Због политичких окршаја испаштају грађани Бањалуке

Након препуцавања градоначелника Драшка Станивуковића (ПДП) и скупштинске већине (СНСД, УС, ДЕМОС и СП) град Бањалука је и званично остао без буџета. 

Република Српска 03.04.2021 | 10:23
Због политичких окршаја испаштају грађани Бањалуке

Односно, дуготрајна сједница градске скупштине на којој се разматрао буџет града је завршила неуспјехом. 

Како је најавио градоначелник то ће имати огромне посљедице по све грађане Бањалуке…  Оно што забрињава је недостатак спремности на договор међу “зараћеним” странама. 

Док из СНСД-а и странака окупљених око њих у скупштинску већину позивају Станивуковића на разговор на којем би се што прије постигао договор о буџету за 2021. годину, градоначелник одбија такве приједлоге и тражи да се види са Милорадом Додиком за којег каже да је главни кривац за овакво стање у највећем граду Републике Српске.

Ипак, трачак наде да би се овај чвор могао почети размотаварти даје јучерашња информација да ће се ипак Станивуковић састати са предсједником Скупштине града.

До тада у Бањалуци наставља да се гомила смеће, рад вртића је угрожен, разне категорије су у страху од могућности укидања договорених услуга и помоћи, а радници у градској управи и предузећима града остају у неизвјесности када је у питању исплата њихових плата. 

За сада нема информација до када би могло овакво стање потрајати, али, како кажу они који прате цијелу ситуацију из ове кризе једино ће профитирати политичари, са једне или друге стране, док ће грађани опет извући дебљи крај. 

Политичка аналитичарка Тања Топић наводи да је од полчетка било јасно да ће ово бити политичка свакодневница у Бањалуци.

“Сви смо још у изборној ноћи знали да ће бити опструкција и међусобних блокада на релацији градоначелник и скупштинска већина. То је сада зачињено драматуршким набојем, пренаглашеним емоцијама, истурањем тијела ради одбране пословника и закона”, рекла је Топић за БУКУ.

Она наводи да је и неусвајање буџета резултат окршаја политичких супарника у највећем граду Републике Српске. 

“У овој кризи има најмање бриге за грађане, већ обостраног надмудривања, билдања политичких мишића, тобоже заклињања у интересе и потребе грађана, а све преко њихових леђа. Преко истих леђа преламају се и погрешне политике, односно приступ у политици према којем једна политичка опција сматра својим екскузивним правом доживотног управљања градом, једином способном да омогући напредак истог, а видјели смо резултате – приватизован је живот у граду, из којег људи масовно бјеже пут запада. Наравно, све то је умотано под плашт популизма и борбе за заштиту националног интереса”, сматра наша саговорница. 

Како каже, владајућа већина у градској скупштини испуњава само налоге врха партије, односно једног човјека. 

“Али такође мислим да је тим више погрешан потез градоначелника у којем тражи да искључиво разговара са Милорадом Додиком о буџету. Самим тиме запада у конфликт сам са собом – у више наврата је критиковао Милорада Додика како је приграбио и обнаша све функције у БИХ, посебно у Републици Српској. Самим чином сједања за сто и разговора са Додиком о градском буџету дајете му легитимитет у тој погрешној и накарадној политичкој пракси”, рекла је Топић за БУКУ.

 Она сматра да ће се рјешење сасвим сигурно брзо изнаћи, јер, не треба заборавити да су људи, који остају без плата, у јавним институцијама, запошљавани по страначкој крижаљци и да су махом чланови владајуће странке. 

“То неће значити крај напетостима и окршају градоначелника и скупштинске већине, стратешка битка за Бањалука за наредне изборе је почела. Тако да је ово и својеврстан тест испитивања пулса грађана.”

Предсједник удружења РеСтарт Српска Стефан Благић тврди да је је овакво стање настало само због жеље политичара у Бањалуци да се што боље позиционирају, не марећи много за интересе грађана.

“Ван сваке сумње овдје се ради о политичком поткусуривању и једних и других, а нажалост то све иде на штету грађана Бањалуке. Мислим да се овдје ради о класичном позиционирању, не само за изборе 2022. године, него и за тренутну политичку превласт, не само у Бањалуци већ и у цијелој Републици Српској, баш због тога што се је овај град постао једна од главних тема у цијелој Републици Српској”, каже Благић за БУКУ. 

Он наводи да је ово тек почетак, али да и политичари морају да знају гдје је граница. 

(БУКА)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Какво препуцавање

03.04.2021 08:35

Једном се мора почети поштовати закон и ред. А многи, који могу остати привремено без плате, нека ставе прст начело и добро размисле колико су сами свих ових година доприњели оваквој ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАВНО

03.04.2021 10:35

Снимати јавно састанак и не дозволити да се уносе телефони на састанак ,као ни да се може до краја састанка телефонирати,значи нема контаката за Међедом и његовом болешћу,мржњом и личном сујетом.Па ти ммци као су нормални нека гласају разумно,па како год,ал само неможе по наређењу бакиначког домаћег међеда.

Name

Питам

03.04.2021 11:07

Постоји ли закон за онога ко бахато баца отпад около себе, уништава клупе, ломи гране дрвећа и сл.?! Постоји ли начин да се томе стане у крај?! Шта ради комунална служба, какве су њихове дужности око тога?! Постоје надзорне камере, па да се води рачуна шта ради бахати дио народа по животној средини.

Name

оо7

03.04.2021 08:37

Народ вас је изабрао да га заступате,а не да се свеђате.Спустите лопту,те се хватајта посла.За добробит свих грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопта Додик

03.04.2021 11:17

Кад Додик схвати да Срби не трпе бахатост, мозда се успије вратити поверење.

Name

Гајба

03.04.2021 11:38

Није ни Станивуковиц у праву.Он подјелио будзет и планира да га изгласа.Људи му фино казу ,,ребаланс".Али ОН неце,несто се инати!!!

Name

жика ж

03.04.2021 08:37

Тражили сте гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 10:26

Тако је.Када сте бирали,морали сте размислити кога бирате.Водити град,није само сликање за медије и друствене мрезе

Name

Бањалука

03.04.2021 08:38

Проблем је само један, ДО-ДО-ДО-ДО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даа ли

03.04.2021 09:50

Мислиш или си сигуран?

Name

Ре

03.04.2021 10:37

Тај кога спомињес је направио од касабе прави град,у задњих 10,15 година.

Name

Толико

03.04.2021 08:39

Умјесто да се народ побуни,народ шути и трпи , Ај ове генерације ће некако ал шта је са овом што стасава,улази у дужнички ропство, и то све зато што народ шути? Дошли смо до зида,нема даље,црвени су доказали и показали да је народ небитан да су они изнад свих....а народ шути... За боље и нисмо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

03.04.2021 10:13

Ови сто стасавају неце зивјети у овом блату него це отици заувијек.

Name

Ре

03.04.2021 10:56

Да смо се бунили на вријеме на бисмо довде ни досли. Давно смо требали мотке у руке узети, па ко год не ради за народ изаци на улице смијенити их. Онда би цасни радили и то за плате од 800 КМ и без проблема, пјевајуци исли на посао

Name

Кукац

03.04.2021 08:39

Подршка градоначелнику! Не одступати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 10:27

Тако је,нека не одступа. За који мјесец цемо видјети на ста це лицити град,па це градјани сами да упореде град кад је водио Радојициц и сад.

Name

Ре ре

03.04.2021 13:49

Мора да се салис , Радојициц никад није ни водио град.

Name

брат Ђуро

03.04.2021 08:42

Какви грађани, такав и град. Какви бирачи, таква и власт. Слика не лаже. Овај град је одавно препун "смећа" које није у надлежности чистоће. Било који учесник ових риалити шоу-а је једнако компетентан да буде градоначелник Бања Луке исто као Драшко Станивуковић и његов претходник Игор Радојичић. Да се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввввв

03.04.2021 08:51

Бозе сачувај. Шта су људи. Себи дозволи. Драшко. Узате. Смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.04.2021 08:59

Подржавам Станивуковица. Али ово са смећем ми није јасно. У случају да Чистоћа одбије чистити град, треба ангажовати комуналце патриоте из сусједних општина у испомоћ. Град би послије требао формирати своју, градску комуналну службу, своју Чистоћу и откачити ову секташко тајкунску Чистоћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бронхи

03.04.2021 10:02

Сви који раде у Чистоћи би требали имати по двије плате мјесечно, то се не може очистити колико наш народ може уништити, дивљачки разбацати смеће! Такве треба законом кажњавати!!!

Name

Ре скептик

03.04.2021 11:00

Неце цистоца да цисти оно сто јој није плацено, а то је празњење корпи за отпатке. Контејре одвозе и празне јер их за тај одвоз плацају градјани. Сад нек се омладина снсд побрине да сво смеце из корпи постављених по граду пребаци у контејнере и има град да блиста. ?

Name

...

03.04.2021 13:19

Корпе скинути, па свако нека носи своје смеће са собом.

Name

Играц

03.04.2021 09:06

Кад је Барбика такав хуманиста и воли БЛ, сто не попусти да му градјани не испастају, него се ухватио друствених мреза и лазних обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боркy

03.04.2021 11:07

У цему да попусти? Па прихватио је и амадмане ал ови нису зељели гласати ни за своје амадмане и ста ти то говори? Њихов циљ и јесте био ово па да ти и теби слицни мислите да градонацелник има неке везе са овим.

Name

ре

03.04.2021 11:15

Јел се то татина ћерка пробудила?Љубије тата, купиће још једног мужа.

Name

Играц за РЕ

03.04.2021 14:55

Ко ти је крив сто је твој смото па ти ниста не мозе купити. Бар те сколовати требао,то није скупо, ил су ти и ту капацитети мали.

Name

Какве сте ви глуперде

03.04.2021 09:06

Па ово се све ради да би се ослабила БиХ! То је циљ. Зашто су моји Срби тако глупи да не виде? Зашто су глупи као Боснаци? Све на штету БиХ је добро па И ово! Стрпите се, глупани једни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

епп

03.04.2021 09:09

Који градзани мозда они који дају свој глас пропалој корумпираној опасној по српску партији. Или цовјеку који висе времена проведе у Београду и Бакинцима него Бањалуци и Сарајеву где би требао да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

03.04.2021 09:11

топиц није у праву ,баја је узурпирао све функцине и своје мисљење скупстинска вецина заједно са умицевицем и амидзицем трази од баје ,тако да је драско управу када упире прст у бају ...и оно најгоре , бањалуку није блокирао председник РС , или премјер ,него предсједник једне СТРАНКЕ !! Бањалуцани морају стати уз Драска и истјерати црвену багру из својих зивота .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

03.04.2021 09:13

зар Драско не зна све и мозе све, па сто не ријесава онда? Лако је било бити демагог прије избора и скупљати јефтине поене на празној прици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боркy

03.04.2021 11:10

Какав глуп коментар! Ти си један од оних сто мисли да му Додик даје плату а не да си је зарадио. Најбољи су ови сто их неко цасти њиховим парама а они га тапсу и вицу какав лаф.

Name

јана

03.04.2021 11:22

А ти си из Бањалуке?

Name

Наравно

03.04.2021 09:15

Долази вријеме за наплату.. глуђу се око нечега што није њихово, нити једне нити друге стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косач

03.04.2021 09:19

Чуј, грађани угрожени. Очекују да им Драшко донесе слободу. За били се у своје торове, нико ништа не предузима. Мотке у руке, млатити снсд-есесовску секту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС-РВИ

03.04.2021 09:20

Све је јасно као дан, 15. 11 . 2020 обраћање пресједника секте, јасно говори ко је кривац за ово све!!! Ово “препуцавање” није , та рјеч је уврједљива за Драшка и скупштинску већину!!! Ово је освета грађанима БЛ, ко то невиди он је ћорав код очију!!! Једини кривац је диктатор , па тек његови полтрони који ће се стидјети за ова недјела!!! Живи били па видјели!!! Само јака подршка Драшку и младим људима овдје може доњети промјене!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заслузено

03.04.2021 09:24

Ово се све знало да це бити овако.Друго, треба да испастају када су гласали за овакву вецину.И у Бања Луци и у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

03.04.2021 09:27

Шта ти имаш да се видиш са Додиком кад стално тврдити да је он кривац за све па позови народ то тебе не додирује народ испашта зпог Додика и његовог сина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахати поданици

03.04.2021 09:35

Овдје се ради о политицкој некултури, бахатости, изивљавању над народом, како се није радило ни у најзлогласнијим резимима. Овакав третман је испод сваког нивоа људског понасања, примјер моралне и менталне девијације, оних који "себе сматрају" за власт. Да ли је сљедеци корак упадање по куцама, казњавање и изивљавање над свим градјанима, које је увелико у најави, оваквим сировим видом понасања ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

03.04.2021 09:38

Па зна Драшко ко је кум. Зар неко мисли да се у Б. Луци нешто пита малог ретарда Илића или љигавце Топића, Чудића, Станића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

03.04.2021 10:06

А шта може њима тај неко ко се пита, када би одлучили размишљати својом главом??? Зашто сви морамо бити члан неке партије да би напредовали? Ми смо сви грозниии, на шта смо спали.

Name

ре

03.04.2021 10:29

Бурле махер си за своје личне интересе да се толико дуги година одржиш у тој кухињи РС и вани, које мало ко подноси и трпи више у РС.

Name

Рест

03.04.2021 09:57

У овом случају око буџета не слажем се ни с једним ни с другим, ни са градоначелником а поготово с одборницима, сад се види да нико од њих не ради за добробит грађана, све надуравање и потпуцавање, нико од њих није заслужио на једну једину марку, срам их било све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За добробит

03.04.2021 17:57

Огромне вецине ради градонацелник са тимом а за лицни интерес раде криминалци и њихове улизице.

Name

Да

03.04.2021 10:02

почетак краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 11:51

Или је крај почетка.

Name

Народ

03.04.2021 10:04

Теско нама! кад у скупштинским клупама Бања Луке вецину одборника чине људи који су ту да штите свој приватни капитал несо спид, педја месар ,маринковиц бема и остали капиталисти! Нема ту заступања града и народа само голи интерес да се заштити приватни капитал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннн

03.04.2021 10:11

И конобари,угоститељи и многи други су остали без плате,па ниста,,,,па ста нека немају ни ови који су на републицким јаслама,да виде како је то кад те неко остави без плате,па сутра немас дјеци купити хљеб,,,,,сви ви који радите на дрзавним јаслама и питање је да ли зарадите плату,понасате се тако бахато,,,а сви ми који смо у реалном сектору за вас смо градјани другог реда,,,,,срам вас било и треба вас све оставити без плате!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

03.04.2021 11:19

И то је тачно, баш тако.

Name

НР

03.04.2021 10:23

Није ово никакво препуцавање обострано, него чиста опструкција СНСД градоначелника, и кажњавање народа. И то на незаконит начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.04.2021 10:32

Због политицких окрсаја цитава Босна испаста јос од '92 год. Они свебогатији, а ми све глупљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окршаји

03.04.2021 10:39

ПРОЛАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бимбо БЛ

03.04.2021 10:50

Није усвојен буџет и већ други дан Чистоћа неће ради и све затрпано смећем, која фарса.. Наслов је добар, док се они препуцавају, народ испашта, треба то све растјерати па да неко нормалан води овај град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кренуло је ...

03.04.2021 10:52

Драшко стигло је прољеће мора неста да се ради и град сређује ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

03.04.2021 10:56

Сам Драшко напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.04.2021 11:11

Гласати упоредо Драшка за градоначелника и за Додикове одборнике у градској скупштини, то може само народ који је тотално глуп и неписмен да је то за мене престрашно сазнање. Одговорност за ову кризу сноси и опозиција која свјесно или несвјесно није упутила гласаче како да правилно гласају. Е па нек трпи бањалука кад јој је прече да сједи у некој усраној кафани него да се информише и чита. Зато смо ту гдје смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

03.04.2021 11:21

Бања Лука је била град до прије 15 година. Да знају ови који су тек досли у град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русаленко

03.04.2021 11:28

Нови хоризонти. Протести су застарили. Нико не смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцење

03.04.2021 11:30

СНСД се уци. И посматра вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 12:36

То је добро. Требамо подици стандарде

Name

Борик

03.04.2021 11:42

Срби су увијек сами себи били највећи непријатељи. Срамота је све ово. Ионако нас је мало још треба да се политички дијелимо и свађамо. Не знам због чега оволика мржња и острашћеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 12:41

Не дјелимо се. Само не зелимо висе да зивимо у оваквом друству. Просто овакав систем не мозе опстати

Name

Бедино

03.04.2021 11:56

рјесење је превремени избори на свим нивоима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

03.04.2021 17:46

То и нису градјани него смрадови који незаслузује ниста да нису била би револуција одавно Ронхил Икона и братија би били похапсени НароднИ суд на тргу Краине за плацку ,отимацину,пребијање ,протеривање и убијање Народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.04.2021 17:48

ВИДИМО МИ ГРАДЗАНИ КО ОПСТРУИСЕ ПРИЈЕТИ И РАДИ ОВО ГРАДЗАНИМА БЛ ЈАДНА ЈЕ ОВА СКУПИНА 17 ЉУДИ ВЛАДАЈУЦИ СТО СЈЕДЕ У СКУПСТИНИ И СТАТИРАЈУ А НЕМАЈУ ПРАВО ГЛАСА ПА И ВИ ЗИВИТЕ У БЛ А ВЕЦИНА ВАС ЈЕ ИЗ ОКОЛНИ СЕЛА И ИМА КОМПЛЕКС БЛ СТРАСНО СТИДИТЕ СЕ ОВО СТО РАДИТЕ ГРАДЗАНИМА ПА И СЕБИ ЛИЦНО ЈЕР ТУ ЗИВИТЕ И ВАС СЕФ СЕ ИЗИВЉАВА АЛИ ЦИНИТЕ УСЛУГУ РАДИТЕ ЕКСТРА КАМПАЊУ ДРАСКУ НАРОД ГА НАПРОСТО ОБОЗАВА И УЗ ЊЕГА СМО СВИМ СРЦЕМ ЊЕГОВО БАЊАЛУЦАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

04.04.2021 07:15

Спорно је ту тих фамозних 10 милиона које треба уплатити за ,,борбу"против ковида и ништа друго.Што више растеже цијена расте,нажалост.

ОДГОВОРИТЕ