Штаб лута између бриге о здрављу и економије!

И сами су више пута изјављивали да морају балансирати између епидемиолошке ситуације и очувања економије у Српској, али свима је очигледно да у донесеним мјерама нешто не штима.

Република Српска 06.04.2021 | 18:31
Штаб лута између бриге о здрављу и економије!

Грађани Српске прије годину дана су без поговора примјењивали одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, и када је био забрањен рад, уведен полицијски час, јер страх од новог вируса је била већа од сваког ограничења.

Међутим, послије толико мјесеци непромијењене ситуације, у јавности више нема слуха за одлуке Штаба, чак ни по цијену здравља. Први су се на протесте дигли угоститељи, јер им је ограничено пословање, а након најаве још једних окупљања, Штаб је изненада промијенио став и дозволио рад кафићима.

Буџет

Економиста Предраг Дудуковић подсјећа да, за разлику од свих земаља у окружењу, Српска прије извјесног времена није имала оштре мјере, ни ограничења. Један од разлога за то је сигурно што немамо јак буџет, који би могао исфинансирати одређене дјелатности да не раде дужи временски период, појашњава он.

– Међутим, без обзира и на тако слаб буџет, задње мјере затварања угоститељских објеката и тржних центара су морале бити донесене, јер је дошло до нивоа када је зараженост била превелика, а здравље људи је увијек на првом мјесту. Чини ми се да цијели свијет лута у мјерама и не зна какве су добре, какве нису – оцјењује Дудуковић за Српскаинфо.

Наравно да таква ситуација не може дуже потрајати, напомиње он. Много је људи запослено у угоститељству, проблем је исплатити плате, и ево, десило се да Штаб опет попушта одређене мјере. Од четвртка је тако поново дозвољен рад кафићима.

Притисак јавности

И дугогодишњи новинар БХРТ Владимир Шушак, који редовно прати рад Републичког штаба, оцјењује да ово тијело у својим мјерама очигледно лута између тешке епидемиолошке ситуације, на коју упозоравају медицинари, и захтјева привредника, који желе да раде или добију помоћ.

Протести

Мјере које се доносе су очигледно нефункционалне, не само у посљедње вријеме, већ уназад годину дана, јер и даље имамо исти проблем, оцјењује професор социологије Немања Ђукић. Он напомиње да су здравствени радници компетентни за вирус, али како појашњава, пандемија је нешто друго, то је скуп политичких и економских мјера које доносе политичке елите у циљу реорганизације друштвеног живота.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ноле

06.04.2021 16:46

Овај дудук је прави дудук.Једини прави одговор је дао овај задњи Дјукиц,и то је отприлике тако.Не знам засто се не укину све мјере сад кад крене број заразених опадати па да видимо да ли је стварно до мјера,или као и код обицне грипе,наидје талас у јесен и у рано прољеце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.04.2021 16:51

Од почетка ове ПЛАНдемије се стално протура једна лажна дилема а то је баланс епидемије и економије. Ако је то стварно вирусна зараза и ако је она тако ОПАКА како се описује, онда треба све затворити на мјесец дана, АПСОЛУТНО СВЕ! Без обзира на економију. Али, затварање смо већ имали прошле године, и ништа се боље није десило што значи да оно није имало никаквог ефекта. Али није само дилема око економије већ и око забаве, спорта, обичног живота( свадби, крштења, рођендана, ескурзија, излета, кафане, летовања.). Нас покушавају свести само на економију, да устајемо и идемо кулучити и послије посла да идемо кући да гледамо режимске телевизије. То они хоће, да нам одузму све осим посла. И лажне пандемије. Уосталом, зашто не прихватимо модел Шведске, Русије и 30 америчких савезних држава???? Само препоруке и тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2021 16:56

НИсу Додик довели на тенку на власт да би бринуо о народу вец да би народ поробио и опљацкао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2021 18:12

Па ако си цитао изјаву Инцкс све ти је јасно .ко је ским сарадјивао и издају правио и глупом народу и дрзави.Зато Додик и јесте гледао да се отараси Инцка да овај не проговори али ипак је изасло дјело на видјело..а народ вјерује издајнику и мафијасу.

Name

Вирус

06.04.2021 16:57

Читав свијет лута. Никакве мјере не помажу. Можда кад би читав свијет "стао" на извјесно вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

06.04.2021 16:59

На мањем мјесту никад висе незналица и идита који униставају овај јадни и испацени народ од рата, избјеглиства ,незапослености итд доста вас је висе и вас и васих мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

06.04.2021 18:00

Ово да је неко добио улогу селектора да изабере најгоре теско би му то успјело? Било би интересантно кад би сви ови за овалним столом добили задатак да у пар реценица напису ста су све у зивоту радили, гдје и како су стицали академска звања и колико све то има везе са појмовима ''дезинфекција, деконтаминација, пандемија, кластер и друго, па да неко то презентује јавности, видјели би гомилу незналица на малом простору.

Name

Гошко

06.04.2021 17:02

Боље да народ сједи у кафани до 24:00 гдје се поштују мјере и држи дистанца него да се скупља по парковима и приватним журкама гдје их буде маса и гдје висе један на другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

06.04.2021 17:32

Наш кризни штаб није скуп стручних и образованих који знају шта раде већ скуп школованих и слијепих слуга који само преноси наредбе болесног вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глогов колац

06.04.2021 17:50

Све их треба зговнати моткама. Сачекати х након фамозних засиједања и оплест народном палицом, Само тако се можемо ријешити ових квази стручњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

06.04.2021 18:09

Код нас постоји само сива економија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

06.04.2021 18:27

Ни они јадни ниста незнају док се главни баја не пробуди па уведе мјере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

06.04.2021 19:09

Од тог стаба веци ауторитет има Сах клуб из Мотика......све сама Снсд сељацко мафијаска кастела а мјере имају утоцисте у закону ко амандман за отпадне воде у Судану

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

06.04.2021 19:22

ЉУДИ ПОЈМА НЕМАЈУ О НИЧЕМУ, НЕ ЗНАЈУ ДА ЛИ СУ ПОШЛИ ИЛИ ДОШЛИ. СВЕ КВАЗИПОЛИТИКА. ПРЉВШТИНА, ПРИМИТИВИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

07.04.2021 00:43

Питајте здравствене раднике у КОВИД одјељењима шта мисле? Ови људи немају ни памети ни знања. Само чувају фотеље. После овога биће горе но у Италији ако већ није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

07.04.2021 15:40

Мјере су толико лосе да це стање бити горе. Могли сте погледати временску прогнозу прије изруцања мјера. Или сте то намјерно урадили? Знате ли колико је просвјетних радника болесно, ко це предавати дјеци у сколи? Наралија, имас ли евиденцију? Колико има мјеста у болницама и колико је болесних здравствених радника? Лутате и неозбиљни сте. Опет понављам : снијег и одлука да се све откљуца!!!!

ОДГОВОРИТЕ