Формираћемо покрет, шта кажу о томе опозициони лидери

- Сви су за покрет. Циљ је да покрет буде јачи од партија, а не слабији. Народ стави два прста и поврати када му више споменете странке. Народу је странака… – рекао је Станивуковић

Република Српска 09.04.2021 | 13:55
Формираћемо покрет, шта кажу о томе опозициони лидери

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поново је најавио формирање надстраначког покрета за опште изборе 2022. године.

На питање да ли ће он да буде канидат за предсједника Републике Српске, Станивуковић је одговорио да то треба да се договори консензусом, али да канидати треба да буду они за које истраживање јавног мњења покаже да имају највећу шансу.

Као најближе сараднике навео је потпредсједницу ПДП Јелену Тривић, народног посланика из Требиња Небојшу Вукановића, али је овај пут додао и нека нова имена, попут замјеника предсједника СДС Милана Радовића и предсједника Градског одбора ДНС Бијељина Милоша Станишића.

– Ја сматрам да је вријеме да ови људи који су помогли мени у Бањалуци, који су помогли цијелој Српској да се десе промјене у два највећа града, да они буду приоритет. Знам да смо, богу хвала, јединствени Јелена, ја, Небојша, Милан Радовић који нам се у тој идеји придружио, млади Станишић, одборници у Бањалуци Бегић, Милановић, сви други који су се придружили овој идеји. Направићемо покрет који ће позвати професоре, сву стручну заједницу, који ће бити изнад било које политичке организације и који ће као из рукава побиједити за годину и по дана – рекао је Станивуковић у емисији „1 на 1“ АТВ.

Говорећи о томе да ли ће покрет бити такав да СДС и ПДП остану скрајнуте, Станивуковић је рекао да сви подржавају формирање покрета.

– Сви су за то. Циљ је да покрет буде јачи од партија, а не слабији. Народ стави два прста и поврати када му више споменете странке. Народу је странака… – рекао је Станивуковић, који је својевремено изјављивао да је он изабран за градоначелника и да планира мандат да заврши до краја, али се сада све чешће спомиње као кандидат за једну од појединачних функција на изборима идуће године – предсједник Републике Српске или члан Предсједништва БиХ.

– Не смијемо изгубити могућност да побиједимо у Републици Српској за годину и по дана – поручио је Станивуковић синоћ у студију АТВ.

Предсједник СДС Мирко Шаровић за Српскаинфо каже да СДС до сада није заузимала никакав став око формирања покрета, као приједлога новог модела за окупљање опозиције.

– О таквој идеји, или ако је она нешто више од идеје, потребно је претходно да озбиљно разговарамо у оквиру опозиционог блока, што до сада није учињено и што је кључни предуслов да овакав концепт, без обзира од кога долази, добије подршку СДС – поручује Шаровић.

Истовремено, предсједник ПДП Бранислав Бореновић каже да је о овој идеји већ разговарао са градоначелником Бањалуке за кога каже да „супер ради свој посао и није неозбиљан човјек који ће без разговора и договора нешто озбиљно тек тако изрећи у јавности“.

– Свакако да подржавам, ма томе радимо годинама и сматрам да су јединство и саборност насушно потребни, не само због политичке побједе на изборима, него због стабилности, развоја, опстанка о обнове наше Републике Српске. О модалитетима и да ли ће се заједнички наступ звати талас, покрет, блок, фронт, савез или другачије може се причати и то су већ техничке ствари, али суштина је да истински фронт промјена постоји већ неколико година – каже Бореновић за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, Бањалука се покренула још 2018. године.

– Тада је дала своје огромно повјерење човјеку из Гацка, Вукоти Говедарици, који је тада у Бањалуци међу 18 кандидата кроз инфраструктуру првенствено ПДП и СДС, а уз подршку грађана свих профила, освојио чак преко 52 хиљаде гласова и побиједио, Младен Иванић преко 51 хиљаду, у пар стотина гласова са тада још неприкосновеним Додиком, листа ПДП за Парламент БиХ коју сам носио скоро 30 хиљада гласова, наша ПДП листа за парламент Српске преко 23 хиљаде гласова… То се све касније, 2020. године преточило у нашу велику побједу за градоначелника Бањалуке.

Од тада се, на локалним изборима, тај талас промјена пренио и на Посавину, изборили смо побједу за градоначелника Бијељине, против којег је била и сва инфраструктура и статистика. Талас промјена незаустављиво иде и сигуран сам да ће резултирати побједом 2022. године у чему ће учествовати опозиционе странке, са свим својим искреним људима, младим и енергичним, мудрим и искусним, али и нестраначке организације, појединци из различитих сектора и прије свега – слободомислећи народ – закључује Бореновић.

Међутим, предсједник ДНС Ненад Нешић каже да је о идеју покрета информисан само из медија.

– Од успостављања демократског поретка у свијету, носиоци политичког живота су политичке странке. Тако је у свим државама и не мислим да РС у том погледу треба да буде мимо свијета. ДНС није добио никака званичан приједлог од ПДП и СДС, који би дефинисао да ли се ради о новом политичком субјекту и шта сушински покрет представља у структурном, идеолошком и политичком смислу. Стварање широког фронта странака и појединаца за промјене је добро и пожељно и ми смо спреми да о томе разговарамо – каже Нешић за Српскаинфо.

Станишић: Нисмо много разговарали

Поменути предсједник ГО ДНС Бијељина Милош Станишић каже са Станивуковићем није много разговарао о идеји формирања покрета, тако да у овом тренутку не може да говори о појединостима попут функција.

– Идеја је да људи остају и даље у својим партијама ПДП, СДС и ДНС, али да буду дио неког надстраначког покрета који званично на папиру не постоји. Покрет неће имати своје листе, људи ће дјеловати са партијских листи.  То је та идеја. Свакако да треба да се из свих странака извуку најквалитетнији и најпоштенији људи који немају мрља у каријери.

Мислим да само на тај начин можемо да побиједимо 2022. Ја можда на свом нивоу могу да дам допринос у том покретну, или како се већ назива. Сматрам да Драшко и остали могу много више од мене. Свакако да подржавам сваки вид борбе који је на поштен начин и који се разликује од досадашњег система – каже Станишић за Српскаинфо.

(Српскаинфо)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Огњен Стаменковић

09.04.2021 12:15

Симпатично. Од Јелене. Ако се не варам професорица на економичности. :) А ја сам само корекција по себи и праг миленијског таласа. Не сматрам Јелену за непријатеља иако је Бореновић и Шаровић ми јако велик проблем и признајем Додика за председника до Тита на Балкану уопштено. Можда још Орбан нечему ваља, а Шешељ је опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

09.04.2021 12:41

Тито Бог Додик ће се ускоро повући и отићи да ужива у богатству са својом дјецом и унучадима, тако да је вријеме да тражиш новог Тита. Ето, спомињеш Шешеља, мало је матор али је будала. Није лоше.

Name

Нуна

09.04.2021 12:47

Бозе помози, ста реце и иста зив! Јесил ти имало нормалан?!?

Name

Драган

09.04.2021 12:51

Мени се све цини, да твој Председник неце узивати у "плодовима свога рада" са унуцицима у пензији. Или Русија на вријеме инаце затвор. Ајд да је мало узео па хајд - сву су они исти - али овај га је бас претјерао.

Name

Боки

09.04.2021 13:02

Огњен лупа као отворен прозор.

Name

Ре Огњен

09.04.2021 13:04

Јеси ти друзе процитао ста си написао?Мислим да ни ти сам не знас,смањи лома вутра .

Name

Q

09.04.2021 13:15

Јеси ли сам себе разумио?

Name

Ристо

09.04.2021 14:03

Већег циркуса и провидније поствљене маске народу нисам видео. Сад опет би позвали ,,народ" да се почнете још коју степеницу више, да купите још који стан, док ми чекамо милостињу коју ће увијек ухвати они што вам пузе и одобравају сваку глупост. Омладино, нису они теволуција, немају никакве идеологије сем личних интереса и пре него вас по ко зна који пут насамаре за глас, гледајте отворено шта ЛИЧНО добијате.

Name

ре Огњен Стаменковић

09.04.2021 14:03

Ако ти је до - до бог онда ти треба доктор

Name

Радоје

09.04.2021 14:04

Додик се неописиво лоше сналази у протоколу приликом посјета другим државама. Да. Био сам присутан. Потпуно је изгубљен у ситуацијама гдје му други диктирају протокол. Он и не зна шта је то протокол и чему то уопште служи. Сналази се сјајно само на локалном нивоу гдје он поставља правила. Какав Тито, какав државник. Лупеташ брале.

Name

РЕ ОГЊЕН

09.04.2021 14:27

МА ЈЕЛ ЈА ТО ЦУЈЕМ МИЛЕНИЈУМ.КАД БИ ТИ ЗНАО СТА РАДЕ МИЛЕНИЈАЛЦИ У ХОНГ КОНГУ. КОД НАС КУПУЈУ ДИПЛОМЕ КАО ТИ. КОД ЊИХ РАЗБИЈАЈУ ВЛАДУ И НЕ БОЈЕ СЕ ЦАК НИ КИНЕ. У НАС СВИ ДРОГИРАНИ. У ЊИХ НА УЛАЗУ ПИСЕ ДРУГ СМУГЛИНГ ИС ДЕАД ПЕНАЛТY. МОЈ ОГЊЕНЕ ТИ ИЗ БАЛКНАКОГ БЛАТА И МАГЛЕ НИКАКО. АЈД ОТИДЈИ НЕГДЈЕ ЕВРОПА НИЈЕ ДАЛЕКО. А ТО СТО ГА ТИ ПРИЗНАЈЕС. ТО ЈЕ БОЛЕСТ. С ГЛАВОМ ТИ НЕСТО.

Name

Скептик

09.04.2021 12:16

Да поновим оно што сам овде написао неколико пута: Ово је још један доказ да су њих троје одавно превазишли матичне партије и да су се стекли услови да оснују своју партију. Зашто да више троше своју енергију и гурају килави и безлични СДС и ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

09.04.2021 13:21

ОДЗИВ ПРОФЕСОРА И УГЛЕДНИХ СТРУЧНИХ ЉУДИ МОЖЕТЕ ОЧЕКИВАТИ САМО АКО ИХ ЈЕЛЕНА ПОЗОВЕ. ВИ ИХ МОЖЕТЕ ПОЗВАТИ АЛИ ВЕЛИКО ЈЕ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ЋЕ СЕ ВАМА ОДАЗВАТИ И ТО СХВАТИТИ КАО ДЕГРАДАЦИЈУ. НИКАД ВОЈНИК НИЈЕ ПОЗИВАО ГЕНЕРАЛА. ВАШ УСПЈЕХ НАЈВИСЕ ЗАВИСИ ОД СПОСОБНОСТИ САВЛАДАВАЊА ЛИЧНЕ СУЈЕТЕ. ТО ЈЕ РЕАЛНОСТ

Name

Митар Кочић

09.04.2021 14:14

Бас тако.

Name

ре Лазар

09.04.2021 17:17

Потпуно си у праву, али питање је да ли они имају капацитет да тако несто схвате. Истовремено би такав један захват подразумијевао зестоко цисцење тј. цистилистисте прије свега у опозиционим редовима, сто би тек наисло на велики отпор. Једноставно, крајње је вријеме да се појави сасвим нови покрет нових људи који до сада нису окаљани активном политиком јер је досадасња политицка сцена била бара и забокрецина.

Name

Огњен

09.04.2021 17:46

Е ја као клептик, први пут се с тобом слазем. Потпуно тацно.

Name

Јелицаа

10.04.2021 11:27

То би трајало три дана кад би Вукан и Јелена схватили да се прави друство једног цовјека. Додик после Додика

Name

Миле коњ

09.04.2021 12:25

Да се мене пита: 1. Вукановиц ( постење, цаст, морал) 2. Драсковиц ( енергија, упорност ) 3. ........ ( дописујте сами )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зана Фриске

09.04.2021 12:33

А треба све заједно.

Name

Јааа

09.04.2021 13:15

Тако је!

Name

Пријатељски

09.04.2021 12:33

Непријатељства постоје, али ми не требају. Ухвати Ритам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто их

09.04.2021 12:35

Не претворимо у пријатеље. Таласи нам не требају. Јер трезор јесмо. Трезор су и други. Зло не дати на себе је довољо, а не униставати зло. Довиљно је пратити и недати. А зло по себи гута сто мозе и унистава. (Прота, Портир, Профир, Порфирије)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дигитализација

09.04.2021 12:38

Конацно поциње. Наравно овакве ствари су висе од дигитализације, јер је дигитализација спора, а вера и рад су несто сто мозе и треба да траје. Неки послови се завравају, а увек их има. Нивои и ресурси су несто сто такодје и има и сто се ствара, сто од природе, то од нас за опстанак и зивот нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ур

09.04.2021 12:38

Покрет за преокрет цавицев је био пре пар година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овде

09.04.2021 13:23

Имају три стране минимално, у то вријеме није било тако. То је разлицито, не ли?

Name

Браво

09.04.2021 12:39

Браво !партије це се расформирати саме од себеее!!трулеее су са трулим партијасима иза којих је осталооо то сто је остало !!! Нистаа!само њихов прљави капитал!!! Народни покрет!!али без КОРУМПИРАНИХ!!!!!!!!!! Врацати покрадено институције одблокирати и све пред закон за све једнак!!!!! Достаа је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

10.04.2021 11:28

Свуда у свијету зиве странке и обављају политике процесе само нама ето треба експеримент да необразовани дјецак прави несто мимо свијет

Name

Вјечити опозиционар

09.04.2021 12:40

Пуна подршка овом тројцу. Најбољи сте, само сложно и самостално, не обазирите се на осталу опозицију, ви сте нешто најврједније у опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.04.2021 13:30

Ниси у праву. И ја сам против и позиције и опозиције, али да њих троје све могу одрадити нисам сигуран. Много је муља у РС, а поштених што би се рекло да их избројиш на прсте једне руке. Можда приједлог овог Станишића из Бијељине није лош, али и то ће бити тешко све посложити.

Name

Је

09.04.2021 14:12

Сесељ. А код нас је и укидање да се странке односе једна према другој као опозиција и позиција него напредују по радном стаблу.

Name

Ре А

09.04.2021 16:33

Па не мора бас сваки топли брат у политику. Али ајде кад се људи воле, нека...

Name

Ако обећас

09.04.2021 12:48

Да ћете ове бандите почев од додика па на даље а има их ко гована!смјестити иза решетака и сву имовину покрадену вратити народу имаћете мој глас!ако то не направите знаци да сте исти као и ови бандити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

09.04.2021 13:24

Али има једна зацкољица. Прошле изборе то је обећавао СДС и ПДП па им се деси да нису добили ни све своје гласаче. Зашто? Па зато сто се тога боје и многи њихови гласаци тј. лопови. Ту ствар помињати само у уским круговима а то урадити после избора. То је већ боље.

Name

Алекса

09.04.2021 14:03

Никад за никада није се ридила веца људска наказа од Додика.Сву Р.Српску је опљацкао бозе му све пусто остатало и хоце народ га је проклео

Name

жика ж

09.04.2021 13:04

Ударила жеља за власти у главу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покрет чији?

09.04.2021 13:11

Неће то покретање проћи без странака. Малди лидери јесу јаки али без инфраструктуре ништа. Не бих волио да гледам сценарио у којем се ломе партије и на крају не буде ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е да

09.04.2021 17:49

Станивуковицу је ово познато. Али нити је инфраструктура зец. Знам све људи су таласи, али земља старија.

Name

Некоизмасе

09.04.2021 13:20

Ако у тај покрет уђу Нешић, Бундало и њима слични, ништа осим фијаска. Ово троје требају направити сопствену партију, пажљиво пробрати људе који би заузели мјеста у унутарстраначкој структури од врха до локалних заједница. Спријечити да прелетачи добију функције само зато што су прелетили, поставити што више млађих, некорумпираних, школованих и способних људи на кључна мјеста, пречешљати дипломе и њихово поријекло свих који су на функцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2021 16:07

100% се слажем

Name

Сви заједно

09.04.2021 13:24

Сви ми који јос увијек мислимо својом главом идемо заједно до побједе. Напред уз те младе и цестите људе. Сви смо уз њих и сваким даном све нас је висе. Побједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

09.04.2021 13:38

Значи покрет за стварање новог култа "ВЕЛИКОГ ВОЂЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

09.04.2021 14:05

Пуна подршка за покрет! Све странке су за пензије као и њени лидери јел ништа доброг нису донијели градјанима... Драско, Јелена, Вукан, Радовић... само храбро 2022

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напред

09.04.2021 15:27

Требали сте давно формирати покрет и у њему главни ликови : Драшко , Вукан , Јелена и још понеко из опозиције . Већина из опозиције је читаво вријеме сједила на двије столице ; мало су опозиција , мало су позиција . Ових троје набројаних се потпуно дистанцирала од садашњих диктатора , а поготово се дистанцирала од од вође диктаторског режима , што је велики плус . Пронађите још десетак правих људи , сличних вама и ви сте унапријед побједници . Пошаљите ову гамад што сада тренутно управља нашим животима , односно гамад што је све опљачкала и уништила на сметљиште историје и свакако на одговорност за сва злодјела која су учинили народу и републици .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

09.04.2021 17:23

Формирајте ста хоцете удрузите се са црним ђаволом јер од ове власти црње не постоји само де се скину док јос није посве касно а мозда вец и јест дотакли смо дно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наси дијаманти

09.04.2021 19:24

Тако је.

ОДГОВОРИТЕ