Ко ће бити кандидат за насљедника Меркелове?

Ко ће бити кандидат конзервативаца за канцелара на савезним изборима у Њемачкој - Армин Лашет (ЦДУ) или Маркус Зедер (ЦСУ), поставља питање Дојче веле (ДW) и наводи да се данас одржава важан састанак челника ЦДУ и ЦСУ, а да ће одлука бити бити донесена ускоро.

Свијет 11.04.2021 | 15:45
Ко ће бити кандидат за насљедника Меркелове?

Усљед пандемије и лошег владиног управљање кризом у посљедње вријеме, како показују анкете, конзервативци нагло губе подршку бирача. Неки њихови посланици били су присиљени на оставку, због богаћења од огромних провизија за посредовање у набавци заштитних маски.

Али, прије свега, после 16 година на мјесту канцелара, Ангела Меркел се повлачи - неће се кандидиовати на јесен и иза себе оставља дезоријентисану странку, наводи ДW.

Она је недавно у анкетама добила повјерење између 26 и 28 одсто испитаника, а на савезним изборима 2017. добила је 32,9 одсто гласова.

Двојица мушкараца важе за фаворите у кандидатури за канцелара, а обојица су тренутно премијери у својим савезним покрајинама.

Армин Лашет, предсједник ЦДУ од јануара ове године, премијер је Сјеверне Рајне-Вестфалије - најмногољудније савезне покрајине Њемачке. Маркус Зедер, први човјек баварске сестринске странке ЦСУ, на челу је владе Баварске.

Запараво, наводи ДW, правило гласи: Ако предсједник ЦДУ затражи кандидатуру за себе, нико га не може спријечити, јер ЦДУ постоји у 15 савезних држава, а ЦСУ само у Баварској.

Али 2021. је и по томе другачија, пошто је Зедер, динамични премијер у Баварској, један од политичара који је током пандемије имао дијелом јасан курс. Увијек је стајао и стоји на страни канцеларке, која се залаже за што строжа ограничења и прилично је скептична према ублажавању мјера.

Лашет је био један од заговорника ублажавања мјера у корона кризи, али се сада залаже за строги кратки локдаун, као Зедер и Меркел. Брза промјена одлука наштетила је његовом имиџу.

Нијемци би вјероватније Зедеру поверили ту најважнију политичку функцију у земљи - у анкети Института за испитивање јавног мњења YоуГов, спроведеној средином марта, 41 одсто испитаника жељело је да Зедер предводи Унију обје странке у савезној предизборној кампањи, а само 14 одсто их је било за Лашета.

Са друге стране, према ономе што се може чути из посланичког клуба Уније, Лашет још има малу предност.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ја

11.04.2021 14:06

ХИТЛЕР 3

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик и Саровиц

11.04.2021 14:10

Путин и ГОРБАЦЕВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

'оће л' то

11.04.2021 14:43

Радишић Миле , кум Додиков , насљедити Анђелију? Овај , на фотографији лијево , исти Миле Р.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јака ствар

11.04.2021 16:01

Нама је свеједно сто се тице њих, насих мрзитеља. Ко год да додје, бице иста прица против Срба, а мозда и гора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2021 17:53

Ма само туци, кад сте глупи ко пањине.