"Наставићемо да помажемо земљама из окружења"

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић је рекла да се у овом тренутку у Србији неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће Србија наставити да помаже земљама у окружењу. "Помагаћемо колико можемо, али у овом тренутку је важно да убрзамо вакцинацију наших људи", рекла је Брнабићева за ТВ "Прва".

Србија 04.04.2021 | 13:00
"Наставићемо да помажемо земљама из окружења"

Она је истакла да јој је драго што је Србија у могућности да помогне грађанима региона и да је поносна што је показала солидарност у најтежим временима.

Брнабићева је подсјетила на директне донације у вакцинама за БиХ, Црну Гору и Сјеверну Македонију и додатни позив грађанима тих држава да се вакцинишу у Србији.

"Мислим да је то важно, ми не можемо бити безбедни, уколико наши пријатељи и комшије нису. Када дођемо до тог јула и, надам се, стекнемо колективни имунитет, не можемо отворити границе и очекивати да се наша привреда потпуно опорави, уколико наше комшије нису достигле неки степен заштите", навела је Брнабићева.

Наводећи да је најприродније да се помогне комшијама и пријатељима, Брнабићева је истакла да не жели да у вези са овим питањем говори о политици, јер то нема никакве везе са политиком.

Она је рекла да се нада да ће овај корак Србије зближити народе земаља региона у будућности, те оцијенила да се то већ дешава и да народ земаља у региону види пружену руку Србије, и да треба политику и политичке изјаве "оставити са стране".

"Србија је препозната као једина земља у овом тренутку у свету која има ову врсту солидарности", истакла је Брнабићева.

Брнабићева је демантовала је информацију појединих београдских медија да је Министарство здравља одлучило да је при повратку из земаља региона за држављане Србије обавезан "пи си ар" /ПЦР/ тест, те напоменула да режим уласка у Србију није мијењан, све што је било до сада остаје и надаље.

"Нисмо мењали режим уласка у Србију. Они који су ревакцинисани могу да уђу без ПЦР теста. ПЦР тест није потребан ни за држављане мини-Шенгена плус Мађарска и Бугарска", рекла је она, додајући да они који нису вакцинисани могу да уђу, али морају да буду у 10-дневном карантину.

Према њеним ријечима, ако грађани региона улазе из других земаља, као што је Аустрија, морају имати негативан ПЦР тест.

Што се тиче попуштања епидемиолошких мјера, Брнабићева је рекла да ће од сутра угоститељски објекти, кафићи и ресторани у баштама радито до 22.00 часа.

"Мало попуштамо мере, не превише. Доста су добри показатељи за викенд, јуче је додатно пао број заражених. Данас су нешто бољи бројеви и проценти. За сада иде све како треба", додала је она.

Она је навела да је у овом тренутку 2,6 милиона вакцина дато, око 1,5 милиона људи је вакцинисано макар једном дозом, што је 26 одсто пунољетних грађана, док је око 19 одсто ревакцинисаних.

"Без вакцинације, имали би у овом таласу више од 10.000 заражених", рекла је она, те додала да је потребно 56 одсто грађана да добије пуну заштиту вакцинама, и изразила наду да ће се Србија до краја јуна вратити у нормалу. 

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Рс

04.04.2021 11:14

А ко је овај момциц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

04.04.2021 11:58

БЕЗ ВАКЦИНАЦИЈЕ ,,ИМАЛИ БИ ИСТО ЗАРАЗЕНИХ КАО И СА ВАКЦИНАЦИЈОМ,,. ОД КАД СТЕ ВИ ГОДПОДЈИ ИЛИ ГОСПОДИНЕ ЕПИДЕМИОЛОГ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

04.04.2021 12:21

А када планирате СТВАРНО и РЕАЛНО да помогнете грађанима своје земље Србије? Народ у Србији живи на егзистенцији а ви се хвалите како смо "Економски Тигар" и помажете земље у региону??? Мислите да неком замазујете очи... Цео свет вам се смеје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

04.04.2021 12:55

Баш тако те 1 у региону те 2 у Европи 6 у свијету у многим стварима некад ми дође напустити ову европску земљу у којој тренутно живим и потражити ту финансијску и животну сигурност у таквој средини.

Name

Перо

04.04.2021 12:37

Хвала Србији, Највећи и најјачи и требају помагати сиротињи,неспособнима,...комшијама Још једном хвала пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

04.04.2021 13:30

Србија је показала способност за набавку вакцина. А да је то радила из љубави, то је прица за малу дјецу. Србија зели бити главни снабдјевац вакцина за Балкан и ради се о економским интересима. То није ниста ненормално, само ми смета та прица као ми то радимо јер бринемо о људима и хоцемо пкмоци, ма дајте. Данас сви зеле зарадити и то је истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња из Србије

04.04.2021 15:20

А ко је помињао љубав ? Брнабиц је све објаснила , а твој проблем је сто ниси разумео текст . У земљама у окрузењу зиве и Срби , да будем прецизна 2 милиона Срба и Србија зели њих да застити ! Осим Срба , у окрузењу зиве и неки други, који су неспособни себи набавити вакцине, а угрозавају здравље Срба који зиве у окрузењу. Зато , Босњаце, боље би ти било да питас своју федералну Владу због цега није набавила НИ ЈЕДНУ вакцину из лицних контакта за вас Босњаке? !?! Србија це увек помоци Србима у Републици Српској. Али помагати вама Босњацима Србија није дузна, поготово јер сте незахвални ! ( по систему : храни кера да те уједе ) . Има Србија коме да продаје вакцине које производи ( купује цео свет ) , не зависи од Босњака.

Name

Ре срп

04.04.2021 22:39

Глупа си ба.Глупо ти то напацено размисљање.

Name

Српкиња из Србије

05.04.2021 09:19

Реплика за ре срп и за администратора! Вец сам нагласила да се испод мојих коментара или реплика на коментар НЕ ОБЈАВЉУЈУ МАЛОУМНИ , ПРИМИТИВНИ, ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ЗАОСТАЛИ БРАБОЊЦИ !!!! Ако неко има реплику на мој коментар или на моју реплику, то је у реду , а не ове глупости недостојне сто се јавно објављују, ЗБОГ ЦЕГА администратор објављује испод моје реплике писанију неког заосталог бошње који , у недостатку аргумента, писе да сам ја глупа? !?! А он је паметан ?! И администратор је паметан сто то објављује? ! То је оцигледна слабост, јер вам се не свидја оно сто је написано, а НЕМАТЕ НИТИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ АРГУМЕНТ да то побијете сто сам написала. Јел федерална Влада набавила ЈЕДНУ ЈЕДИНУ вакцину из лицних контаката? НИЈЕ !!!!!! И ста ту мени неко има да репличи ? У Србији се то ''глупа си'' не користи ни у зивом говору, а камоли по порталима , то је инаце турско наследје, то се зове ''пусто турско '' које је у Србији искорењено, а у Републици Српској, видим није . Тако су само туркеље османлије поклапали Србе , јер немају контрааргумент , а видим да је то и овде на порталу присутно, И то највисе се мени упуцује. Примитивизам!

Name

Ре

05.04.2021 16:38

Ууу које фрустрације!Јеси ок?Неце ти нико више РЕПЛИЧИТИ.Ми бринемо за твоје здравље.

Name

перо

04.04.2021 15:20

само ти нам не помази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помоћ

04.04.2021 16:20

Помозите народу у окружењу, а не ненародним вођама у томе окружењу. Коју корист, нпр од ваших вакцина имају старији у окружењу, а који су вам као приоритет у заштити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

04.04.2021 17:05

Само да се вакцине не бацају јер имају рок трајања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

04.04.2021 17:08

само ви помазите земљама у окрузењу а нама из западне европе недајте у Србију и Републику Српску брез ПЦР теста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

04.04.2021 19:55

Па како не мозете отворити границе кад стекнете колективни имунитет.Па је ли вакцина стити од вакцинисаних или невакцинисаних,која је онда поента вакцине?

ОДГОВОРИТЕ