Повратак животне енергије у Вухан одраз велике одговорности Кине

Сакура у Вухану је у пуном замаху и све туристичке атракције су препуне туриста. Ужурбаност се враћа разним прометним трговачким улицама, а маркантна зграда—Кула жутог ждрала, осветљена ноћним светлима, заблистала је пуним сјајем.

Свијет 09.04.2021 | 12:11
Повратак животне енергије у Вухан одраз велике одговорности Кине

Осмог априла 2020. године, сви пролази из Вухана, који су били блокирани у протеклих 76 дана због потребе за контролом епидемије, поново су отворени. Један податак који заслужује свачију пажњу је свакако то да се Вухан, до краја 2020. године, превазивши последице епидемије, вратио међу десет најуспешнијих кинеских градова по обиму БДП-а.

У току протеклих годину дана, Вухан се брзо опоравио од последица епидемија, што још једном доказује велики значај спречавања ширења епидемије, који је имала недвосмислена и мудра одлука о „блокирању“ града. Вухан је и тиме постао прозор кроз који свет посматра Кину. У том граду, свет је сведочио о ефикасној превенцији и контроли епидемије и редовном обнављању производње у Кини, али и о огромним напорима које је Кина улагала у глобалну борбу против пандемије и опоравак економије.

Кина је разним земљама обезбедила више од 220 милијарди маски, за 150 држава и десет међународних организација пружила је помоћ у борби против ковида-19, као и за више од 80 земаља и три међународне организације обезбедила вакцине. Општа је оцена међународне заједнице да је Кина дала неизмеран допринос међународној сарадњи у борби против епидемије.

Истовремено, стабилан опоравак кинеске економије у протеклих годину дана, улио је велико поверење у светску привреду, која се налазила у озбиљној рецесији. БДП Кине у прошлој години је премашио сто билиона јуана. Кина је прошле године била једина велика економија у свету која је остварила позитиван привредни раст, чиме је играла значајну улогу у стабилизацији глобалног индустријског ланца и ланца снабдевања.

У последње време, Међународни монетарни фонд је објавио “Светски економски преглед”, у коме је изнео прогнозе да ће 2021. године светска привреда порасти за шест одсто, а кинеска привреда за чак 8,4 одсто. Кина, у којој се убрзано формира нова развојна структура, пружаће свету више развојних шанси.

Дан данас, поједини амерички политиканти настављају да се баве политизацијом порекла коронавируса и вакцине, покушавајући тиме да оклеветају Кину. Међутим, њихове клевете су постале безначајне пред развојем Вухана у протеклих годину дана и напорима које је Кина уложила у глобалну борбу против коронавируса. Кина, као земља са великом одговорношћу и храброшћу, уливаће само још већу позитивну енергију у глобалну борбу против епидемије и економски опоравак.

(Аутор: Кинеска медијска група)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Некада

09.04.2021 10:36

Је дисциплина била одраз само Јапана. Америка је доста од њих уцила, али назалост да ли је науцила. Америка је јако подијељена земља поцев од мисљења по свему и свацему па до разних подијела. Терзор и миленијум, тамо је трезор у парампарцадима уствари они су у парампарцадима као интелигенција, а трезор ни немају. И потребна им је помоц свјета када је у питању миленијски трезор и превазилазење миленијског таласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПоНекада

09.04.2021 20:05

Ста је писац хтио да казе??Мислим да ни он сам не зна.

Name

Ноле

09.04.2021 13:01

Како ходају,с маскама или без,то је главно питање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

09.04.2021 16:10

Још нешто је Кина "дала" свијету, а овдје није наведено - вирус "ЦОВИД19".

ОДГОВОРИТЕ