Укупан обим робне размјене скоро 775 милиона долара

-  Република Српска је за прва два мјесеца ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 774,87 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била скоро 87 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Република Српска 11.04.2021 | 09:56
Укупан обим робне размјене скоро 775 милиона долара

У посматраном периоду остварена вриједност извоза била је 360,26 милиона долара, а увоза 414,6 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у прва два мјесеца ове године већа је за 17,6 одсто, а увоза је већа за 4,2 одсто у односу на исти период прошле године.

Српска је највећи обим спољнотрговинског пословања од више од 111 милиона долара остварила са Италијом, затим 110,78 милиона долара са Србијом, а нешто више од 84 милиона долара са Хрватском.

Вриједност оствареног извоза Српске у ЕУ за прва два мјесеца ове године била је 279,8 милиона долара и већа је 21,6 одсто него у истом периоду прошле године, док је у истом периоду вриједност увоза из ЕУ била 246,88 милиона долара и већа је за 7,1 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је Српска за прва два мјесеца имала висок проценат покривености увоза извозом, који је био већи него у истом периоду прошле године када је негативни ефекат вируса корона имао не неки већи утицај и то у појединим подручијим, као што је то напримјер набава.

"Посебно је битно то што је за овај посматрани период Српска остварила суфицит у пословању са ЕУ, њеним најзначајнијим спољнотрговинским партнером, што је карактерисало вријеме прије појаве пандемије и прије усложњавања економских прилика у појединим западноевропским земљама, када је тај тренд имао раст тих неких неколико година", истакао је Маркићевић.

Он сматра да је могуће одржати такво кретање с обзиром на то да прогнозе релевантних међународних институција говоре да ће у Европи, посебно у земљама битним за Републику Српску, доћи до економског опоравка и раста што ће имати и директног, позитивног утицаја на кретања у домаћој привреди. 

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар