Дјечак могао да умре испред продавнице

- Добар дан, ја сам мајка дјечака чији је живот синоћ коштао 17 динара. Дошла сам да вас погледам у очи и да питам да ли бисте, да је он синоћ умро као псето испред ваше радње, могли да ме данас погледате у очи.

Србија 11.04.2021 | 10:45
Дјечак могао да умре испред продавнице

Ово је питање које је продавцима у једној трговини у Бачкој Паланци упутила Марија М. (39), чији четрнаестогодишњи син М. С., који болује од дијабетеса, умало није умро кад му је позлило пошто нису жељели да му дају обичну чоколадну бананицу да би подигао шећер. Да трагедија буде већа, продавац је чак ударио друга болесног дјетета, који је у паници, када је М. С. пао на земљу и почео да се тресе, покушао да му помогне, преноси Курир.

– У четвртак увече сам радила другу смјену, а син је кренуо да се прошета. То ради увијек послије оброка, јер због дијабетеса мора да буде физички активан. Са собом је понио једну чоколадицу и чоколадну бананицу, апарат за мјерење шећера у крви и пен-инсулин. У једном тренутку му се слошило. Шећер му је био 3,2, а нормалне вриједности су од четири до шест.

Појео је обје чоколадице које је имао код себе, али му се стање за пет минута веома погоршало. Шећер му је пао на 1,9. Јако се тресао и грчили су му се сви мишићи. Другар који је био са њим се уплашио и успаничио. Ушли су заједно у ту продавницу. Син је продавцима, били су мушкарац и жена, рекао да има дијабетес, да му је позлило и замолио је за једну бананицу која му је потребна да би подигао ниво шећера у крви. Истерали су га напоље и рекли: “Ако немаш пара, изађи” – прича за "Курир" Марија.

Дјечака су, када је излазио из продавнице, ноге издале и пао је на бетон. Посљедњим атомима снаге дао је другу телефон и замолио га да зове тетку. Маму није хтио да узнемирава јер је била на послу.

– Друг мог сина је поново ушао у продавницу. Био је јако уплашен, није видио друго рјешење, те је покушао да украде бананицу. Трговац му је лупио шамар и истјерао га напоље. Моја сестра је дошла за пет минута. Нашла је Михајла како лежи на бетону и грчи се. Друг је плакао. Сина су буквално секунде дијелиле од сигурне смрти. Још је био свјестан, али је могао да падне у кому сваког секунда – прича Марија.

Дјечаку М. С. је одмах било боље након што је попио “кока-колу”, њене сестре су га одвезле кући, а њу тек тада обавијестиле шта се десило.

– Ока нисам склопила те ноћи, нисам могла да дочекам јутро да одем тамо. Питала сам их да ли би могли да ме погледају у очи да је умро, а продавац је рекао: “Вјероватно не”. Рекли су ми и да не знају шта је дијабетес, те шта би било да сваки дан неко тражи нешто, а ја сам им на то одговорила да не морају да знају шта је дијабетес да би били људи. Па, не долази, ваљда, сваки дан неко дијете и моли за бананицу да би остало живо?! – каже Марија.

Ова компанија је на свом званичном сајту, “изразила дубоко жаљење и забринутост поводом немилог догађаја”.

– Организовали смо интерну истрагу, у коју смо, поред запослених, укључили и породицу дечака са жељом да се што прије сазна ток догађаја и кривци како би се предузеле прикладне дисциплинске мјере. Наша дужност је да кажемо да су први резултати показали да између нашег запосленог и дјечака није било физичког контакта, како је првобитно објављено. Такође, запослени трговци нису били упознати да је испред самог малопродајног објекта дјечак којем је на било који начин, због здравственог стања, требала помоћ.

Иначе, 1. маја ће бити тачно годину дана како је откривено да М. С. има дијабетес типа 1 који је неизљечив. Он живи нормално као и његови вршњаци само што мора да пази много више од њих.

– Прстићи мог дјетета су у ранама због боцкања и мјерења шећера у крви. Међутим, он је то јако лако прихватио, ниједном није поклекао. Ведрог је духа и има племениту душу као небо. Он је сигурно продавцима већ све опростио и заборавио, али, ја сам мајка, ја не могу.

(Курир)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Хомосапиенс

11.04.2021 09:03

У овом, болесном, материјализованом и комерционализованом друству, се не могу ни оцекивати морални и хумани облици понасања. Као народ смо ( у вецини слуцајева), прихватили такав облик зивљења и опходјења према другима. Нека нам је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.04.2021 17:19

Недо Бог да му је крв требала. Ја би дао детету. А не цоколадицу.

Name

Мрква

11.04.2021 09:09

Наравно да нељуди без стида могу погледати у Ови кога хоце, заболи њих дјон таман кад би сви поцркали око њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛМ

11.04.2021 09:14

У ста смо се претворили??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

11.04.2021 09:16

ТАКАВ СМО НАРОД ..НАЗАЛОСТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.04.2021 09:26

Зна ли ико који је то ланац трговина да им преко интернета уведем санкције, бар то је данас лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бронхи

11.04.2021 09:36

Страшно и жалосно све то заједно. Али исто тако "чоколадне бананице" се не смију давати малој дјеци без родитељског надзора, присуства, јако су опасне! Лијепе се за унутрашњост грла, ждријело. Усред таквог напада када дјетету позли, када дисање није правилно, сваки залогај бананице може стати у дјететовом грлу и да се дијете угуши њоме. То мало ко зна, а често их дајемо сасвим малој дјеци, како својој тако и туђој. Требамо бити опрезни и едуковани да бисмо некоме помогли, али изнад свега људски поступати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

11.04.2021 09:39

Видим сви нападате цовјека из продавнице.А да вас ја питам,дајете ли просјацима,циганима који просе,увијек новац,понекад или никад???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

11.04.2021 12:16

Хм...људима који просе то је посао, не тренутно питање зивота или смрти...толико су "продавци" ваљда могли да виде и провјере да су хтјели да обрате пазњу... у сваком слуцају Бог све види...

Name

КретеНоле

11.04.2021 19:31

Будало, јеси ли ти уопсте процитао цланак??Дијете није тразило новац, вец најобицнију крем банану, да би остало зиво.Хипогликемијска криза има врло драматицне симптоме и било ко, макар имао само 4 основне, мозе видјети таквој особи није добро.По твом ''размисљању'' зивот нецијег дијетета вриједи мање од 0,20км, колико коста цоколадна банана.ФУЈ.

Name

Станисављевиц

11.04.2021 09:42

Цовјек је предатор највеце зло на овом дуњалуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очигледно лажу

11.04.2021 09:51

Нису ваљда из пећине изашли кад нису никад чули за шећерну болест. Таква трговина не треба никоме или нека поведу рачуна кога запошљавају јер овако искључиви су само они који сами увелико пељеше власника па у свакоме препознају свој менталитет. Људи у сваком случају нису а изговори су им јадни. Такве не бих вољела у близини а мало је рећи да бих заобилазили ту трговину на бар километар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кај ..??

11.04.2021 10:00

Не треба тразити име продавнице. Вец требамо тразити паре КУСУР у било којој продавници а ми то никад не радимо,а оставили смо у тим истим продавницама безброј бананица.цоколадица.звакаци итд. Врати ми моје 4.35КМ. Несто врати ми 0.65 фенинга не интересује ме како. Не вец нама то не преставља проблем јбс фенинге имасе мозе се.Ту је нас проблем. Ми дајемо а они велики не дају своје. Кад би тако давали гдје би они били. Зато кусур узимајте од лопова. Дај ми кесу.зваку.лизало.бананицу било сто само недај те да њима остане и да се богате и бахато понасају. Као у овом слуцају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

11.04.2021 10:04

Да је бананицу тражио у великом тржном центру, сигурно би му дали јер су тржни центри хуманитарне установе у којим раде хумани људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.04.2021 10:07

СТО НЕ КАЗЕ НЕКО КОЈИ ЈЕ ТО ЛАНАЦ? ПА НЕКА ОНДА ОНИ ДАЈУ САОПСТЕЊА КАКВА ХОЦЕ. ВИДЈЕЦЕ КАКО ЦЕ ИМ ОПАСТИ ПОСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није свеједно

11.04.2021 10:09

Морално посрнуће у друштву. Кад се поново научимо стидјети, онда,можда, буде неке наде за нас све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.04.2021 10:11

Дајте им отказ јер не знају шта је дијабетес. За такве ограничене глупане то је довољан разлог за отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

12.04.2021 08:20

А можда да их образују, едукују, па да науче неке основе ствари за које не знају.

Name

Мики

11.04.2021 10:16

Страшно колико су људи изгубили саосјецајност за друге људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.04.2021 12:10

Да, то је истина. Али ја лицно могу да казем, да су ме многи због те "осјецајности" направили магарцом: Кукају, тразе, немају, треба за основно, кад оно гле - све се свело на коцкање, кафане итд. Проблем у насем друству је цињеница, да је оно толико оронуло, тако да цовјек висе не зна ни коме да вјерује...из тога произилази скептицност која на крају крајева доводи до неповјерења и неосјецања, мада ето видимо зиви примјер из овог цланка да је то овог дјецка скоро костало зивота... Катастрофа па ет'

Name

Едге

11.04.2021 10:28

Рузна је ова медијска хајка на људе који раде и зарађују своје, вјероватно биједне, плате у трговинама. Ко зна колико људи удје дневно, трази нешто тало бесплатно, на вересију, проси и слично, или нешто украде и све то сто је мањак на крају или чему истекне рок и не прода се, иде од плата радника, не отписује газда ништа, тако да је потпуно легитимно да радник не може да сваком ко додје и пита за нешто да да бесплатно, а друга ствар је, засто би неки НК радник знао ста је дијабетес и хипогликемија људи то ни не знају, и за већину би то само био "изговор да мали нешто испроси"... Нажалост, родитељи који имају дјецу са Дијабетесом морају да предвиде могућност оваквих ситуација и да дијете увијек има довољно слаткиша / тј јос боље сок код себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

11.04.2021 12:33

Није зена напала све раднике него појединце. А зашто би НК радник знао шта је дијабетес, а зашто не би знао ? Ако није завршио школу из ко зна ког разлога не треба да остане неписмен до краја живота. А и чисто сумњам да неко није чуо за дијабетес. Нико не спори да раде за минималац али ако се други дјечак опет вратио по бананицу па зар мораш бити толики идиот да се не запиташ шта се дешава ?

Name

Едге

11.04.2021 16:31

@Нина У тексту пише да се вратио да покуша да украде бананицу, но како год, не кажем да у конкретној ситуацији нису требали да му дају чоколадицу или ста год, лако је после битке генерал бити па сад пљувати раднике, али сигуран сам да ситуација није бас била овако црна или бијела па да је неко од радника свјесно хтио да угрози дјечака нечињењем... Људи у трговинама и маркетима се свакодневно сусрећу са "тразењем нечега за дзаба" уз разне изговоре или крађама и логично је да имају у старту гард за такве ствари, јер се све то њима одбија од плата. Ми смо створили и прихватили капиталистицко друштво гдје је нажалост нормално да неко умре када нема новац за лијецење и када лијек постоји и сви знају да постоји, сто су озбиљније ствари од овога гдје је неко из незнања и неког нарученог гарда на тражње или крађу направио грешку

Name

Не правдај то

13.04.2021 09:04

Илу су мозда крив?!Ницим се таква нељудскост не мозе оправдати! Просто је мељудски и сам покусај правдања таквог монструозног цина. Сваки нормалан цовјек који је и незапослен нема примања би помогао, сваки просјак би из сесира извадио и спасао дјете итд. ето само они нису мале плате и хиљаду оправдања за нељуде који само знају узети али никако дати ни кап воде ни када је и зивот у питању цак и дјетета. Дјеца су се на залост злу обратила за помоц да не губе вријеме за спас.,али.....