Да ли враћати на посао оне који нису вакцинисани?!

Темпо вакцинације у Израелу допустио је тој земљи да се у великој мери врати животу пре пандемије. Барови, хотели, клубови поново раде, као и други послови.

Свијет 03.04.2021 | 10:34
Да ли враћати на посао оне који нису вакцинисани?!

Вакцинисано је више од 80 одсто одраслог становништва, а број оболелих и умрлих је нагло опао.

Пошто је добар део прошле године провео у кући, шминкер из Тел Авива Артјом Каванацки спреман је да се врати на посао.

Али, послодавац га не жели назад јер није вакцинисан против коронавируса.

"Није ме ангажовао јер нисам вакцинисан. То је дискриминација и није у реду".

Иако пример Изреала показује како се може живети после масовне имунизације, указује и на будуће проблеме - послодавци и школе се размишљају шта да раде са људима који неће да се вакцинишу, што улази у домен јавног здравља и приватних права. Један такав случај већ је на суду.

Авиокомпаније такође разматрају да услов за путовање буде потврда о вакцинацији и негативан тест.

Такође, набавка вакцина и вакцинисање продубљују и класне поделе, па је тако већина Палестинаца који живе на Западној обали и раде у Израелу успела да добије вакцину, док имунизација у Гази заостаје.

До сада се Израел ослањао на различите подстицаје становништву да прими вакцину. Уведена је и "зелена пропусница" за комплетно вакцинисане, па они могу да иду на концерте, у ресторане, теретане, да путују на туристичка одредишта попут Египта, Кипра, Грчке.

Систем је добро функционисао у домену забаве и угоститељства, али сада се помера и у друге области где теже може да ради. На пример, здравствени радници су предложили да се запосленима који нису примили вакцину и нису тестирани негативно на Ковид 19, забрани да долазе у школе, старачке домове и друга ризична радна места.

Здравствени систем Израела такође прописује обавезу за све здравствене раднике да приме вакцину. Ако то неће, биће пребачени на послове који не захтевају контакт са пацијентима високог ризика.

Групе за људска права су изразиле забринутост да такви прописи могу угрозити лична примања радника.

Универзитет у Тел Авиву је за сада донео решење према којем вакцинисани могу да држе или похађају наставу уживо, а невакцинисани онлајн.

Стотине хиљада људи у Израелу и даље није примило вакцину, неки се противе вакцинама генерално, док други сумњају у њену ефикасност јер је брзо развијена. САД, УН и ЕУ су саопштиле да су вакцине ауторизоване у Израелу безбедне за употребу.

Шминкер Кавнацки противи се вакцинама и модерној медицини и не жели да се "боде било каквим иглама". И није једини. Око 15 хиљада чланова јеврејске антиваксерске групе на Фејсбуку критикују оно што сматрају присиљеном имунизацијом.

Арјех Авни, заговорник антиваксерског политичког покрета Рапех, на прошлим изборима добио је 17 хиљада гласова, што није довољно да се уђе у Кнесет, али указује на потребу за променом политике.

Министар здравља каже да су њихове надлежности ограничене и да не могу да натерају људе да се вакцинишу.

Асоцијација за људска права у Израелу саопштава да дугорочна употреба "зелених пропусница" поставља питање угрожавања грађанских права и позива владу да донесе закон о томе.

"Ако то буде политика која укида право на запошљавање и право да свако одлучи шта ће да ради са својим телом ако хоће да се запосли, онда то мора да прође јавну дискусију", каже Маја Фрид из те организације.

Дебата се већ води пред неким судовома.

Суд у Тел Авиву је у марту пресудио да васпитачица која неће да се вакцинише, нити тестира, може да се врати на посао у вртић. Очекује се жалба на ту одлуку.

Председник Удружења за јавно здравље Надав Давидовић каже да људи имају обавезу да се вакцинишу, посебно што вакцина спречава теже клиничке слике, али и ширење вируса.

"Вакцинација је чин солидарности, не само индивидуални избор".

Ипак, каже да се противи присилној вакцинацији или отпуштању људи који нису вакцинисани. Заговнорник је другог приступа који подразумева едукацију и убеђивање. Онима који буду одбијали, могу се понудити други послови, да раде од куће или да се често тестирају.

Давидовић је бивши војни епидемиолог и каже да 90 одсто војника није хтело да се вакцинише на почетку, али да су промеили мишљење када су им стручњаци објаснили бенефите вакцинације.

"Већина људи је неодлучна, али генерално, нису против вакцина. Зато мислим да је приморавање лоша идеја".

(Глас Америке)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Тако је

03.04.2021 08:45

Да народу добро објасне појам вакцина нико се неби бунио, а то сто тај сминкер немозе на посао зато сто није вакцинисан то је уреду.....у Италији су суспензовани доктори и медицинско особље ко није хтио да се вакцинисе и то је уреду јер су у директном контакту са народом ,засто би неко ризиковао зато сто ови други неце да се вакцинису ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

03.04.2021 10:24

Зато што је све завера на делу.

Name

Пазикућа

03.04.2021 10:28

Зар не мислиш да је терање на вакцинацију,удар на људска права.Уосталом,ако та вакцина толико штити од Короне,чега се боје вакцинисани у контакту са невакцинисаним особама,нема потребе за страхом,по тој логици!

Name

Зоран

03.04.2021 12:34

Дај ста прицас глупости у Италији се вакцинисало само 7 посто становниства и то необразовани као и ти. Ја сам у Верони мед радник и нисам се вакцинисао. Сто сирис лажне вијести. Министарство је донијело ко хоце да се вакцинисе мозе ко неце не мора ал сваких 15 до 20 дана раде тестове. Због и аквих необразованих и неинформисаних људи беспотребно се дизе страх. Ја се нисам вакцинисао нити хоцу. Медицинари у Италији су против вакцине, одбацили су 3 вакцине јер нису просле тест фазе толико овом сто појма нема изгледа га Вуциц информисе

Name

ре

03.04.2021 13:18

Знаци сминкер није сваки дан са 10 људи у веома близом контакту?

Name

Ре

03.04.2021 13:59

Зоране, лазес за Италију, ниси је ти никад ни видио! А сто се тице људских права, ту не спада право да појединац угрозава другог појединца!

Name

Добој

04.04.2021 16:49

А цега се пласите ви који сте вакцинисани? Пласите се, јер знате као и ја да је све превара.

Name

миле

03.04.2021 09:02

јевреји се скоро сви вакцинисали,јесте ли се запитали засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

03.04.2021 09:55

Реци паметњаковицу зашто па и нас просветли.

Name

Дада

03.04.2021 10:06

Опет експериментишу на Чифутима

Name

Марија

03.04.2021 15:53

Зоране у праву си, ја радим у покрајини Ломбардија у лабораторији нико ме за вакцину није приморавао а камоли уцјењивао за посао. Рецено нам је јо хоце ки неце не мора. Ови сто пису да није тако препоруцујем да додју у Италију и види а нерадницима из Италије који пису глупости да бар процитају закон

Name

ПЛАНдемија

03.04.2021 09:07

То да је вакцинисано 80% одрасле популације, звучи као велика цифра али треба појаснити да је до сада вакцинисано 53% УКУПНОГ броја становништва. Нешто више од пола. Ако се узме и број станивника који је стекао природни имунитет онда би то требало бити довољно да се створи колективни имунитет. Али, наравно, овде није циљ стварање никаквог колективног имунитета нити престанка ове пландемије већ увођење цовид пасоша и апсолутна контрола становништва од стране болесних умова, сатанистичких психопата. Борба до краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

03.04.2021 10:28

Свирај те ви своју причу и пишите шта желите по друштвеним мрежама. "Они" успешно спроводе те своје "планове". А ви куцкајте по тастатуру, боцка стиже и до вас. Кад - тад

Name

@ПЛАНдемија

03.04.2021 11:48

Писес овдје редовно, дакле имас сматпхоне или компјутер. Према томе, тебе вец прате и контролису, као и све нас који користимо било коју врсту технологије. Док ти параноисес због пасоса и вакцина, вец сви који зеле знају куда идес, са ким разговарас, ста радис, гдје тросис новац и на ста... фасцинантно је да не видис оцигледне ствари, а видис несто сто не постоји.

Name

ре

03.04.2021 13:21

предвакцином која је разредена и онда пола дозе није вакцина, људи треба да лупалу лонцице, акоси добио јабуку ниси и прасе за бозицну пеценицу.

Name

Мало морген

03.04.2021 09:17

Рече Глас Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам за притисак

03.04.2021 09:32

Не морате се вакцинисати, али ћемо вас убјеђивати и стално вршити психолошки притисак да то урадите. Ок, неко ће подлећи притиску, неко ће поднијети тужбу суду као та васпитачица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГогицМ

03.04.2021 10:12

Замислите колико се људи навлаце на вакцине када це бас за њих организовати концерте са бесплатним улазницама,како провидно :Д

ОДГОВОРИТЕ