Чувена докторка: Овај вирус никоме није довољно јасан

Др. Ана Глигић, позната београдска вирусолошкиња која је 1972. била на челу тима који је успио изолирати вирус великих богиња, дала је ексклузивни интервју за портал Радиосарајево.ба након што је недавно побиједила опаки коронавирус.

Србија 02.04.2021 | 22:17
Чувена докторка: Овај вирус никоме није довољно јасан

Осамдесетседмогодишња стручњакиња која је са својим тимом направила свјетски подухват изолујући вирус великих богиња, каже нам да се током деценија рада са најопаснијим вирусима није заразила, али током пандемије јесте.

Спасила сам се зла  

Након изласка из болнице оправља се у кругу своје породице.

"Било је јако тешко. Имала сам савршену сарадњу са докторима, медицинским сестрама.... Клањам их се! Истовремено из болнице је изашао и сусјед који је лежао у сусједном кревету. Обоје смо се спасили тога зла. Још пијем лијекове. Имам неке мале посљедице, надам се да ће престати. Наиме, мало теже ходам, иако ходам без штапа. Тачније, имам малу несигурност при кретању. Кажу да има посљедица, да оне трају и по мјесец дана. Надам се да ће нестати", говори нам чувена вирологиња.

Говорећи о "трећем таласу" пандемије која у региону и свијету доноси бројне животе, др. Глигић истиче да се "нешто необично дешава"

"Јако је тешко рећи. Овај вирус се показао такав какав је, и каквог га упознајемо, али га још нисмо упознали. Ми не знамо све ни о вирусу, ни о вакцинама. О њиховом трајању, њиховој заштити, колико дуго...Све је у поступку. А под притиском великог броја болесника, некако иде килаво. Сазнати имунитет послије вакцинације, колико траје, од које вакцине, шта ко штити, шта не штити. Све више се појављују ријечи: "Можете се поново заразити послије вакцинације"?! Ја се питам шта то значи?

Вакцинишете се па поново можете добити вирус?! Да ли се ради о новом вирусу, новој мутанти, шта се ради? Да ли ми немамо довољно истраживања да можемо на вријеме да откријемо", истиче др. Глигић, која се не може отети утиску да цијели свијет лута.

Он мора нестати

Она још увијек вјерује да ће вирус угушити сам себе...

"Он не може остати на човјеку, мора нестати. Али кад?! У тој борби за опстанак он непрестано мутира у смислу опстанка. Таман мислим ево му репа, готово, он мутира па се појави са горим особинама", истиче позната докторка, која је радила и докторат из области вирусологије.

Вакцине да сузбију мутанте

"Ја сам пратила и еболу у Африци, па сам рекла да ће послије извјесног броја пасажа на човјеку вирус сам себе угушити, без вакцине итд. Наравно, човјек се укључи да прекида ланце, контакте. И, пазите, то што сам говорила се дешавало. А овај вирус, ја таман предвидим једно, а он заокрене... Сад се прича о неком дуплом мутанту у Индији. Уопште ми није јасно о чему се ради. Мутације се могу јављати на разним мјестима у вирусу. Битне су оне које мијењају карактеристику вируса. На неважним мјестима, на РМК-у, ми не и обиљежавамо", указује сагворница портала Радиосарајево.ба.

Према њезиним ријечима, сада је најважније да вакцине могу да сузбију мутанте.

"Да можемо видјети да мутирани вирус стаје у својој активности код вакцинисаних. Ја сам затечена с овим карактеристикама овог вируса. И питам се одакле ово све? Није ово само тако... Ту још нешто постоји, али не могу да докучим шта. Сваки дан размишљам шта, како", говори др. Глигић.

Молити Бога да нестане

Са занимањем прати и истраживања одређених стручњака који тврде да човјек може пренијети вирус на животиње.

"Није познато до сада да вирус из природе, природножаришно, дакле, пређе на човјека, па да се са човјека врати поново у природу. То до сада није забиљежено! Али сада се говори и о томе", додала је.

Пита се и шта су то назали стручњака Свјетске здравствене организације (WХО)?

"Тамо је два пута ишла комисија, јесу ли донијели неки закључак? Нису рекли ко је извор, ко је преносилац, да ли је Кина извор инфекције уопште. Нема закључка. Једини закључак да молимо Бога да не мутира и нестане", казала је Глигић.

Не вјерујем да је вирус побјегао

Како вријеме пролази и вирус постаје агресивнији, много је питања попут оних да ли је ЦОВИД-19, заправо, побјегао из лабораторије или на други начин доспио међу људе.

"Он није испао из лабораторије. Није искључено да је неко радио па је случајно побјегао. Мислите да сам ја вољела да се заразим? Не знам гдје сам се заразила. Тако и лабораторијски радници, могуће да вирус изнесу нехотице. Али да је неко намјерно направо овај вирус, ја то не вјерујем од почетка. Једнога дана ће се то доказати. Све ћемо то сазнати, само треба вријеме. Треба зауставити ово чудо па истаживати", закључила је др. Глигић.

(Радиосарајево)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

За бања луку

02.04.2021 20:38

Жива била Докторице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 05:15

Зар је жива?

Name

ре

03.04.2021 09:00

1 вакцина је пола разредјене вакцине, тако да је застита готово не постојеца, то је предвакцинацинација, тако треба да је зову а не вакцинација. Имам јабуку јос само гицу да збави па ето за ускрс, знаци добили сте јабуку, само гица јос и пецено прасе

Name

Ре

03.04.2021 09:23

Овај вирус је за њу шпанско село!!!

Name

Рере

03.04.2021 17:15

А за кога то није спанско село ? Зена фино казе онолико колико је могла сазнати и не паметује и не претјерује као вецина "струцњака".Ова зена док је радила била је цијењена не само у Југославији вец у Свјету.

Name

Е

02.04.2021 21:34

хајде па нека неко казе и несто паметно,свака цаст докторице ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олгица

02.04.2021 21:44

Ех да нам је само висе оваквих који у детаље најбоље сто могу објасне ста се то десава са вирусом тако да је и најобицнији градјанин разумјети мозе.Хвала вам др-е и зиви били вазда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

02.04.2021 22:14

везе с мозгом ти немас докторице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

03.04.2021 09:40

Ето нек ти имас стручњаче са ССС

Name

ББ

03.04.2021 13:16

Која си ти будала.

Name

Ре:

03.04.2021 14:17

Пази тамо на мијешалицу, лопаташ, преврнуће ти се!

Name

сарајка

02.04.2021 22:38

Господјо докторице јасан је ономе ко га болује добро зна за муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

02.04.2021 22:51

Доктор вирусологије казе не знам ... па не знам ... па ста цемо ми обицни људи реци осим да немамо појма и да је ИИИ свјетски рат усао вец у ИИ годину. Побједник рата се знао у марту 2020. године - Кина. Не мрзим Кину. али тамо је настао (бас ме брига како), њихови туристи су убрзали да га сире (и у БиХ су масовно долазили), прије годину дана су га побиједили (како - вјероватно масовним вакцинисањем ваздухом или водом), а сигурно не носењем маски и ту смо гдје смо. Цијели свијет на поцетку, а Кина вец годину дана зиви пуним плуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драску

03.04.2021 07:48

Прица се да је у кини настао, у праву си.

Name

Ре Драско

03.04.2021 08:37

Кинези вец дуго имају обицај да носе маске и дрзе дистанцу када имају грип, или било какве респираторне проблеме. Поред тога су људи који су изузетно дисциплиновани, сто својом вољом, сто од стране резима. Уопсте није необицно сто је у Кини могуце спровести све мјере које су донесене. А има и тога да Кина веома добро цува и крије податке о томе ста се у њој десава. Није цудно ни сто докторица казе да несто не зна, то је одлика правог науцника - да о нецему новом, и јос недовољно истразеном, не нагадја вец цека да наука уради своје и прузи доказе. Сви они квазиљекари и квазинауцници који износе тврдње о вирусу су у ствари ти који праве конфузију и сире дезинформације.

Name

Цхристиан Сwеден

03.04.2021 09:03

браво! истина

Name

куртона пландемудис 1984

02.04.2021 23:07

господјо добро здравље али ви нисте у струци бар 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.04.2021 09:06

Тацно , једино сто вируси посје милијарду година

Name

Куртону

03.04.2021 20:15

Ова еминентна науцница прати литературу и упозната је с најновијим истразивањима, без обзира на то сто је у пензији.А ти ниси при здравој памети откад си се родио, па опет зивис.

Name

Милан

02.04.2021 23:29

Слушајуци и цитајуци о изјавама неких струцних лица тацније квази доктора и квази свакодневних сподоба које излијецу као бабушке из воде и млате празну сламу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милане

03.04.2021 20:17

Па ко те тјера да слусас??Иди фино паси траву и гледај у Сунце, за друго и ниси.

Name

Доктор

03.04.2021 01:45

Слазем се са докторком осим овог на крају.Ипак мислим да је ово вјестацки вирус.Све се висе показује.Е сад ко га је направио и са којим циљем бога питај.Боље би било да се то сазна онда би све било ријесено 99%.А не тобозе насли вакцину од које се опет мозес заразити и од које бога молис да ти ниста не буде лосе.Превисе наивно заиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

03.04.2021 05:40

Тако је докторице,и зато одлуке и закони у вези мјера против короне не могу бити обавезни,јер су на бази претпоставки "рекла казала".Нико не спори да је вирус ту,али су мјере катастрофалне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ноле

03.04.2021 08:39

Реци ти Ноле докторици ста су претпоставке а ста цињенице. Ти си оцигледно струцњак, па јој разјасни. А изгледа да си и правник... мора да си провео пола зивота студирајуци, колико си струцан за све.

Name

Ноле

03.04.2021 10:06

За ре ноле:не треба докторици говорити,она је довољно паметна,за разлику од тебе,коме је дзаба објасњавати.Теле остаје теле....

Name

Мирослав

03.04.2021 06:02

Мјења баба мисљења као чарапе. 15 дана мисли једно 15 дана друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

03.04.2021 08:15

Теби све вјерујем..❤?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја с тем немам ништа

03.04.2021 08:18

Овај вирус је направљен од стране фармацеутске мафије и добрих светских милијардера којим људски живот не значи ништа,само профит Зарађују на људској муци и невољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

А да ли је неко

03.04.2021 08:47

Намјерно направио нико не зна, као ни да ли је неко намјерно изнио из лабораторије нико са сигурносцу не мозе да зна. Експерименти на вирусе се одувијек врсе а и тестирају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

03.04.2021 09:02

Кина није дала присту ницему, јасно је свима да је ово прављено да се понаса овако, мутира да прави глупости, и да траје низ година, родјак му у саудиској арабији,Мерс убија 30%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

03.04.2021 10:59

Па драга докторице, како га истраживати, када је WХО забранио да се ради обдукција. На чему га истражити како се понаша, које крвне групе највише напада, зашто не долази до згрушавања крви? Ова питања без обдукције се не могу ријешити. Примјер 5 чланова породице, 4 члана имају корону, док један нема и цијело вријеме је са њима. И нико тог члана породице не прегледа узме крв, уради анализу, зашто није добио корону, можда се у њему крије и лијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко дан јасно

04.04.2021 12:22

Како није јасан па вјештачки је и ово је производ свјетских масона и дубоке државе шта ту није јасно!

ОДГОВОРИТЕ