Најбогатији Чех Петр Келнер, далеко од очију јавности

Најбогатији човјек у Чешкој, милијардер Петр Келнер, погинуо је у удесу хеликоптера на Аљаски, саопштила је данас његова финансијска групација ППФ.

Свијет 29.03.2021 | 11:44
Најбогатији Чех Петр Келнер, далеко од очију јавности

Петр Келнер бизнисмен из Чешке, био је милијардер и најбогатији човјек у Чешкој.

Келнер се налази на 88. "Форбсове" листе свјетских млијардера и власник ППФ инвестиционог фонда "тешког" 35 милијарди евра.

Он је оснивач и већински акционар групе ППФ, преноси Б92.

У новембру 2020. године, Келнер је имао нето вриједност од 19 милијарди америчких долара.

Рођен 1964. у Чешкој Липи, али је вец́и дио дјетињства провео у Либерецу.

Био је ожењен и имао четворо дјеце.

Дипломирао је 1986. године на Економском универзитету у Прагу, Факултет индустријске економије.

Пословну каријеру започиње продајом канцеларијског материјала 1990. године, а затим креће у градњу свог пословног царства оснивањем инвестицијског фонда ППФ 1991. године.

То му је помогло да прође кроз пет таласа приватизације у Чешкој Републици.

Након што је основао ППФ, креће у масовну кампању привлачећи и увјеравајући инвеститоре да улажу у његову фирму.

Убрзо је компанија ППФ стекла дионице од око 200 фирми у вриједности од 5 милијарди америчких долара.

ППФ је већ тада била инвестицијска компанија с партнерима који је учествовала у државној шеми за приватизацију стотина државних компанија.

Групација ППФ се првенствено фокусирала на потрошачко финансирање уз помоћ "Хоме Цредит", компаније коју је основао сам Келнер.

Његове фирме бавиле су се и производњом топлоте и електричне енергије, дистрибуцијом топлоте, трговином електричном енергијом, инсталацијама електричне енергије и другим повезаним пољима.

Његов пословни систем такође производи аутобусе, а електрана снабдијева термалном енергијом главни град Праг, али и друга мјеста.

Основао је Гимназију отворених врата за сиромашну дјецу и школу за дјецу са инвалидитетом.

Кроз своју компанију подржавао је бројне галерије и позоришта.

Своје двије фондације спојио је у једну, да би створио велику фондацију, која је постала један од највећих донатора за образовање у Чешкој Републици.

Упркос великом пословном успјеху, Петр се држао прилично далеко од очију јавности, а добијање интервјуа за медије је било готово немогуће.

ППФ групација има удио у компанијама попут "Хоме Цредит", "Аир Банк", "Моби Банка", "ППФ банка", "Теленор ЦЕЕ", "О2, ЦЕТИН", "Централ Еуропеан Медиа Ентерприсес", "Шкоди", "Бесспорт", "Полyметал Интернатионал" и многим другима. Компаније функционишу у многим државама Европе, Азије и САД.

Што се тиче нашег ширег региона, ППФ групација је имала утицај у послове у Србији, Црној Гори и Словенији.

Он је нови је власник "Теленора" у Србији, Црној Гори, Мађарској и Бугарској.

Према Форбесовој листи, рангиран је на 68. мјесту листе најбогатијих људи на свијету са процењеним богатством у износу од 17,5 милијарди долара.

(Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Клебетрија

29.03.2021 10:31

Досао дјаво по своје са двије руке и десет прстију и једном лудом главом није могао да заради толики новац а и стацему оде он тамо цак ни дугмад неце имати на одијелу..То је бозија правда свима па нек отимају и краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бежиград

29.03.2021 19:06

Прочитај поново јаро Основао је Гимназију отворених врата за сиромашну дјецу и школу за дјецу са инвалидитетом. Кроз своју компанију подржавао је бројне галерије и позоришта. Своје двије фондације спојио је у једну, да би створио велику фондацију, која је постала један од највећих донатора за образовање у Чешкој Републици.

Name

Ре Бежиград

30.03.2021 01:18

Друже,најтеже је први милион зарадити.Остало лако иде.Многи су чланови разноразних фондација,а терете их за тешка кривична дјела.Питање је да ли им је прорадила савјест па су се окренули хуманитарном раду или су заиста хумани родјени,што је по мени много рјеђи случај.

Name

Рале

29.03.2021 11:22

Правда спора али достижна.Како неко на поштен начин може да заради толике паре?Милиони људи немају ни 1 € дневно.Е нек је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

29.03.2021 12:29

Није Келнер него Колер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

29.03.2021 13:06

Неки куртон јес није битно које боје..

Name

Сиктер море

29.03.2021 13:05

Ћао инспекторе

ОДГОВОРИТЕ