Влада ограничила раст цијена основних намирница

Влада Федерације БиХ је донијела Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена за поједине основне животне намирнице и друге производе утврђивањем максималне марже, утврдивши да постоје услови за прописивање мјере непосредне контроле цијена на подручју Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 01.04.2021 | 12:42
Влада ограничила раст цијена основних намирница

Као мјеру непосредне контроле цијена Влада је за поједине основне животне намирнице и друге производе прописала утврђивање максималне висине маржи у трговини.

Мјера се односи на производе у надлежности Федерације БиХ, кантона, градова и опћина прописане одредбама Закона о контроли цијена, као и на остале животне намирнице и друге производе које продају сви учесници у ланцу снабдијевања, односно привредна друштва и друге правне и физичке лица која производе и обављају трговину на велико и трговину на мало.

Правне и физичке особе обавезне су утврдити и примјењивати марже тако да у велепродаји не прелазе максималну висину од шест посто и у малопродаји максималну висину од осам посто на набавну цијену.

Ова обавеза односи се на све врсте брашна и хљеба, пецива и друге пекарски производи од брашна житарица, активни квасац, млијеко и млијечне прерађевине, јаја и производе од јаја, шећер, чај, зачине, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, биљне и животињске масноће, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине, сирће, месне и рибље конзерве, јестиво уље, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храну на бази житарица и храну за дојенчад и малу дјецу, додатке исхрани, дијететске производе (укључујући производе без глутена, те храну за посебне медицинске потребе.

Одлуком су обухваћени и пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенски улошци, детерџенти за веш и за суђе, сапун, паста за зубе, тоалетни папир, као и све врсте сјеменског и садног материјала, средства за заштиту здравља биљака, сточна храна и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво.

Вриједност пописаних затечених залиха свих ових производа и обрачун набавне цијене врши се у складу с Међународним рачуноводственим стандардом који се односи на залихе. За реализацију и надзор над провођењем ове одлуке задужени су федерална, кантонална, градскае и опћинске тржишне инспекције. Одлука је донесена након што је премијер ФБиХ задужио федералног министра трговине да проведе активности на анализи маржи и начина формирања цијена одређених артикала, те Влади предложи Одлуку о непосредној контроли цијена, што је данас и учињено.

Влада ће путем надлежног министарства наставити пратити кретање цијена и, уколико дође до непримјерених и неоправданих помијерања цијена, интервенисат ће поново и заштитити грађане.

У образложењу Одлуке је наведено да је проблем повећања цијена у доминантној мјери узрокован вањским фактором, те је веома битно и да висине маржи основних животних намирница сведу на економски оправдан ниво, примјерен овој веома тешкој епидемиолошкој ситуацији која се рефлектира на све економске, здравствене и социјалне сфере живота. У бити то значи да маржа трговцу треба да осигура позитивно пословање, али никако стјецање екстра профита и његово богаћење.

Утврдивши да постоје услови за прописивање мјере непосредне контроле цијена на подручју ФБиХ, данас је Влада ФБиХ донијела и Одлуку којим је за нафтне деривате утврдила максималне висине маржи у трговини (калкулативне цијене).

Привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописана је максимална висина марже у апсолутном износу од 0,06 КМ/литру деривата, онима који обављају трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална висина марже у апсолутном износу од 0,25 КМ/литру деривата. Влада ФБиХ ће, у року од 15 дана од њиховог ступања на снагу, о овим одлукама обавијестити Парламент ФБиХ.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РЕ

01.04.2021 11:22

Бурле је од првог дана са својим лоповима најгори проблем свега нормалног у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

01.04.2021 11:22

А шта је у Републици Српској са цијенама, колико коме треба толико и узима од ове биједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је нама наса борба дала

01.04.2021 11:58

Да имамо Додика за марсала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

01.04.2021 12:11

Коби њима шта вјеровао. У њи су добре плате. Дабогда поцркали. Они нису на. Ивици. Бједе. Сто од народа. Направисе. Идијоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

волим продавачице

01.04.2021 13:46

Како ће неко поскупљивати робу и услуге кад народ нема ни новца ни посла. Јефтина роба је рјешење и за купце и за трговце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?️

01.04.2021 15:40

У јесу се сјетили...Уље 3 КМ а исто вода...додуше мислим да би се јаја боље испекла на води...брашно, јаја, млијеко, шећер, со...и још милион ствари по 10-20 фенинга па ти види...додуше ни прије се није могло тако да је исто сад се само никако не може...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2021 16:56

У Федерацији се макар сад сјетили, а кад це у РС?