Ускрс у Италији: Оштре мјере на снази

Већ другу године заредом Италија доцекује ускршње празнике у ванредној атмосфери због пандемије ковида19. Ситуација је већ виђена: на снази је карантин, “црвена зона”, забрана кретања, све је затворено, ово је, оцјењују медији, “глуви празник”.

Свијет 04.04.2021 | 14:37
Ускрс у Италији: Оштре мјере на снази

Градске улице су нестварно празне за велике градове, влада потпуна тишина као да се ради о далекој природи, а не милионским градовима гдје врева, гружве, жамор и пуно људи на улицама је нешто што траје 24 сата у временима без пандемије.

У односу на прошлу годину, када су људи мјере карантина у ово вријеме поштовали са надом да ће све брзо проћи, Италијани су сада мање оптимистични, не види се крај ограничењима, а за многе ово је вријеме не славља већ нових брига и проблема.

Како јављају медији, за годину дана порастао је број сиромашних, што је посљедица епидемије и економске кризе коју је проузроковала.

Једна податак из Рима показује како је ситуација драстично промијењена.

Добротворна организација “Сан Едзидио” која је до прошле године дијелила бесплатно намирнице на осам пунктова, сада је због раста броја оних којима је помоћ потребна, отворила чак 28 таквих центара.

Вијести о прослави Ускрса су веома умјерене по тону, нема празничних порука нити весеља, а медији претежно преносе акције којима се покушва помоћи онима који немају довољно не само за ускршњи ручак, већ и у обичним данима брину шта ће појести и како набавити храну.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар