Треба двосмјеран процес сарадње с Владом Српске

- Мора бити мало више међусобног уважавања и један двосмјеран процес сарадње са Владом Републике Српске, наглашава начелник Шамца.

Република Српска 13.04.2021 | 15:57
Треба двосмјеран процес сарадње с Владом Српске

Након састанка начелника општине Шамац и Теслић новинарима је речено да је једна од кључних тема била сарадња привредника и побољшање пословног окружења у општини Шамац, имајући у виду досадашња успјешна искуства која има општина Теслић у смислу  добивања БФЦ сертификата који би помогао за успостављање повољнијег пословног окружења на подручју општине Шамац.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да ће се о овој теми бавити у наредним мјесецима, те да очекује апсолутну помоћ  и подршку општине Теслић и њеног тима који ће радити заједно са представницима општине Шамац како би аплицирали на пројекат.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже да је Теслић добар примјер општине и да своја искуства желе да пренесу  и на општину Шамац како би лакше завршили процедуру око добивања БФЦ сертификата за повољно пословно окружење.

„Прва смо општина у РС која је носилац овог сертификата, имамо тим људи који на томе свакодневно ради , направили смо ресертификацију. Битно је да општина Шамац буде једна из породице оних који имају сертификат,  јер им отвара велике могућности у комуникацији  са домаћим и са страним инвеститором једну врсту привредног маркетинга коју сами неби могли никада направити. Радићемо у наредном периоду и тим из Теслића ће бити на располагању општини Шамац", каже Миличевић.

Начелници су разговарали и о другим темама па су се дотакли и предстојеће Скупштине Савеза општина и градова Републике Српске у контексту рјешавања бројних нагомиланих проблема у односу између актуелних начелника и актуених скупштинских већина.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да су заједничког мишљења да Закон о локалној самоуправи треба надограђивати, али само у правцу да се не одузимају надлежности актуелним начелницима и градоначелницима.

„У  садашњем Закону о локалној самоуправи већ имамо рјешење, али га треба додатно допунити, а тиче се да у случају опозива начелника треба додати клаузулу у којој треба да стоји да се у том случају распуштају и Скупштине", каже Милићевић, додајући да кроз побољшање Закона уведу и додатну одговорност Скупштине и одборника и да би се само на такав начин откочио један процес нефункционисања локалних самоуправа.

Он је навео да број запослених у локалним самоуправама није уједначен и да број становника не може бити једини критеријум када је ријеч о броју запослених у општинским управама, да таквих случајева нема ни у окружењу па неби требало бити ни у Републици Српској.

Милићевић каже да је стални проблем значајнија потреба за већом подршком Владе Републике Српске локалним заједницама у којима начелници нису изабрани по вољи Владе, те да очекује подршку о томе и ширег круга начелника и градоначелника у Републици Српској.

„Мислим да грађани РС имају право у складу и са Европском повељом и у складу са слободно израженом вољом бирати  своје начелника, односно градоначелнике и да они буду уважавани од стране Владе Републике Српске када је ријеч о крупним инфраструктурним пројектима, јер је потпуно нетранспарентан процес објављивања јавних позива за велике инфраструктурне пројекте у локалним заједницама", казао је он.

Милићевић наводи да је присутна и политика двоструког аршина.

"Имате ситуацију да власт обилази Републику Српску дијели по неких 10, 15 милиона марака од стране једног или два човјека, а остале локалне заједнице нису ни упућене о тим јавним позивима и о средствима која су потребна", каже Милићевић.

Он додаје да је то у директној супротности са Европском повељом, да је у супротности са демократијом и локалним изборима који се спроводе и поручује да мора бити мало више уважавања и један двосмјеран процес сарадње са Владом Републике Српске.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић истиче да већину локалних заједница муче исти проблеми, а то је  актуелна ситуација око пандемије са корона вирусом  и мјерама које локални штабови доносе на нивоу својих локалних заједница, те је заједнички закључак  да је  велика одговорност пребачена на локалне заједнице да се рестриктивније мјере доносе на локалним нивоима  овисно од епидемиолошких ситуација у појединим локалним заједницама.

"Мјере морају бити уједначене са самог врха, једног и другог ентитета поготово када су у питању локалне заједнице које се налазе на међуентитеским линијама,  јер су ту потпуно другачије мјере. Нису јасно дефинисани критерији према којима би нека локална заједница  донијела рестриктивније мјере. Потребни су једниствени критерији то има неког смисла", каже Миличевић.

Он каже да је  проблем недовољан број вакцина, јер вакцине у локалним заједницама преко локалних домова здравља долазе на захтјеве који су већи реално од оног броја који дође у локалне заједнице, те се неће постићи битан резулат, а проценат вакцинисаности ће бити мали и неће моћи утицати на колективни имунитет.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Па добро сте ми се сјетили.

13.04.2021 14:01

Да их нисте толко љутили били би успеснији. Ливе беттер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево сад вам је

13.04.2021 14:01

Перестројка политици тих, и сигуран процес. Гарантују га вријеме и људски род-цивилизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информације

13.04.2021 14:03

О могуцности за перестројку, знате. Знамо и ми њену компликованост и природу. Код вас мозе пробудити савјест и свијет или ватру од које цете по познатом вам изгорети. Наравно теско да у таквом обзору знате много, јос мање све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслицанин

13.04.2021 14:42

Веруј те људи да сам се ја запитао јел ја стварно живим у том Теслићу оли је то неки други Теслић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соурце

13.04.2021 17:38

Ипак ти вјероватно не живиш у Теслићу него у "црвеним СНСД сновима".Пробуди се ако знаш како!

Name

Бомбаш

13.04.2021 15:19

Висе је урадио Милицевиц без помоци Владе за четири године него Минић за осам година и ако му је Додик дао 11 Милиона за помоц привреди плус силне Донације послије поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

14.04.2021 11:38

У праву си.За те 4 године,више је народа растјеро него за 20година,прије него је он дошо на чело општине.

Name

Зоран

13.04.2021 15:42

Др Милицевиц не говори истину, лазе народ, цертификат БЦФ вец дуго има опстина Котор Варос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитy ман

13.04.2021 17:36

Није речено да општина Котор Варош нема БФЦ сертификат.Речено је да је општина Теслић ПРВА општина у РС која је добила БФЦ сертрификат.Толико истине ради...провјерите...

Name

МГ

13.04.2021 19:02

Само да се зна: хттпс://www.глассрпске.цом/цир/друство/вијести/сертификате-бфц-сее-добили-приједор-бијељина-теслиц-и-мркоњиц-град/208713 Али искрено мислим да БФЦ сертификат и није од неке користи

Name

Јово

14.04.2021 11:42

Чуј то,ови би да пљују по Влади стално,а онда очекују помоћ.Ајд да ти ја лупим шамарчину,а ти мене пољуби.Нарочито Ђорђе,такво зло у тако малом издању се не рађа често.

ОДГОВОРИТЕ