Писмо Инцку: Ово је доказ да се убиство заташкава!

Из групе "Правда за Давида" упутили су отворено писмо високом представнику у Босни и Херцеговини Валентину Инцку у којем га позивају да реагује и спријечи заташкавање убиства Давида Драгичевића.

Република Српска 14.04.2021 | 11:30
Писмо Инцку: Ово је доказ да се убиство заташкава!

Писмо преносимо у цјелости:

"Још једном вам се обраћамо као ад хоц тијелу задуженом за провођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, а у вези са систематским заташкавањем бруталног убиства Давида Драгичевића од стране Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

ОХР је више пута обавијештен о криминалним потезима ове двије институције у провођењу истраге везане за случај Драгичевић.

Као тијело које гарантује безусловно спровођење Устава и закона имате обавезу да без даљњег одлагања реагујете на незаконите радње Окружног јавног тужилаштва Бањалука, те поступајућег тужиоца Далибора Вреће.

Стрпљење родитеља покојног Давида и групе Правда за Давида коју представљају Удружење Грађана "Пут Правде" Бањалука и Асоцијација "Правда за Давида и сву дјецу Босне и Херцеговине" из Беча је на измаку. Несхватљива је Ваша стална забринутост без конкретних потеза за које имате мандат, овласти, али и обавезу да их спроведете.

Поступајући тужилац Далибор Врећо јавности познат по афери "Наерац" када је подметнуо лажног криминалца којем је у договору са тужилаштвом суђено и пресуђено за почињено кривично дјело умјесто правом починитељу тог кривичног дјела. Афера која би у свакој правној држави таквог тужиоца смјестила на оптуженичку клупу није спријечила тужиоца Врећу да настави са обављањем тужилачке функције.

Питамо Вас како је то могуће?

Тужилац Врећо супротно законским прописима о начину додјеле појединих случајева задужен је за случај Драгичевић што је још једно тешко кршење прописаних процедура од стране тадашњег главног тужиоца Желимира Лепира и тужиоца Вреће.

Ми Вас питамо како је то могуће?

Три године након преузимања случаја поступајући тужилац је урадио све да случај буде развучен и да се истрага води у погрешном смјеру. 21.04.2021. године након пуне три године почиње суђење припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске ( Бошњак-Марјанац) због намјерног уништавања крунског доказа о околностима убиства, а у намјери да спријече или отежају истрагу.

Напомињемо Вас да су осумњичени Бошњак и Марјанац били директни сарадници тужиоца Вреће у истрази убиства Давида Драгичевића. Тужилац Врећо је поступајући тужилац и по овој тужби.

Тужилац не може водити поступак против својих сарадника јер је одговорност управо на тужиоцу. Неспорно је да су Бошњак и Марјанац починили тешко кривично дјело, али у том поступку тужилац никако не може бити Врећо јер се ради о његовим сарадницима, те је сам тужилац Врећо заинтересована страна која је одговорна за поступке сарадника.

Тужени техничари су директно оптужили свог надређеног (инспектор Синиша Којдић) да им је наредио бацање односно уништавање доказа. Међутим поступајући тужилац Врећо доноси тужилачку одлуку о неспровођењу истраге против свог сарадника инспектора Којдића. А за исто дјело подиже под притиском јавности оптужницу против двојице нижерангираних техничара. Овакав нелогичан и сраман потез тужиоца јасно доказује радње које воде у правцу заташкавања убиства.

Будући да Високо судско тужилачко вијеће Босне и Хецеговине (ВСТВ БиХ) и Окружно јавно тужилаштво Бањалука нису санкционисали поступајућег тужиоца нити су позитивно одговорили на захтјеве да случај буде додијељен другом тужиоцу исцрпљена је свака могућност да случај убиства Давида Драгичевића и други везани случајеви буду вођени у законским оквирима.

Ваша дужност као међународне институције која по свом мандату гарантује спровођење позитивних законских прописа је да под хитно реагујете и спријечите даљу злоупотребу високе тужилачке функције и на тај начин спријечите даље заташкавање убиства од стране тужилаштва. У противном ћете сносити дио одговорности за сваку могућу причињену штету која може настати због велике узнемирености јавности", каже се у отвореном писму.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Нормалан

14.04.2021 09:56

ПРОТЕСТИ су рјесење за насе проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

14.04.2021 11:23

Потпуно сте у праву само протести

Name

Ре

14.04.2021 13:07

Изгледа нестало опет пара

Name

Б. ЛУКА

14.04.2021 09:59

СВЕ ЈЕ БАШ ТАКО. И СВЕ СУ ТО КОЦКИЦЕ КОЈЕ ПОКАЗУЈУ ГДЈЕ МИ ЖИВИМО И КАКВУ ВЛАСТ ИМАМО. НЕ ПРЕДУЗИМАЊЕ ХИТНИХ РАДЊИ ПРВО ОД ВСТС, ПА И ВОСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА МПЖЕ ДОЋИ ДО НЕСАГЛЕДИВИХ ПОСЉЕДИЦА УКОЛИКО НАРОД УЗМЕ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.04.2021 09:59

Увек сам праксу да све сто не ваља у ствари ваља а све сто ваља за нас не ваља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

14.04.2021 10:05

Па нису њега и његове претходнике поставили да уређује правду, него ради њихових интереса. Њима је у интересу да што дуже овдје остану, а не да уведу правду и законодавство. Па како би остали овдје да тога има и да им је то у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.04.2021 10:27

Све је то могуце зато сто смо допустили да нам то раде.Не постоји ни једна Медјународна организација која це да нам ријеси таква и слицна питања.То морамо ми сами да ријесимо,али као народ смо пали и теско да цемо ици напријед.Сјецам се да је Инцко прије 8 до 10 година рекао да се цуди како као народ моземо да све то трпимо.Нико неце за нас урадити оно сто ми морамо сами за себе да урадимо,ако нецемо онда не треба ни да постојимо као народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

14.04.2021 10:41

Дрзава без закона а закон у рукаама мафијаса и криминалаца .На целу власти највеци пљацкароси па по томе се види да ми нисмо ни дрзава ни народ..

Name

Да ли је могуће?

14.04.2021 10:27

Убиство у центру града и три године нема рјесења ко је и зашто то уцинио? Какво је то уопште Тузиластво и чиме се уопште бави? Питања без одговора, цутање без преседана. Нико ни изјаву неће ( или не смије) да да јавности докле је стигла истрага?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

14.04.2021 10:33

Подршка искрена родитељима у борби за правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиластво

14.04.2021 17:28

је корумпирано исто као и МУП РС.Сами себе не могу истразивати,приводити,судити и осудити.Невино дијете је страдало јер је стало на зуљ власти,а МУП стити власт а не народ.То није народна полиција.

Name

Нема

14.04.2021 10:34

Инско са тим ништа. Ово је правно питање а не политичко. Мислим да би било боље да пошаљете писмо НАТО пакту да бомбардује институције. Бламирате државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

14.04.2021 11:35

Можда је боље по теби да додје нато да овог пут заштити оне које ти подржаваш а види се кога подржаваш, вјероватно онога што обећава молијоне са својом свито, па да овај јадни напаћени народ буде његово робље.ћ

Name

Ре нема

14.04.2021 14:41

Марво једна без трунке достојанства. Срам те било стоко, ако уопсте знас ста је срам.

Name

Познавалац прилика

14.04.2021 10:54

Случај Давида Драгичевића школски је пример неефикасног правосудног система, једне од најзначајнијих полуга власти. Дозвољено је уплитање политике, аљкавост у истрази, непоштовање стандарда, уместо да решавају проблем тако што ће открити узроке, они то несто прикривају и тако систем пропада. Проблем су некомпетентни људи који све уништавају. Прекомерна употреба полицијске силе на Тргу Крајине остаће упамћена као час када су Милораду Додику Рудоњи, Драгану Лукачу Цвоки и осталим буздованима из стада спале претесне демократске косуље. Убиству Давида Драгицевица је врх леденог брега и треба да изадје јос висе на видело на стотине неразјасњених убистава и саобрацајних несреца обавијених велом тајне. Немам висе ни воље ни снаге а против криминалне хоботнице се несме одустајати. Свагде дрзава има мафију а код нас мафија своју дрзаву сто стити интерес пар појединаца који су изнад система и дрзаве. Порука великом цовеку Озрену Пердуву и групи Правда за Давида: НЕОДУСТАЈАТИ И УЗ РОДИТЕЉЕ ЈЕР СЕ НЕЗНА КО ЈЕ СЛЕДЕЦИ... КРИМИНАЛНА ХОБОТНИЦА НЕМИРУЈЕ НЕГО ВРЕБА СЛЕДЕЦУ ЗРТВУ. КУЦАТИ НА СВА ВРАТА И ЗАДЊУ ПРАВНУ И ЗАКОНСКУ МОГУЦНОСТ КОРИСТИТИ... БАЛКАНСКА ПЛЕМЕНА УЈЕДИНИТЕ СЕ!!! САМО ТАДА МАФИЈА НЕМА САНСЕ... ПОЗДРАВ СВИМ ЉУДИМА ДОБРЕ ВОЉЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре познавалац прилика

14.04.2021 16:15

БРАВО

Name

Ма

14.04.2021 12:07

Ето суд бих је преузео слуцај. Ако не буде сарадње са обе стране поцинилац се никад неце открити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2021 05:05

Инцко ће то све пренијети новом ко дође. Тако је рекао. Брука о срамота од човјека.

ОДГОВОРИТЕ