Угледни амерички сајт хвалио Србију због вакцинације

Бројни свјетски медији протеклог викенда пренијели су вијест како је Србија вакцинисала више од 20.000 странаца, а међу њима је и амерички економски сајт Блумберг.

Србија 30.03.2021 | 13:20
Угледни амерички сајт хвалио Србију због вакцинације

У тексту у којем хвали Србију каже да су хиљаде људи са цијелог Балкана отпутовале овог викенда у Србију по прву дозу вакцине против вируса корона, јер је приступ вакцинама у њиховим домовинама оскудан.

Блумберг на почетку текста истиче да је 22.000 људи отпутовало у суботу и недјељу у Србију, нацију с најбржом кампањом инокулација у континенталној Европи. Већина људи добила је вакцину АстраЗенеца након што су добили избор вакцине западне производње, па тако могу лакше да се квалификују за будуц́е пасоше вакцина.

Познати економски сајт истиче да је око 8.500 доза дато предузетницима из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Косова и Албаније како би се локалним и регионалним компанијама помогло да остану на површини у пандемији, рекао је Марко Чадеж, шеф Привредне коморе Србије.

"Пресудно је да спасимо своје партнере - сви смо повезани у региону", рекао је у понедјељак у телефонском разговору за Блумберг.

"Све наше компаније имају веома међусобно повезане ланце снабдевања. Заиста много зависе једни од других. Не можете да наставите да производите било шта ако ваши партнери морају да се затворе због инфекција", рекао је он.

Блумберг даље наводи да је Србија увезла више од 2,8 милиона вакцина за својих седам милиона грађана након што је предсједник Србије Александар Вучић преговарао о директним пословима са више произвођача, укључујући кинески Синофарм, Фајзер-Бионтек, АстраЗенека и руским произвођацима вакцина. Влада је такође послала и неколико хиљада вакцина сусједима као донацију раније ове године.

"Не можемо да будемо успешни уколико људи у региону не буду вакцинисани. Ми нисмо острво", рекао је Вучић, који је, подсјећа Блумберг, критиковао Европску унију због споре дистрибуције вакцина.

Лист наводи да ће се вакцинација пословних људи и њихових запослених из сусједних земаља наставити наредних дана, у зависности од доступности вакцина и инфраструктуре, рекао је Чадеж.

Блумберг на крају текста истиче да је више од 1,4 милиона Срба вакцинисано, укључујући 920.000 који су примили обје дозе. Темпо ц́е се можда убрзати ако Влада успије да започне локалну производњу кинеских и руских вакцина како је планирано.

Иако се, како истиче амерички сајт, српска понуда углавном односила на њених пет сусједа који такође теже придруживању Европској унији, неки су путовали и из ЕУ чланица, Хрватске и Словеније.

"Као здрава особа са 50 и нешто година, процијенила сам да ће мој ред да се вакцинишем код куће вјероватно бити на јесен", рекла је Зинка Бардић из Загреба, након што је отишла у Србију да прими вакцину, закључује Блумберг

(Новости)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

То је

30.03.2021 11:45

Код њих нормално, али питање да ли це то Србију заталасати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

30.03.2021 12:15

До све је рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

30.03.2021 13:18

Кад те они хвале знај да си на путу у пакао

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ок кога

30.03.2021 15:38

би то ти волио да добијес похвале

Name

Моле ре станисављевиц

03.04.2021 00:19

Тацно је тако. Ово ми мирисе на покусне кунице. Видите како хрвати не узимају а европа као касни са набавком и даје одредјени број само онолико колико су зртвовали да за двије године сазнамо ста це да буде са вакцинисанима. Сада смисљају нове сојеве да казу да ова вакцина није висе вазеца па це нову правити и тако у недоглед док се не постигне златна милијарда а надам да онај ко је то предлозио јос давно неце доцекати да му се оствари тај сан. Сви знамо ко је то.

ОДГОВОРИТЕ