За њих нема кризе: Новца за нове аутомобиле мора бити?!

Десетине милиона конвертибилних марака буџетског новца политичари и јавне установе потроше за набавку службених возила. Иако је у прошлој години смањен број набавки, на почетку ове године већ је спреман милион марака за удобност корисника јавног новца. "Оправдања" и "разлози" за куповину увијек постоје, јер комоција не смије да трпи.

Босна и Херцеговина 13.04.2021 | 18:00
За њих нема кризе: Новца за нове аутомобиле мора бити?!

Општина Рибник расписала је тендер за јавну набавку службеног аутомобила, чија процијењена вриједност уговора износи 47.863 КМ без ПДВ-а. Начелник Рибника Небојша Караћ, иначе члан СНСД-а, истиче да је нови службени ауто потреба, а не луксуз.

“Ми имамо само једно службено возило шкоду фабију која је прешла већ 300.000 километара. Имамо још једну шкоду за све ове установе у општини“, изјавио је Небојша Караћ, начелник Рибника (СНСД).

На питање је ли се могао купити јефтинији ауто, одговара: “Па слушајте, процијенили смо да нам треба једно такав ауто. Могло се и вјероватно ћемо у неком периоду морати да и за неке друге установе набављамо ауто. Ауто више није луксуз, него потреба“.

И Источни Стари Град, општина са 1.100 становника објавила је обавјештење о набавци службеног аута. Процијењена вриједност – 60.000 марака без ПДВ-а. Начелник Бојо Гашановић, члан СДС-а, није желио пред камере Н1, казавши да жели говорити о љепшим темама и инвестицијама у општину, те да му грађани не замјере набавку возила од 60 хиљада марака.

Директор Агенције за праћење тендера "Бриефинг" Тарик Џаферовић, наводи да је у прва два мјесеца 2021. године, већ расписано 25 тендера за набавку службених возила од општинског до државног нивоа. На основу тога, један милион марака буџетског новца биће потрошено након реализације свих уговора.

“Њихова је вриједност већ преко један милион конвертибилних марака. Интересантан је тендер који је јуче објављен. То је тендер општине Источни Дрвар. То је једна од најмањих општина у БиХ, која према посљедњем попису има око 80 становника. И вриједност тендера за набавку службеног возила је 45.000 КМ“, истакао је Тарик Џаферовић, директор Агенције за праћење тендера "Бриефинг".

Коментар начелнице Источног Дрвара Милке Иванковић службено нисмо добили. Кратко нам је одговорила да није у прилици данас дати изјаву, па ни телефонску, како каже, због лошег сигнала. Балканска истраживачка мрежа располаже са базом података од, чак, 11 хиљада службених возила, од чека је више од 6 хиљада путничких возила.

“Институције, јавне установе и кампање годишње потроше око 50 милиона КМ. Што се тиче 2020. године имали смо 150 службених возила. И потрошено је око 5 милиона КМ“, истакла је Нејра Џаферагић, новинарка БИРН-а БиХ.

И Предсједништво БиХ планира набавити службени аутомобил од скоро 50 хиљада марака без ПДВ-а, Општа болница Зворник – за набавку службеног путничког возила издвојиће 45 хиљада без ПДВ-а, затим Парламент Федерације БиХ – службено возило од чак 60.000КМ без ПДВ-а за Представнички дом, те Туристичка заједница КС, два возила, путничко и комби возило, 102.500,00 КМ без ПДВ-а.

Закон о јавним набавкама није довољно дефинисана област и уговорни органи користе све могуће недостатке за личне интересе, сматра уредник портала Пратимотендере.ба Слободан Голубовић.

“Свједочимо бахатости јавних функционера на начин да је њима најбитније какве ће карактеристике имати службени аутомобили у којима се возе. Најчешће се злоупотребљава тзв. техничка спецификација. Они прецизирају карактеристике аутомобила које желе набавити. И за посљедицу имамо то да се најчешће на тендер јави само један понуђач“, навео је Слободан Голубовић, уредник портала Пратимотендере.ба.

Када би политичари и јавне установе били мање растрошни, барем када су у питању набавке службених возила, могао би се оформити фонд који би имао милионе марака на располагању за развој спорта, културе, образовања и свега осталог. Годинама уназад прича је иста, они раскошно живе, све остало стагнира, а грађани негодују, са дистанце.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

СДС

13.04.2021 18:28

Ови из СДС морају пазити да не раде исто као СНСД. Народ неце видјети разлику на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марсбре

13.04.2021 18:37

Олоси лопови гамад једна....Вакцине просимо ниста немамо а раскопавамо као да је са неба пало ова дрзава је банкрот ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.04.2021 20:00

Дјецу лијечимо СМС порукама, а лимузине се купују из буџета. Та политика се одродила од народа, али до краја.

Name

Предатор

13.04.2021 20:43

Ста це нам вакцине да се народ спаси!? Боље да један главоња узива у новом ауту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

13.04.2021 22:04

Која год структура додје на власт бице нам исто. Они сви гледају само да је њима добро а народ ко сиса. Људи нама треба народна власт а не похлепни лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

13.04.2021 22:50

Колико раде вецина не заслузује ни у фици да се воза. Све се покондирило, умислили да су Меркелова у најмању руку, а сто смо задња рупа на свиралу у свјету, сто дјецу лијецимо смс порукама, сто су нам путеви ко козје стазе сто се све распада и скрипи ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ввпд

14.04.2021 05:26

Засто сте поставили слику аутомобила са приватне факултета "Апеирон"??

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

14.04.2021 05:37

имасе моресе вала драгом богу неплацају из свог дјепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.04.2021 13:38

ДАБОГДА СВИ ИЗГИНУЛИ СА ТИМ СЛУЖБЕНИМ АУТОМОБИЛИМА КОЈЕ ИМ НАРОД КУПИО ОНИ ДОВЕДОШЕ НАРОД ДО ПРОСЈАЧКОГ ШТАПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.04.2021 15:39

Ватрогасци их из њих вадили