Стандард грађана Републике Српске је све лошији

"Изјава предсједника СНСД-а Милорада Додика да је Република Српска, одмах иза Србије, економски једна од најуспјешнијих у региону је нереална и није у складу са економском ситуацијом у којој се налазимо", изјавио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а.

Република Српска 04.04.2021 | 13:23
Стандард грађана Републике Српске је све лошији

Он је упозорио да је стандард грађана све лошији и да директних страних инвестиција у Републику Српску готово да и нема.

Радовић каже да раст или пад бруто домаћег производа, са којим се похвалио Додик, није једини показатељ кретања економије, јер њега треба да прате и други макроекономски показатељи. 

„Али и према показатељу бруто домаћег производа по глави становника смо у групи неразвијених земаља у Европи и цијелом свијету“, истакао је Радовић.

Он каже да најава да ће се бруто домаћи производ повећати јавним инвестицијама, које би се опет финансирале из нових кредита не доприноси дугорочној стабилности наше економије. 

„Јавни дуг Републике Српске је прешао шест милијарди КМ и тренд раста задужења се и даље наставља. То значи да је сваки грађанин Републике Српске дужан око 5.000 КМ и свако дијете које се роди, рађа се са тим дугом“, појаснио је Радовић.

Он је упозорио да је стандард грађана све лошији, јер расту цијене основних животних намирница, наводећи да смо и према том критерију опет у групи најсиромашнијих земаља у свијету. 

Радовић наводи да директних страних инвестиција у Републику Српску готово да и нема.

„Србија је лидер по износу директних страних инвестиција које и у доба пандемије прелазе износ од три милијарде евра што значајно утиче на раст бруто домаћег производа“, истакао је он.

Радовић сматра да не стоје тврдње да је Влада Републике Српске сачувала привреду. 

„Привреда је углавном препуштена сама себи и многа предузећа се боре за опстанак. Влада РС јесте у 2020. години помогла привредне субјекте који су били затворени са укупним износом од око 90 милиона КМ и та помоћ је једнократна“, наводи Радовић. 

Он напомиње да економија не може напредовати све док се привреда не растеретити од сувишних пореза и доприноса. 

„На тај начин би се повећала конкурентност домаће привреде, подстакло запошљавање и обезбиједили предуслови за нови инвестициони циклус“, сматра је Радовић.

Каже да је нелогично да што се и у овако тешкој економској ситуацији Влада РС није устезала од трошења новца за нове аутомобиле, непотребне објекте, скупе софтвере, путовања приватним авионима, набавкама авиона и хеликоптера за своје потребе.

Он каже да би умјесто трошења на луксуз власти требале повећати примања здравственим радницима у Републици Српској.  

„Они се лавовски боре са короном и покушавају да одрже систем. Једнократна помоћ од по 1.000 КМ није довољна и симболична је у односу на новац који се троши на потпуно непотребне ствари. Здравствени радници морају имати плате које су еквивалент платама њихових колега у Федерацији БиХ“, поручио је Радовић.

Коментаришући епидемиолошку ситуацију у Републици Српској он је рекао да је стање забрињавајуће.

Радовић је апеловао на Владу РС да се што хитније обрати  предсједнику Србије Александру Вучићу за конкретну помоћ у дозама вакцина и упозорио да без тога ситуација може постати драматична.

„Најављено је да ће се у Српској тек до краја љета обезбиједити нормално вакцинисање људи, док је Србија већ ревакцинисала преко милион својих грађана. Уколико нам Србија не ускочи у помоћ са вакцинама, ситуација ће постати драматична јер број обољелих експоненцијално расте“, наводи Радовић.
 
Он је напоменуо да су набавке медицинског материјала, па чак и вакцина, у Републици Српској пратиле  бројне афере које су везане за њихове набавне цијене. 

„Потрошен је велики новац од неколико стотина милиона КМ (директно из буџета или путем фондова), а да чак ни Народна Скупштина РС није добили било какав извјештај о томе“, рекао је Радовић. 

(БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

мо

04.04.2021 11:37

Како то, зар није ово обецана земља, Свајцарска???

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.04.2021 12:36

Јесте, али неможе свима да дотекне. Прво се подмири власт, онда се да и опозицији е онда богме и ми долазимо на ред и добијемо од шаке до лакта. Па ја. Зар не?

Name

Борко

04.04.2021 13:29

Милане васа једина мана је сто сте јако мало активни у медијама и сто се ријетко огласавате. Дајте мало висе се ангазујте да напокон побједимо ове сто нас пљацкају 20 година

Name

За Борку

04.04.2021 16:01

Ма води га куци ако га ухватис , трази га у Београду.

Name

Шћепан

04.04.2021 11:43

Доктора економских наука Радовица треба изабрати за председника Владе Српске инаце нам спаса нема. Ови вуку у провалију вец 16.г. Само пљацкају и дијеле. Удара брат на брата због погане политике Црвене секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка министарка

04.04.2021 11:45

Не да смо јаки, нај смо јачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да питам

04.04.2021 11:47

Само да питам како ти стојис финансијски? Све ок?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Не питај висе

04.04.2021 12:44

Стоји одлично са финансијама,али их је поштено зарадио без ораха у џепу као сви твоји црвеносекташи. И на крају има више школе опет него сви твоји црвеносекташи са купљеним дипломама...

Name

ДАЗ- ЗВОРНИК

04.04.2021 13:18

Постено зарадио , узимајуци кредите својим фирмама које су касније угасене . Тим парама куповао акције банке . Кредите сад врацају докапитализацијом инаце би банка пропала .

Name

Ко

04.04.2021 18:05

Додо нам казе да зивимо најбоље који Љигавац

Name

Кики

04.04.2021 11:52

Снадард више нико и не спомиње, а ми на нивоу Етиопије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да тацно

04.04.2021 11:52

То су анализе које мање висе углавном сви знамо. Нерекосте како цемо ријесити тај проблем. Ви сте сколовани, народ вам дао неко повјерење. Пустите празне прице. Акција, конкретни планови, довести улагаце поред кога це стајати васе име. Ајмо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

04.04.2021 11:54

Ви мислите да сте бољи од владајуце опције? Ја несто И невидим. Празне прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

04.04.2021 12:06

Шта болан лошији никакви не могу крај са крајем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

04.04.2021 12:09

Изјаве Додика о економији и раду Владе су тотално нетачне, једино ако не суди по себи и породици. Вријеђају и подцијењују и ниску интелигенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не слазем се

04.04.2021 12:52

Мислим да Радовиц политицари. Један број људи осјећа кризу али не висе од 20-30% док остали напредују а докази за то су: 1. Зесток раст станоградње (при цему није досло до раста кредитних пласмана код банака, знаци куповина ,,сувим'' кесом без хипотека) 2. Раст депозита становништва цак и након појаве короне 3. Константно подмладјивање возног парка становниства Е сад ме демантујте и прогласите лудим али су ово цињенице и свим је видљиво. Да ли је Влада Рс утицала на то или не, мислим да јесте индиректно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2021 13:24

Ма супер зивимо, толико је добро да нестајемо на овом простору. Засто не изнесете и друге статистике и податке које показују како је добро овдје? Колике су просјецне плате и пензије и колико су у просцеку стари аутомобили и колико људи зиви од толиких и мањих прихода? Хајде да видимо ко воза те скупе аутомобиле, па цете видјети да сви имају везе са властима.

Name

Молер

04.04.2021 13:27

Слажем се са вама,у мојој улици(сокак)има 22 куће и исто толико аута регистрираних,људи раде сналазе се некако,а политичари и синдикалисти који су добро ухљебљени потпаљују народ ,а небу се ниједан одрекао својих привилегија да грађанима буде боље.

Name

ре Молер

04.04.2021 14:42

Значи свима је добро. Чему онда шупља прица о лошем стандарду и потребним промјенама... то је јасно као дан све. Народу је добро. Тачка.

Name

Јој

04.04.2021 16:02

Има висе ораха неого све вјеверице у РС зајецно с Милом

Name

@Не слазем се

04.04.2021 19:01

Нисте изнијели ни једну цињеницу. Прво, пораст станоградње мозе бити резтат прања новца, а не повецане потразње. Да бисмо знали јесам ли ја или ви у праву, морали бисмо истразити ко гради и ко купује станове, и колики проценат становниства уцествује у овим радњама. Исто вази и за стедне депозите: колико људи у Српској има уопсте стедњу? То је могао један добар тајкун да подигне сам. Не знам ни како сте досли до тих 20-30% који осјецају кризу, када висе од 50% запослених у Српској ради за минималац од 500њак марака. Од свега наказног у овој дрзави, најрузније ми је кад људи змуре на биједу око себе и претварају се да зиве у Свајцарској.

Name

бурке

04.04.2021 13:05

”еквивалент платама њихових колега из Федерације”...значи ли то да плате здравственог сектора треба прво да достигну плате у Федерацији” јер диплар Миле очигледно лаже о стандарду и платама грађана српске...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.04.2021 15:24

Овај цовјек је класа и по знању и по могуцностима.. Зелим.му сву срецу да успије бар трецину у политицким водама као и у свему до сада сто је радио и носио у себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

04.04.2021 16:49

ВОЛИО БИХ ВИДЈЕТИ КО БИ ГА ПРИМИО ДА ВОДИ ФИРМУ И РАДИ ЗА ЊЕГА ! МИЛЕ МУ ЈЕ ОБЕЗБЈЕДИО ПЛАТУ 80 000 МЈЕСЕЦНО ! А ОН И ПОРЕД ТОГА УЗИМАО ГДЈЕ ГОД ЈЕ СТИГАО . ПИТАЊЕ КО ВИСЕ ИМА ОН ИЛИ МИЛЕ ! БРАЦА ПО ХАПАЊУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука звони

04.04.2021 16:54

Народ је људи отисао у п...у материну, народ се из овога зла неце моци исцупати, мозда овај магарац Миле намјерно ово ради да их покупује опјет на изборима ко зна, од ових будала је све могуце. Ова ситуација се без улице не мозе другације ресити, резиму, мјерама само се у крај мозе стати блокирањем институција и варедним изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

04.04.2021 18:54

Чуј овога,молим те,измислио топлу воду.Ето,нек си нам ти рекао какав је наш стандард.Ал твој није сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxxx

04.04.2021 21:12

Ја ја па он мало продигиес просјек са својим 400.000.00 еура годисње које је зарадјивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

04.04.2021 23:34

Стандар градјана РС бице добар само када Лактаси буду ослободјени Ронхил ухапсен И буде судјење на тргу краине у бањалуци Народним судом и буде врацено сто је оплацкао од народа он и братија ,друге нема Само биједа и јад

ОДГОВОРИТЕ