чисту слику шта се десило и ко је одговоран. Ми утврђујемо чињенично стање и одговорност конкретних лица који су у том ланцу, почевши од директора Дома здравља па наниже да видимо ко је у том ланцу који је био задужен за вакцине евентуално направио тај пропуст“, истакао је Митровић.

Истиче да кад се утврди ко је направио пропут и каква је врста пропуста онда се процјењује да ли се ради о кривичном дјелу или се не ради о кривичном дјелу.

„Ако се ради о кривичном дјелу Тужилаштво ће тим лицима одмах додијелити статус осумњичених лица у поступку и даља процедура иде да се та лица испитују и на крају ће се по том питању донијети тужилачка одлука која може бити на крају и оптужница.

Ако се утврди да није кривично дјело то подлијеже некој другој одговорности, евентуално дисциплинској одговорности или можда и никаквој одговорности. Не говорим за овај случај, али зна се десити да је виша сила у питању, да нико није могао утицати на то“, појашњава Митровић.

Он додаје да ако је неко на челу институције он одговара за све у тој институцији.

„Кад су конкретно ове вакцине у питању. Ако су вакцине достављене од стране Института за вакцинисање грађана у Приједору постоји одређена медицинска документација, имају одређена упутства како се те вакцине складиште. По тим упутствима и тој докуемнтацији свако ко добије те вакцине мора поступити по томе, упутства су јасна и тачно стоји како се те вакцине складиште и гдје се складиште, на којој температури се чувају, како се прате и одржавају.

Све је прописано. Ми сад утврђујемо да ли је, од момента кад су те вакцине дошле у Дом здравља, свако у оквиру својих послова поступио у складу са тим упутствима и правилницима. Ако утврдимо ту пропуст утврдићемо да ли је у питању кривично дјело, ако је кривично дјело, идемо даље на документовању случаја и на крају подизања оптужнице“, појаснио је Митровић и напоменуо је да је овај предмет приоритетан да би се што прије дошло до одређених одговора.

Из Електрокрајине су нам потврдили да нестанак струје у Приједору није био планиран, односно да се десио квар и да струје није било у периоду од 4.55 до 6.10 минута.

У Приједору је због нестанка струје пропало око 1.300 вакцина против коронавируса. На конференцији за новинаре представници Дома здравља Приједор у уторак су рекли да вакцине не смију бити употребљене јер је због нестанка електричне енергије више пута прекинут хладни ланац, не наводећи о којој количини вакцина се ради.

У Приједору је за вакцинацију пријављено око 2.200 грађана изнад 65 година, 1.500 је примило прву дозу, а другу је у понедјељак, када је почела ревакцинација, примило њих 140.

Информације о овом случају обише су регију, а имајући у виду да је у РС стигао мали број вакцина јавност је шокирана због овог пропуста у Приједору.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић затражио је јуче од министра здравља Алена Шеранића и градоначелника Приједора Далибора Павловића да се под хитно испита како је дошло до пропадања и уништавања 1.300 доза вакцине Спутњик В у Дому здравља у Приједору.

(Бука)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Поткивац

15.04.2021 12:15

Формиран је "предмет", а истрага је у "току" - појединости не смију бити саопстене због застите "свједока". Задес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

15.04.2021 13:56

Тзв.градонацелник Павловиц секта Снсд,директор дома здравља Секта Снсд,Директор Електра Снсд секта цак и диспецер у Електру Снсд секта.....ко је крив просудите сами....

Name

Тотал Дамаге

16.04.2021 05:18

СНСД је група поткусурених и неукхх слузбеника по задатку лопоурде Додика!

Name

Гузоувлакацу Павловиц-у

17.04.2021 06:20

Да се стара директорица одмах врати на посао!

Name

Подршка Јавору

15.04.2021 12:36

Момче, Свака част на понуђеној оставци, ипак ниси ти ту ништа крив. Дуг је хладни ланац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

15.04.2021 12:42

Ма нису вакцине пропале. Пропала дестилована вода. Вакцине су већ уновчене. Није ни први ни последњи пут да баја пијачар ради то што ради. Када кажем баја мислим и на њега, али још више на ове његове полтроне, полтроне и полтрончиће, необразовене, нешколоване и наравно примитивчиће и примитивце. Довољно је погледати јучерашњи снимак скупштине града Бања Луке па видети како се ови његови са дипломатским примитивизмом обраћају и шта говоре. Људи ово је пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неопозива оставка

15.04.2021 15:15

Понудио оставку Скупштини у којој он гласа! Лицемјерство преко сваке мјере.

Name

Лакташи

15.04.2021 12:55

Оставка неписменог директора са купљеном дипломом и кривична пријава за кретена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крива Љепосава

15.04.2021 13:29

Моја баба Љеоосава има малу пемзију. Стално искључује све из струје. Тај дан била код доктора видјела кабал у утичницу и искључи каже ови ништа не штеде. Баба Љеоосава искључила фрижидер. Опростите јој. Хахаха

Name

Ре Лакташи

15.04.2021 13:29

Крив је онај који га је поставио за директора. Има више неспособних у том хладном ланцу.

Name

Драган МД

15.04.2021 13:12

Правац затвор, па тамо причај . Знао си какве услове треба створити, вакцине си примио, ниси се бринуо за складистење и тачка. Да је струје нестајали сваких 5 минута није се смјело десити ста се десиило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

15.04.2021 13:36

Ма дај не лупетајте чија одговорност. Три дана приче и ћао ßто би рекао Шојић..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

15.04.2021 14:20

Цовјек заврсио цувени новосадски правни факултет

Name

Херцеговац

15.04.2021 13:58

Можда су криви директор ЕРС- Лука Петровић и Драган Чавић? Отпустили су (дали им отпремнине) свима који знају нешто о струји, а довели подобне кадрове. А можда је и неки портир или сестра направила грешку. Све је могуће у земљи чудовишта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

15.04.2021 14:05

То је када је директор политички а не стручно подобан. То је РС. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скромнитито

15.04.2021 15:51

Па ко је и за ста одговарао у овој земљи Зато и јесу одвазни у пљацци дрзаве у свим сегментима.узас Масу пута сам рекао гади ми се све ово Узас.најпаметни је онај који је одавде отисао 90 тих А ми овде који смо остали нагледацемо се и горих ствари

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

15.04.2021 16:01

У цитавом Приједору нису могли наци један агрегат, па неце температура у фризидеру одмах скоцити на плус двадесет. смрди смрди

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

15.04.2021 16:36

Па те су вакцине ионако биле муфте, да их можда нисмо платили. Ђаво донио, ђаво однио. Толико тога је овдје уништено и покрадено, сад треба да се трзамо због вакцина.

ОДГОВОРИТЕ