МУП пријављен због незаконитих јавних набавки

Агенција за Јавне набавке (АЗЈН) БиХ предала је прошле године 11 предмета надлежним тужилаштвима због сумње у почињена кривична дјела у институцијама власти БиХ, између осталих и против једног министарства унутрашњих послова. Међутим, према доступним информацијама, ни један од тих предмета до данас није добио судски епилог.

Република Српска 14.04.2021 | 08:24
МУП пријављен због незаконитих јавних набавки

Због сумњивих јавних набавки тужилаштвима су пријављени између осталих МУП Средњебосанског кантона, Дирекција за робне резерве Кантона Сарајево, наченици Бусоваче и Бужима те градоначелник Сребреника, Шуме Српске, Фонд здравственог осигурања РС, Кантонална болница у Бихаћу, општина Цазин, предузеће Рад из Сарајева и Кантонална управа Цивилне заштите Тузланског кантона.

У Агенцији кажу како су се до сада трудили да на установе, институције и предузећа дјелују превентивно, али и да се оспоставило како великог ефекта од тога нема, због чега планирају да се чешће обраћају тужилаштвима.

“Агенција у наредном периоду планира интеннзивирати ову надлежност, јер у протеклим годинама, када је праћење имало сврху упозоравања на погрешна поступања,  дјеловало и превентивно и едукативно, нису се постигли пуни ефекти превентирања потенцијалних злоупотреба и корупције. Стога је нужно потребно обезбједити Агенцији и финансијско и кадровско јачање у реализацији ове надлежности”, наводе они у свом Извјештају о праћењу јавних набавки за 2020. годину.

Поред тужилаштва, Агенција је подносила и прекршајне пријаве надлежним судовима. Најчешће су пријављиване одговорне особе у склопу Електропривреде РС, Електропривреде БиХ и појединих здравствених установа.

Иначе, пандемија вируса корона била је одличан изговор да се у прошлој години потроши на милионе марака државног новца убрзано и нетранспарентно.

Анализа Агенције за јавне набавке показала је да често за то није било никаквог законског упоришта.

Агенција је у прошлој години имала пуне руке посла када је у питању праћење јавних набавки.

Посебно су се базирали на поступке везане за спречавање ширења пандемије, гдје је долазило до великог броја изузећа.


“Праћењем уговорних органа, утврдили смо да је одређени број уговорних органа примјењивао изузећа и за предмете набавке које ни на који начин се нису могли довести у везу са спречавањем ширења пандемије ЦОВИД 19. Стога је Агенција у таквим случајевима те предмете достављала надлежним тужилаштвима у Босни и Херцеговини”, наводе у АЗЈ.

Такође како су примјетили у Агенцији, током прошле године је закључено преко двије хиљаде уговора кроз преговарачки поступак без објаве обавјештења, што је за четвртину више него 2019. године.


Ријеч је о поступку који би се требао проводити само у посебним случајевима, јер је најмање транспарентан.

“Битно је нагласити да услови за примјену ове врсте поступка јавне набавке су строги, и у сваком од случајева потребно је да буде испуњено кумулативно више услова. Међутим, кроз поступак праћења уочено је да уговорни органи примјењују ову врсту поступка и онда када нису испуњени услови за примјену”, наводе у Агенцији додајући како се преко ових поступака углавном набављала роба.

Генерално, установљено је да се исте неправилности и незаконитости годинама понављају, попут неправдане хитности, цијепање набавки ради избјегавања регуларног поступка, те дискриминација или фаворизовање понуђача.

Њихови запослени су у 2020. години пратили 30.000 различитих извора везаних за јавне набавке. Да би имали боље резултате кажу како је потребно ангажовати и запослити нове људе.

Голубовић: Само се загребало по површини

Уредник портала „Пратимо тендере“ Слободан Голубовић оцјењује како је Агенција за јавне набавке својим мониторингом само „загребала по површини“ и идентификовала бројне злоупотребе у јавним набавкама.

Сматра како је механизам мониторинга који је успостављен у оквиру Агенције за јавне набавке недовољан, а да се добар не може успоставити све док је лош законски оквир који уређује ову област.

Једно од рјешења види и у дигитализацији.

„Кључно унапређење када је у питању мониторинг јавних набавки била би њихова потпуна електронизација. Укратко, као минимум, под тим се подразумијева да сва документација буде машински читљива и доступна на једном мјесту, односно Порталу јавних набавки, што би омогућило бржи, јефтинији и свеобухватнији мониторинг јавних набавки“, каже Голубовић.

Додаје како се не може се очекивати да невладин сектор на себе преузме посао за који је задужена нека државна агенција, у овом случају Агенција за јавне набавке.

Иначе, портал ПратимоТендере.ба свакодневно извјештава о бројним уоченим злоупотребама у јавним набавкама.

Тако на примјер, према подацима са којима располажу, сваки четврти уговорни орган нема јавно објављен план јавних набавки чиме директно крши Закон о јавним набавкама.

Уочили су и како се у тендерским документацијама код услова квалификације се врши дискриминација једних, односно погодовање другим понуђачима, те да су техничке спецификације прилагођене одређеном понуђачу/произвођачу.

Код великог броја набавки стигне само једна понуда, док значајан број уговорних органа не води или не објављује евиденцију о праћењу реализације уговора.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Александар

14.04.2021 06:42

Добро јутро Колумбо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ХЕРОИН

14.04.2021 08:54

А КАД ЋЕ МУП БИТИ ПРИЈАВЉЕН КАО ШЉАРСКИ КЛАН. ЗА ШВЕРЦ ХАРОИНА. А МОМЦИ. ДОЛИЈАЛИ СТЕ.

Name

Ноле

14.04.2021 06:59

Па засто не донесете закон да се такве ствари морају ријесити у року од пола године.Па ако не мозете промијенити закон,све ово изнесите јавно на телевизији,у свим медијима,и позовите народ на улице,па не мозе висе овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удри мамлаза

14.04.2021 07:03

Супер је у БиХ, ста се овде ради ,ал то није разлог за једну поруку :Народееее ко год мозе сто даље из ове циркус дрзаве,нема овде будуцности ,док год су на власти снсд,сда и хдз.Поззззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

14.04.2021 07:16

Судство + власт = мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

14.04.2021 08:10

Кажу " Понављање ,мајка знања"...тако и понављање чињенице да у овој нашој земљи НЕ постоји Контролно-корективни ниво власти, а који је у стању да када се утврде неправилности настале у било којој активност , након законом утврђеног рока неко одговара и сноси санкције.... Тај облик не постоји , јер су мафијаши у циљу прављења себи вила и двораца попљачкали и оставили полицајце без адекватних плата, униформи и одговорности и подршке за поштен и часан рад. Ко у томе може да их заштити, Министар Лукач....дајте молим вас па он је пиун политике и слуша шта Рудоња нареди и само служе да оперу паре и себе збрину...полиција мора бити деполитизована и на закону уређена институција у којој овакве наказе немају шта да раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕСО БЛ

14.04.2021 09:22

Слијепац,није МУП РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ у питпању,ај бице сендвиц,потписи се неким другим именом,па поново....

Name

ре Нешо БЛ

14.04.2021 11:05

Да мало ниси поглуп Нешо ...или да се мало нагузиш да те карају....

Name

Ре: Несо БЛ

14.04.2021 11:16

Колико ти волиш свог Бају па на сваки коментар имаш поклопац. Биједо људска окрени се око себе није све у власти и ботовању.

Name

Илија

14.04.2021 08:26

Ја која бламажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

14.04.2021 09:22

Тако је то,да је обицни цовјек негдје усјекао метар дрва нелегално и био ухвацен или пријављен,одмах би био процесуиран и у затвору.А политицки тајкуни који имају утисак на судије и милионе у криминалу окрецу нетребају се бојати ни суда ни СИПЕ раде ста хоце.Еј јадни биједни народе само кукајте да неозете зивити и подрзавајте то сто вам раде политицари.

ОДГОВОРИТЕ