Ценић: Додик се понаша као власник свега у Српској

- Милорад Додик се годинама понаша као власник свега у Републици Српској, још само плочице инвентарске да удари свима и то је то. Што се тиче обећања о платама пара нема ни у лијевом ни у десном џепу то је једини начин да држи јавну админситрацију у миру јер зна да му то гарантује власт и то власништво како се он већ понаша..., каже Светлана Ценић

Република Српска 14.04.2021 | 20:15
Ценић: Додик се понаша као власник свега у Српској

Милорад Додик, по ко зна који пут, обећава милионе, овај пут за повећање плата у здравству, просвјети, полицији и административним радницима у правосуђу, чиме игнорише и гура у запећак институције предсједника Владе и Републике Српске.

Након што је Партија демократског прогреса објавила сазнања да је Влада Српске на сједници одржаној прошле седмице кришом усвојила одлуку о додатном задужењу Српске на Бечкој берзи у износу од 800 милиона марака, провјерили смо да ли је то тачно.

На wеб страници бечке берзе, то задужење још није активно јер се у архиви налазе задужење из 2018. године и уговор са берзом потписан 2006.године. Међутим, да постоји могућност задужења, доказ је најава повећања плата и значајних средстава за локалне заједнице, које је обећао члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Највјероватније у мају мјесецу донијети одлуку повећање плата у здравству, просвјети полицији, административном особљу у  области правосуђа и извршити притисак на реални сектор да и он сам повећа плате радницима јер сматрамо да је то једини начин којим се требамо кретати”, каже Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ ( СНСД). 

Из ПДП-а поручују да су информације о задужењу очигледно тачне јер нико из Владе није јавно демантовао њихове тврдње. Кажу да су предсједнику Владе већ упутили званично посланичко питање о новом задужењу и да очекују одговор у што краћем року.

“Очигледно да је Додик већ ушао у кампању за идућу годину и изборе и то повезујем са брзопотезним задужењем од  800 милиона КМ на Бечкој берзи гдје је очигледно покушава брзо новац који би се могао до избора дијелити људима на разне начине”, сматра Игор Црнадак, посланик ПДП-а у НС РС.

Економисти кажу да би требало наставити преговоре са ММФ-ом о кредиту од 1,5 милијарди марака јер би се, можда, лакше ријешили неки проблеми у Српској. Међутим, надлежнима то не одговара јер је услов за кредит спровођење реформи и измјене закона, па се зато стално траже нови извори финансирања без услова, али под далеко неповољнијим условима.  

“Услови које је прописао ММФ се не допадају РС и то је на неки начин јако лоша порука за било коју финансијску институцију која би евентуално кредитирала БиХ јер када покренете преговоре са ММФ а то не завршите онда то значи да нешто се није усагласило и реализовало и завршило”, каже Зоран Павловић, економиста.

Да власт на све начине покушава да избјегне испуњавање услова које је тражио ММФ, доказ су стална задужења код комерцијалних банака, разним обвезницама, а сада и ново најављено задужење на бечкој берзи,каже економиста Светлана Ценић.

“Милорад Додик се годинама понаша као власник свега у Републици Српској, још само плочице инвентарске да удари свима и то је то. Што се тиче обећања о платама пара нема ни у лијевом ни у десном џепу то је једини начин да држи јавну админситрацију у миру јер зна да му то гарантује власт и то власништво како се он већ понаша. С једне стране куле и градови, с друге стране под црну земљу и у томе се састоји та политика и у томе пропада РС”, каже економиста Светлана Ценић.

Стручњаци кажу да су сва обећања које Милорад Додик ових дана износи својеврстан почетак изборне кампање за 2022.годину.

У прилог томе иде и податак да је пред октобарске опште изборе 2014. године покренута прича о малом и великом руском кредиту од које на крају није било ништа. Актуелна власт, у покушају да опстане, задужује се  стално не би ли новцем купила повјерење грађана које убрзано губи.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Србака цаст

14.04.2021 18:22

И јесте господјо Цениц и ста ви имате против тог. Једино Додик постоји за ову Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.04.2021 18:42

Води га куци.

Name

ре

14.04.2021 18:58

ако се неким случајем деси да нас задеси толика трагедија као што је повећање плата буџетлијама, то ће аутоматски повући засобом свеопшту инфлацију, све цијене ће скочити за проценат повећања плата буџетлија, све че поскупјети, и настрадаће радници код приватника и незапоселни који иовако једва преживљавају. А ми ћемо бити дужнији, РС ће због увећаних плата морати додатно да повећава годишњу задуженост, а ко ће све то враћати са каматама, и ћиме ће ти кредити бити враћени.

Name

Б55

14.04.2021 19:36

Република српска д. о. о.

Name

Ре Српска ћаст

14.04.2021 19:53

Јадно је имати такву цаст зато ти представљај себе а не српство. Тим наносис стету насем народу. Што се тице цасти Светлана је управо особа која је има

Name

Разоцаран...!!!!

14.04.2021 21:57

Одрицем се Српска цасти због Додика и таквих слијепих као ти, или Додик и теби помало даје.

Name

Марко

15.04.2021 06:10

Истина је једино да је Додик уништио Републику Српску, довео је до просјачког штапа сталним задуживањима. Њему Република Српска служи искључиво за лично богаћење. И није ми јасно како неко ко се потписује као српска част може да подржава некога ко је у рату био шверцер, односно ратни профитер, кога је сфор довео тенковима на власт, ко је продао Брчко, некога ко је дао јасеновачку грађу за своју фотељу, ко је понизио и обесмислио категорију рви, некога ко тако упорно брани да Бања Лука добије централни споменик палим борцима у протеклом отаџбинском рату, итд., итд. Какав сте Ви то Србин? Онај који као и Додик гледа само свој лични интерес? Изгледа да се заборавило какве одлике има прави Србин? Погледајте Драшка па научите лекцију од једног младог српског бића, чистог, неисквареног срца које куца за српски народ.

Name

Крис

15.04.2021 15:28

Једино овај коментар могуће је од оне краве и ружноће ,његове заступнице из Добоја

Name

КОНТРАВЕЗНИ БИЗНИСМЕН

14.04.2021 18:27

Питање за Ценићку...А ЧЕГА ТО НИЈЕ ВЛАСНИК ДОДИК???? Он се не понаша ,,као да је власник" већ и јесте власник Републике Српске ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

14.04.2021 18:28

Здужења на Берзи се морају нечим гарантовати?????чиме????113 % Електропривреда јер нема више ништа вриједно у РС....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

14.04.2021 18:30

Не знам шта би му и рекао да сам му савјетник? Свеједно је били дужни 6 или 8 милијарди,какви смо,нисмо у стању нити једно нити друго да вратимо. Барем је њему и његовима добро а са нама шта буде,на боље нисмо ни навикли. Само рокај,Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.04.2021 19:00

Он се пита и за постављање покретних ВЦа па на даље нек нас побије свију кад смо толике будале.

Name

Милан

14.04.2021 19:07

УЗУРПАТОР и рушилац Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за милана

15.04.2021 04:29

фала деагом богу роди мајка понова наследника карадјордја[драска] којице и њима доци краја

Name

////

14.04.2021 19:36

Бас. Све је изгледа његово. Наследјо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

14.04.2021 20:12

Он се и борио за РС и треба да је власник свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

15.04.2021 06:48

Добар сарказам.

Name

Да

15.04.2021 13:09

Цак је био и огребан пењуци се на слепер сверцане робе

Name

Све је пролазно

14.04.2021 20:26

Једна народна изрека казе:"ко високо лети, ниско пада". А неки падну,тресну онако, бас као бизон у прасину.Јос да господја Јустиција одради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.04.2021 20:42

Па не зову њега дзабе Бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

14.04.2021 20:45

Није он власник свега, рецимо Проинтер власник неки Игор па Агапе власник нека Горица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

14.04.2021 20:53

Приватна држава једног човјека и групе увлакача око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2021 20:55

Па народе он не да се понаса он је стварно све и све се пита,он је у кампањи вец. Гледа само себе, себе промовисе други нико га и не занима ни ко це са њим у ДУЕТ боли га уво, он гледа да прогули ту где се буде кандидовао ту це паре убризгати, а тај други га не интересује. Његова популарнос је спала на најнизу тацку, а камо ли тог било кога другог, посто се нико ни не појављује од секте! нико други није толико у медијима. У Бања Луци га нико није ни волео после ових инцидената он нема 20% подрске у БЛ, радили су пре две недеље истразивања свега су свесни људи неце да га виде оцима. Ова опсада БЛ је бас из тих разлога, мрзња према градјанима искљуциво из тих разлога, њиховим људима у граду је наредјено да се фино понасају не буду љути и огорцени,да не изазивају народ да не буде јос горе по њих. Само сви заједно СДС ПДП и ДНС их могу побједити са свим покретима у Српској сви мрзе СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: БЛ

15.04.2021 06:14

Тако је! Зато сви морамо да изађемо на сљедећим изборима. Вријеме је да црвена секта оде, али не у заборав, већ на Туњице. Само да нам Драшко буде жив и здрав. Бојим се да му увелико раде о глави колико га се боје.

Name

Мирко

14.04.2021 20:56

Е пошто људима у Републици Српској не смета то што је Додик приватизовао све ОД САД НЕ ВОЛИМ ВИШЕ РС И БАШ МЕ БРИГА КАКО СЕ СВЕ ОВО ЗАВРШИЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник

15.04.2021 05:49

Додик се понаша тако јер му се може, јер му овај народ то допушта, а народ већ 20 година овца са којом можеш млатит како ти се хоће. Према томе није проблем у Додику, он само користи оно што му народ допушта. А мазохизам овог народа је непревазиђен. Да овај народ има достојанства и самопоштовања никад не би дао шансу да један ратни профитер,шверцер, човјек који није провео дан на ратишту буде у политичком врху и представља овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

15.04.2021 06:35

Дзабе сам пуцао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2021 08:50

Баш је испао сељо ?

Name

Мирко

16.04.2021 10:25

Нажалост он скоро да и јесте власник свега што непосредно што посредно. Једино се надати да се испуни она није ничија до зоре сјала.

ОДГОВОРИТЕ