АП: Србија има много вакцина, а код комшија несташица

 Америчка новинска агенција АП пише данас о вакцинацији у Србији, и истиче да Србија може да се похвали обиљем вакцина, док код сусједа влада несташица.

Србија 27.03.2021 | 15:06
АП: Србија има много вакцина, а код комшија несташица

АП примјећује да су хиљаде људи похрлиле у Србију да би се вакцинисале, након што су српске власти понудиле бесплатне вакцине против вируса корона странцима током викенда.

Како се у тексту наводи, "дугачки редови Босанаца и Херцеговаца, Црногораца и Сјеверних Македонаца, често и читаве породице, чекају испред главног центра за вакцинацију у главном граду Србије".

"За разлику од Србије која се може похвалити обиљем залиха вакцина, већина њених балканских сусједа бори се са несташицом и једва да је започела било какву масовну вакцинацију", пише агенција и напомиње да је Србија већ донирала мање количине вакцина Сјеверној Македонији, Црној Гори и БиХ.

АП наводи и да српском предсједнику Александру Вучићу критичари тако приписују да покушава да шири свој утицај на регион.

Агенција преноси неке тврдње, напомињући да нису званично потврђење, да вакцинама АстраЗенеце које се дају странцима наводно ускоро истиче рок и да их треба искористити што прије.

Позивајући се на босанскохерцеговачке медије, америчка агенција помиње огромне редове аутомобила који су се формирали јутрос на граничним прелазима са Србијом.

У извјештају се наводи да би бх. бизнисмени такође требало да буду данас вакцинисани након што је српска Привредна комора понудила 10.000 доза својим колегама у региону.

Како наводи АП, Србија има једну од највиших стопа вакцинације у Европи, углавном захваљујући великим набавкама кинеских вакцина Синопхарм и руских Спутњик В, уз Пфизер и АстраЗенецу.

АП наводи да је преко два милиона људи у земљи од седам милиона до сада добило најмање једну дозу, али и да је примјетан пад интереса за вакцине, што званичници и љекари, како пише агенција, повезују са антиваксерским покретом.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Србија вакцине

27.03.2021 14:24

Има да би се одбранила од Короне, ста год то да је. А не да се не би одбранила од короне. А ако неком треба и имамо онолико колико смо процијенили за висак, у реду, солидарност је врлина. Треба имати у виду да је корона и политицки непријатељ, према томе моземо дати одредјен број вакцина, а одредјен је код нас. Ста висе нису вакцине једини нас одговор комплексној корони. Корона (лат.) - вијенац Стефани (грц.) - вијенац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Утицај политике

27.03.2021 14:25

...него шта! За рачун Русије и Кине највише. По овоме се види да су те двије диктатуре и створиле вирус и покушавају да овладају Балканом и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ УТИЦАЈ

27.03.2021 15:20

АЈДЕ ВИСЕ НЕ СЕ.. С ТИМ ЗАВЈЕРАМА. И ДА СУ СТВОРИЛЕ СТО ОВДЕ НИСУ НАПРАВЉЕНЕ НОРМАЛНЕ ДРЗАВЕ 30 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ РАТА. СТА СТАЛНО ПРЕБАЦУЈЕТЕ ДРУГИМ РАЦУНЕ ЗА БАЛКАНСКЕ КЛАОНИЦЕ. ДОСТА ЈЕ. АЛО.

Name

марко,њемацка

27.03.2021 16:00

Свака цаст за коментар.Па,како сад не иде вирус у Кину и које се просирио на цијели свијет.Они су га и створили,аимају и лијек и вакцину јос давно

Name

Србија

27.03.2021 14:31

Србија нема довољно вакцина ни за своје градјане а камо да дијели другима.То што Србија ради својим људима је будалештина и срамота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

27.03.2021 15:36

Ти цес реци ?

Name

Раде Нови Град

27.03.2021 14:50

Организација одлицна, брзо и без чекање. Без најаве и претходне регистрације. Ови наси дебили треба да поднесу оставке исти моменат, да се продају бурле би био први у регији, овако гратис нема га нигде. Навикао цовек на ронхил

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

27.03.2021 15:11

Веома вазно у овој поруци је то сто признас да су ВАСИ дебили или како их год звали, те да знате да сте их ВИ БИРАЛИ. Ста це бити сада, за следеце изборе занима ме, хоце ли опет бити, досли и дали литру уља (у боци од 700мл) , килу брасна (мало тукне ал ок), и по киле сецера, и глас је туј

Name

Зњ

27.03.2021 15:10

Каква је то дрзава а да Председник није примио вакцину, а натјерао стадо да се вакцинисе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.03.2021 15:19

Има зато сто народ неце да се вакцинисе висе видјели су да прави проблеми крецу с пелцовањем.

ОДГОВОРИТЕ