Влада фаворизује удружење ХоРеЦа, а нас игнорише!

Фирме из сектора туризма и угоститељства изражавају незадовољство јер су неправедно изостављени из свих активности које Влада Српске спроводи са представницима удружења ХоРеЦа, у вези помоћи субјектима који су затворени, саопштили су из Привредне коморе РС и истакли да ХоРеЦа искључиво заступа једну интересну групу, као и да Влада игнорише иницијативу привредника окупљених у Комори.

Република Српска 30.03.2021 | 11:30
Влада фаворизује удружење ХоРеЦа, а нас игнорише!

Привредна комора Репубике Српске упутила је захтјев предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за организовање састанка са представницима хотела, бањских центара и туристичких агенција.

Тема састанка је стање у сектору туризма и угоститељства и пословања ових привредних субјеката у условима пандемије вируса корона.

Закључком о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској од 21.03.2021. године забрањује се рад угоститељским објектима за исхрану и пиће укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност, изузев угоститеља који послују у угоститељском објекту за смјештај који могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја и исхране и пића.

„Привредна друштва из наведених сектора изражавају своје незадовољство, јер су неправедно изостављени из свих активности које Влада Републике Српске спроводи са представницима удружења грађана ХоРеЦа, у вези помоћи субјектима који су затворени наведеним закључком, гдје се представници овог удружења искључиво залажу и заступају интересе једне интересне скупине, односно угоститељских објеката за исхрану и пиће“, навели су у ПКРС.

Додали су да је важно напоменути да је сектор туризма и угоститељства, поред саобраћаја, највише погођена грана привреде и трпи посљедице изазване пандемијом корона вируса, због ограничених и рестриктивних путовања и смањеног доласка страних гостију, немогућности организовања пословних сусрета и конференција.

„Поред тога, хотели и бањски центри већину својих прихода у условима пандемије остварују, такође, пружањем угоститељских услуга спољним гостима који нису пансионски гости хотела, а Закључком Владе им је забрањено пружање ових услуга“, истакли су у ПКРС.

Инцијатива Коморе се игнорише

Додају да од почетка поздрављају и подржавају све до сад предузете активности Владе усмјерене на пружање подршке привреди за ублажавање негативних утицаја пандемије.

„Посебно задовољство изражено је због усвајања Уредбе о условима и начину коришћења туристичких ваучера у угоститељским објектима и Уредбе о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услуге смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијских губитака због посљедица пандемије вируса корона, као и спремности да се обезбиједи финансијска подршка наведеним субјектима за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона“, навели су у ПКРС.

На основу добијених података о броју субјеката који су испунили критеријуме прописане Уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услуге смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијских губитака због посљедица пандемије вируса корона, као и податка о износу средстава за уплату по основу пореза и доприноса по сваком запосленом раднику за период јул-септембар 2020. године, Привредна комора упутила је иницијативу да се продужи трајање Уредбе до краја 2020. године, на начин да се уплата по основу пореза и доприноса по сваком запосленом раднику продужи до краја 2020. године, односно да се омогући таква уплата и за период октобар-децембар 2020. године.

“Иницијативом је, између осталог предложено и да се прошири обухват примјене Уредбе на начин да се истом обухвате и привредна друштва и дијелови привредних друштва која активно обављају угоститељску дјелатности за пружање смјештаја, али којим друштвима то није претежна дјелатност, и који нису обухваћени тренутно важећим одредбама Уредбе. Наведена иницијатива још увијек није разматрана и усвојена“, нагласили су у Привредној комори РС.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Трт

30.03.2021 09:35

Ја неразумих да ли се ради о Бањалуци или САО Семберији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.03.2021 09:56

Кад сте је накиљали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

30.03.2021 09:57

А СЗА ЈЕ СА ЗАНАТЛИЈАМА СВИ СМО УНИСТЕНИ НАМЕТИ СУ НЕИЗДРЗИВИ ПОСЛА МАЊЕ А СА ОВИМ ЗАТВАРАЊЕМ ЈОС ГОРЕ ЉУДИ СЕ БОЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

30.03.2021 09:59

Кад сам видио да је онај лопов и битанга Мишо Кузмановић у томе знао сам да је у питању лоповлук, јер то је љигавац још од основне школе. Узеће паре опет и замазати очи то је породични таленат Кузмановића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

30.03.2021 12:54

Апсолутно тацно...

Name

Говорник

30.03.2021 10:29

А онај говорник хореце је уцинио голем посао, епохални говор о цоколадама, а бн место да снима скуп снимала је њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.03.2021 10:36

Поклонише УКЦ пар сендвича и пића у вриједности пар хиљада км а добише милион.Браво за идеју,што се тиче Хореце а др Ђајић би требао поднијети оставку,барем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

30.03.2021 10:54

И још бањалучка већина у Скупштини предлаже да се њима даје помоћ и из градске касе. Као да других угоститеља нема. Ради Шајић, мало му силни елитни ресторани које је отворио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

30.03.2021 11:04

Наравно Хорека су Снсд играци којег су потурили сами себи да направе представу за јавност и обмане наивне и она предства о протестима је фингирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тројанац

30.03.2021 11:57

Саја је њихов играц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.03.2021 17:35

Браво Колумбо!