Анкете: Већина Нијемаца жели строжији локдаун

Већина Немаца је за строжи локдаун и сматра да је пандемија показала да Немачка не уме да се снађе у кризи. Конзервативци ЦДУ и ЦСУ и даље губе подршку, Зелени јачају. а најбоље шансе да буде канцелар има Маркус Зедер.

Свијет 02.04.2021 | 22:09
Анкете: Већина Нијемаца жели строжији локдаун

Конзерватвна Унија ЦДУ и ЦСУ остаје на силазној линији на којој се налази последњих седмица: да су избори за Бундестаг вец́ у недељу, те странке би добиле 27 одсто гласова - шест процената мање у односу на претходни месец, извештава АРД Дојчландтренд. То значи да је Унија пала на потпуно исту вредност као у марту прошле године, када је избила пандемија короне.

Зелени су добили два процента и сада имају 22 одсто. Код СПД се није ништа променило у односу на претходни месец - 16 процената, АфД такође непромењен - 11 процената. ФДП се побољшао за два процента и сада има 9 одсто. Левица је стабилна на 7 процената.

Ко је добар кандидат за канцелара?

Ко ц́е водити Унију као главни кандидат за канцлера у предизборној кампањи за изборе у септембру? Грађани кажу - Маркус Зедер. Председник ЦСУ и баварски премијер тренутно има наклоност 54 одсто испитаника - три одсто више него претходног месеца. Међу присталицама Уније га жели чак њих 79 одсто.

Армин Лашет тренутно има знатно мању подршку. Председавајуц́и ЦДУ и премијер Северне Рајне-Вестфалије је само за 19 одсто испитаника добар кандидат за канцелара странака Уније - то је три одсто мање него претходног месеца. Међу присталицам Уније за њега је 29 одсто испитаника.

Код Зелених је ситуација много нејаснија. Тренутно 30 одсто грађана каже да би Роберт Хабек био добар кандидат Зелених, а Аналену Бербок подржава 25 посто. Обоје су практично равноправни међу својим следбеницима у странци (Хабек: 61 посто, Бербок: 60 посто).

Расположење у Немачкој се преокренуло

Тренутно је само трец́ина грађана задовољна радом Савезне владе (ЦДУ,ЦСУ и СПД), готово две трец́ине је незадовољно. Пре тачно годину дана, у априлу 2020, вредности су биле обрнуте - задовољство радом Савезне владе нагло је порасло након што је донета одлука о првом локдауну.

Поглед на управљање корона-кризом Савезне и покрајинских влада које се редовно састају и заједнички доносе мере, показује да су грађани још критичнији: тренутно је само сваки пети Немац задовољан (19 процената). У децембру 2020. је још увек вец́ина грађана била задовољна. До преокрета је дошло почетком јануара: тада је 54 посто било незадовољно, а 46 посто задовољно. Од тада - незадовољвоство расте.

Грађани хоће строжи локдаун

Дакле, јасна вец́ина становништва критикује рад владе - али очигледно највише због тога што жели бољу заштиту.

Што се тиче рестрикција уведених због короне, 48 процената грађана каже да оне нису довољно строге. То је 16 процената више него средином марта и 28 одсто више него почетком марта, док 24 одсто сматра мере одговарајуц́им, а исто толико (24 одсто) каже да мере иду предалеко.

Сходно томе, многи грађани су отворени према захтевима лекара интензивне неге да се друштвени живот на две до три недеље знатно више затвори, и да се тек онда види да ли је могуц́е попуштање.

Добре две трец́ине грађана (67 процената) подржава строжи локдаун, док је 30 процената против.

Различити разлози за незадовољство

Одакле долази очигледно разочарање Немаца својим властима?

Спором вакцинацијом је назадовољно 83 одсто грађана. Организацијом школа и вртиц́а незадовољно је 74 одсто грађана. А 72 одсто грађана дало је лоше оцене за начин на који политичари оправдавају и објашњавају своје одлуке. Помоц́ предузец́има и самозапосленима такође је наишла на критике (65 процената); 63 процента сматра да је примена брзих тестова и самотестова на корону неадекватна.

Очигледно да у општем неаздовљству улогу игра и то што ограничења због короне трају дуже него што се очекивало. Чак 63 процента грађана каже да више не знају шта је тренутно дозвољено, а шта забрањено. А само један одсто мање, и још увек вец́ина од 62 посто Немаца - сматра да је пандемија показала да Немачка не уме да се снађе у кризи.

(ДW)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Скептик

02.04.2021 21:34

Хитлеру овакве језиве ствари никада не би пале на памет. Он јесте био злочинац, луђак и психопата али ово никада није радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2021 05:15

Не преносите лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.04.2021 09:55

Нејемци у свим анкетама преко 80% становниства жели да ОДМАХ се стане Са овим лудилом укидање свих мјера......Политичке партије Њемацке зеле даљни статут скво и јебацину Народа....

Name

Ноле

03.04.2021 05:44

Лако је њима тразити поостравање мјера,кад дрзава плаца и реални сектор.Сто се мене тице,ја бих у таквој ситуацији тразио да нас затворе на годину дана.Једино,сто је смијесно,да неко мисли да се закљуцавањем вирус мозе побиједити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

03.04.2021 08:20

Ноле, човече имаш ли ти икаквог другог посла него да коментарисес сваки написани текст и појма ни о чему немаш.

Name

Ноле

03.04.2021 16:19

Ре гаст:сине,само цињенице...и опет само цињенице...Те твоје супље не пију воде.Демантуј ме са својим цињеницама,и ја престајем писати.Али знас и сам да од тог нема ниста,и да сам у праву.Али,ево изволи....

Name

добро јутро

03.04.2021 05:55

Како добро знамо о другима а код нас се незна колико це бити украдених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.04.2021 07:56

Зависи ко прица у име нације и са којим крајњим циљем али.... разбице им се о главу сва ова лаз, превара и крсење основних људских права и слобода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.04.2021 09:23

Ако анкете праве двије особе,пет, десет,онда да вецина Нијемаца зели строги лоцкдоwн у овом слуцају је и овај наслов управо из анкета које еро тако говоре у име свих и тамо неке вецине...Смијешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

03.04.2021 12:21

Ја ја натурлицх зато стално протествују..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.04.2021 12:30

Зивим у Њемацкој. Вецина њемаца зали поострење мјера. Вецина досељеника зели укидање мјера. Колега њемац је огорцен због сакривања података да су у ствари велику вецину заразених цинили становници са поријеклом ван њемацке. Сви њемци су тога свјесни. Њемци су дисциплинован и образован народ. Нервирају их странци који се не придрзавају мјера и угрозавају њихову безбједност. То је перцепција типицног њемца тренутно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

04.04.2021 01:32

Милане сједи Један!!!!!! Не пиши глупости . Који ба то Нијемац Хоце Репресију?????!!!!! Можда 5% Можда..!!!!!