У Србији и данас вакцинација грађана из БиХ

Грађани БиХ масовно одлазе на вакцинацију у Београд и овог викенда, након што је Србија дозволила имунизацију и без пријаве. Од 1,2 милиона наручених вакцина из цоваxа, у БиХ је стигло свега 49800.

Србија 28.03.2021 | 09:59
У Србији и данас вакцинација грађана из БиХ

„Одлучила сам да одем јер је јасно да приоритет доносиоцима одлука у БиХ није здравље грађана. Чекање да се смилују, договоре, организују, је по мом мишљењу луксуз који немамо“, почиње причу Добрила Мочевић са Пала, која је јуче (26.3.) вакцинисана на Београдском сајму, у хали 3. Огорчена је, јер домаће власти ни након вишемјесечне шупље дипломатије, нису успјели да обезбиједе вакцине за своје грађане. Није јој преостало ништа друго, него да се пријави путем образца еУправе Републике Србије.

Све знамо а ништа не знамо

„Пријавила сам се 4. фебруара, добила позив за вакцинацију и отишла да се вакцинишем. Велико је олакшање када човјек добије вакцину, иако нас то не амнестира од придржавања свих мјера које су на снази. Бескрајно сам захвална на могућности да добијем заштиту већ сад, јер у својој држави, у којој плаћам здравство и друге порезе, ко зна када ћу. Сви хвале одличну организацију и ја ћу само да потврдим – нешто што би требало да преузмемо али вјерујем да нећемо јер “знамо ми све боље…”, каже Добрила, подсјећајући на сва обећања власти у БиХ о спремности на процес имунизације, који је на крају доживио фијаско.

Никаква пријава није потребна, само пасош БиХ, кратак преглед приликом доласка на локацију Београдског сајма, лични подаци и вакцинација АстраЗенецом. Све у 30 минута.

Са друге стране, 30 година вођења политике у БиХ и дипломатије која је на најнижем могућем степену ефикасности, довела је до тога да од милион и 200 хиљада наручених вакцина, добије свега 49800. И то прије два дана. Очекиване су биле изјаве домаћих политичара у преузимању заслуга. И амбасадори у БиХ, из чијих земаља су вакцине дошле на сарајевски аеродром, фотографисали су се као да је стигло најмање пола милиона доза.

Глобални подухват без БиХ

Амбасадор Велике Британије у Босни и Херцеговини Маттхеw Фиелд, рекао је да је цоваx механизам осигурао ниске цијене вакцина за све.

„Али ово је заиста глобални подухват с великим бројим оних који у њему учествују и доприносе му. Вакцине спашавају животе и смањују број хоспитализованих особа. Истраживања показују да су Фајзер и АстраЗенеца високоефикасне и сигурне”, рекао је Фиелд.

Једино осигурање које становништво БиХ има, тренутно је вакцинација у Србији, која би, према незваничним најавама, могла бити продужена и након овог викенда. У случају да се то не деси на овако „отвореном“ нивоу као претходних дана, пријаве ће и даље извјесно је, бити омогућене путем портала еУправа Републике Србије.

А од „глобалног подухвата” из ЕУ, БиХ нема ништа. Тај степен солидарности, који је промовисан на путу БиХ према истој тој Унији, пао је и унутар ЕУ. Земље које су ван ње, немају никакву шансу да се такмиче у било чему, што је видљиво из количине плаћених вакцина које су стигле у БиХ, довољних за вакцинацију два одсто становништва, након годину дана пандемије.

10 хиљада вакцина за привреднике из региона

Резултат тога је 15 хиљада вакцинисаних здравствених радника из БиХ у Србији а до краја овог викенда ће их бити за неколико хиљада више. Запослени у Уставном суду БиХ такође су се вакцинисали прије неколико дана у Србији а овог викенда пут Београда иду и запослени у привреди. У сарадњи са Привредном комором Србије, Привредна комора Републике Српске, организовала вакцинацију у Београду. За цијелу регију је обезбјеђено 10 хиљада вакцина.

„Позвали смо домаће приврднике да пријаве своје запослене за вакцинацију у Србији у суботу и недјељу на Београдском Сајму. Пријава је вршена на сајту Привредне коморе, тако што испуне формулар којим дају сагласност за примање вакцине, чиме убрзавају цијели процес. Прелази се преко граничног прелаза у Рачи а обавјештена је и Гранична полиција Србије о појачаном саобраћају на граници”, каже Владимир Благојевић из Привредне коморе РС.

На вакцинацију у Србију планирао је отићи и новинар из Бањалуке, Елвир Падаловић, који је помало скептичан због информација које су се појавиле у вези са истеком рока вакцина АстраЗенеца, која ће се ових дана масовно потрошити на све оне који дођу да се вакцинишу у Београд. Међутим, то, каже, није толико битно, колико чињеница да је ово показало сву неспособност домаће власти да обезбиједе вакцинацију за своје становништво.

Пуштени „низ воду”

„БиХ је дефинитивно дигла руке од својих грађана, за чији одлазак у другу земљу на вакцинацију се уопште не оглашава. Али сматрам да је то на неки начин и поражавајућа политика за Србију јер, иако гледамо ово као на добру ствар, морамо схватити да је значајан број грађана Србије одустао од вакцинације“, каже Падаловић, не умањујући тиме значај вакцинације, која је неопходна у овом тренутку.

У БиХ је до сада ушло укупно око 100 хиљада вакцина, од чега је скоро 50 хиљада из цоваx програма, 40 хиљада је увезла Република Српска из Русије а 10 хиљада је донација Србије. Чекају се још донације из Кине од 50 хиљада вакцина, 30 хиљада из Турске и 4800 доза из Словеније.

(Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

АНГЕЛА МЕРКЕЛ

28.03.2021 08:16

Мутирани сојеви отпирни на вакцину. Да се не баци а колико је дјелотвирно о том по том. Вучићу нека,нека хвала ти, зар сте вакцинисали све грађане Србије???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

28.03.2021 08:52

Свака част Србији!ХВАЛА Вакцинисали смо се јуче!Нико нас није тјерао,позвани смо ако зелимо!Дирљиво је било цекати у реду и слусати прице људи који су изгубили своје најмилије,пријатеље,познанике...Сви смо досли због истог -да спасимо зивот.Вакцина није дјелотворна 100 одсто,али је једино рјесење да опстанемо.Јуце људи из Македоније,Ц Горе,Хрватске,БиХ...Сви смо били исти-оцајни сто у својој дрзави немамо здравст.заститу,изиграни,преварени....Хвала јос једном!!!

Name

Вјеруј

28.03.2021 09:04

Као вјеверица сакупио мозе бити за цијели регион.

Name

Станисављевиц

28.03.2021 14:31

Е моја Гагаа ви у том реду и јесте отпадници и то од Бога јер ко прими зиг звјери зна му се на којој је страни

Name

Урош

28.03.2021 08:35

Наша власт је зло 21 вијека.Стока може да се вакцинише а и не мора.За бурлу Милорада додје екипа из Србије да га тетоши.Ко јебе народ .Што се мене тиче кад би све и једног политичара корона убила.Био бих јој захвалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

28.03.2021 08:51

Можда звучи примитивно али се придружујем Урошевим жељама! Сулудо је да их не смјењујемо и не излазимо на улице?! Јесмо ли живи или смо кукавице?!

Name

Ре

28.03.2021 09:13

Није власт зло, зло смо ми који смо изабрали ту влас. "Коров никне гди год стигне" криви смо ми.

Name

Ања

28.03.2021 12:48

Уросе, ми ову власт бирамо, тако да није проблем у њима вец у нама.

Name

Босанац

28.03.2021 11:05

Ста није било једноставније транспортирати вакцине него људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

28.03.2021 11:43

Пусти ти српске борце инвалиде треба вакцинисати браћу бошњаке..који су захвални само док се не врате у федерацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воја Сесељ

28.03.2021 13:13

Нико вама борцима није забранио да одете У Београд и вакцинисете се. Позив за бесплатну вакцинацију је био отворен за све. Ви или нецете да се вакцинисете или хоцете да вам вакцину неко донесе на куцни праг. Производјаци вакцина недозвољавају да се вакцине извозе ван Србије. Пријавите се преко е управе и мозете да бирате гдје хоцете да се вакцинисете. Ја сам се пријавио 26 Фебруара за Лозницу и добио сам термин 25 Марта. Добио сам Кинеску Синофарм вакцину

Name

Мерц 2

28.03.2021 14:14

Па и ви сте захвални Турској док не окрену леђа и оду. Послије их мрзите за нешто што се десило прије, најраније, 300 година!? Ко се нашао да мудује! срам вас било, Власи!

Name

Извоз забрањен!?

28.03.2021 14:15

Па како шаљу у СМКД,БиХ,ЦГ???

Name

Воја Сесељ

28.03.2021 16:42

Србија је добила дозволу да само једном извезе вакцине за БиХ. Црну Гору и Македонију то је и урадјено и нема висе,сада мозе само овако да странци долазе у Србију, незнам да ли це моци тамо од јуна да извозе Спутник В који буду производили на Торлаку

Name

Зијад

28.03.2021 14:00

Сто овце цекају у реду за своју дозу.

ОДГОВОРИТЕ