Инспекција завршила надзор употребе респиратора у КЦУС

Ниједан смртни случај није регистрован приликом кориштења кинеских респиратора на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву. Респиратори су били у употреби и кориштени су за лакше пацијенте. Имали су сву потребну документацију.

Босна и Херцеговина 08.04.2021 | 10:56
Инспекција завршила надзор употребе респиратора у КЦУС

Ово су, укратко, најбитније чињенице које су инспектори Федералне управе за инспекцијске послове утврдили приликом контроле на КЦУС-у. Комплетан извјештај, сазнаје Истрага.ба, требао би током дана (четвртак) бити достављен Тужилаштву Кантона Сарајево које је инспекторима наредило да обаве инспекцијски надзор те да у року од три дана доставе извјешај о предузетим радњама.

Подсјећамо, прошле седмице је на порталу Аваза објављено анонимно писмо за које су аутори текста тврдили да су га написали анестезиолози запослени на КЦУС-у. У том писму је, укратко, наведено да је због употребе кинеских респиратора које је Федерација БиХ набавила од “Сребрне малине” повећана смртност на КЦУС-у.

Писмо је изазвало узнемирење јавности због чега је реагирало Тужилаштво Кантона Сарајево.

“Након што је Тужилаштво КС по службеној дужности формирало предмет који се односи на информације из медија да је група анестезиолога са КЦУС-а упутила писмо менаџменту ове установе, у којем упозоравају на неправилну примјену респиратора и друге проблеме у функционисању Цовид одјела, подузима се низ радњи из надлежности ове правосудне институцуије у смјеру провјере да ли се ради о неком од кривичних дјела против здравља људи”, саопштено је у понедјељак из те институције.

Како би се прикупиле све чињенице, Тужилаштво је наредило Федералној управи за инспекцијске послове да на КЦУС-у изврши контролу у вези са употребом респиратора набављених из Кине. Током контроле, сазнаје Истрага.ба, утврђено је да није забиљежен ниједан смртни случај на овим респираторима., иначе инсталираним и стављеним у употребу у фебруару ове године.

Подсјећамо, у анонимном писму које је обавио Аваз тврдило се супротно. Иначе, анестезиолози са Клиничког центра Универзитета у Сарајеву извијесили су јавност да прво писмо које објављени и које је изазвало панику – нико од њих није писао.

“Ону глупост од суботе нико од нас, по нашим сазнањима, није написао”, саопћила је докторица Лејла Видовић, анестезиолог са КЦУС-а.

Након што је и инспекција утврдила чињенично стање, јасно је да је преко Аваза пласирана лажна вијест.

(Истрага)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БРАВО

08.04.2021 10:28

Ма јаста спасавајте увознике ( лопове ) ко јебе СИРОТИЊУ нека умире. САМО И'м прикљуците дасе прије отарасите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2021 11:01

Такав исход се и исцекивао јер је политика упетљана у струку. Сиротињо само гласај за лопове па цес умирати прије времена.

Name

БЛ

08.04.2021 11:43

Ви мислите да су ти респиратори само у Сарејеву,напротив извозе се у цијели свијет и нема проблема.У овај слуцај политика је умијесала прсте и мислим да је господја Изетбеговиц докторица која ради исправно свој посао

Name

Ја

08.04.2021 16:53

Кад тужилаштво буде непристрасно и некорумпирано, повјероваћемо, до тад јадан овај народ. Дохакали су нам момачки. Молимо се да не завршимо у болници, у којој очито нешто не ферцера.

ОДГОВОРИТЕ