Зора Видовић спријечила „Лутрију“ да угаси незаконито предузеће

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић покушава на све начине да фирму „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ из Швајцарске задржи као партнера „Лутрије Републике Српске“ у заједничком послу освајања домаћег тржишта, иако су судови својим пресудама утврдили како је страни партнер незаконито изабран, те како се поступак мора поновити, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 26.03.2021 | 22:14
Зора Видовић спријечила „Лутрију“ да угаси незаконито предузеће

Подсјећамо, „Лутрија“ и „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ су 2019. године основали заједничко предузеће „Електронска видео лутрија“ (ЕВЛ) преко којег су из Бугарске наручили хиљаду апарата за коцкање које ће платити скоро 11 милиона марака, а затим их поставити у објектима широм Српске.

Ипак,  како се испоставило, Влада Републике Српске је приликом избора партнера за оснивање предузећа „ЕВЛ“ прекршила Устав јер је погодовала да управо фирма из Швајцарске буде изабрана. Тачније, тендер су наштимали тако што су прописали услове које може да испуни само  „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“.

Након одлуке Уставног суда, компанија „Јокер гаме“ подноси тужбу Окружном суду у Бањалуци и поништава неуставну Одлуку о избору, а суд у новембру прошле године доноси наредбу да се спроведе нови поступак.

Министарство пресуду тумачи на начин како њему одговара


Из документације која је у посједу портала ЦАПИТАЛ јасно се види да је „Лутрија Српске“ имала жељу да испоштује судску пресуду, али да их је министарство на челу са Зором Видовић у томе спријечило.

Наиме, након што су у „Лутрији“ добили пресуду сматрали су како се она треба стриктно поштовати и новоосновано предузеће „ЕВЛ“ ликвидирати и избрисати из судског регистра.

Међутим, ту се појављује министарство као страна у поступку које Окружном суду шаље допис којим му јавља како је сагласно да се пресуда треба извршити, иако ту сагласност од њих нико није ни тражио. Такође, „Лутрији“ дају „правно схватање“ о томе на који начин се пресуда треба извршити, стављајући себе изнад Суда.

А то „правно схватање“ подразумијева да „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ и даље треба да остане партнер „Лутрије Републике Српске“ и да се не расписује нови тендер, као и се предузеће „ЕВЛ“ не ликвидира.

Министарство подсјећа „Лутрију“ како јој је за такво нешто већ припремљен терен, а затим им даје инструкције како да швајцарску фирму задрже у послу, а уједно изврше и судску пресуду.

Наиме, како је Уставни суд у својој одлуци навео да Влада РС није имала право да се мијеша у избор партнера, власт је прво у децембру прошле године преко Народне скупштине Републике Српске измјенила Закон о играма на срећу гдје је себи дала то овлаштење.

Затим су кренули да „сређују“ оспорену Уредбу којом се прописују услови за избор партнера, гдје су члановима овог акта само промјенили бројеве, а да су измјенили једно слово или ријеч садржаја.

Тако су по ко зна који пута изврнули руглу домаће правосуђе, али и осигурали да „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ остане партнер Лутрије јер како смо већ навели ти услови погодују искључиво овој фирми.

„Потребно је да Комисија изврши поновну евалуацију понуда и донесе одлуку о избору најбољег понуђача, а затим је достави Влади на давање сагласности. Наше разумијевање је да је Комисија раније утврдила да само једна понуда испуњава услове, док друге понуде нису у складу са траженим условима из јавног позива“, стоји у Допису који је Зора Видовић упутила суду.

Такође, свој став да предузеће „ЕВЛ“ не треба угасити она покушава оправдати „посљедицама и потенцијалним проблемима којима би били изложени власници друштва“.

„Није јасно из којег разлога и на који начин Лутрија Републике Српске као оснивач „Електронске видео лутрије“ сматра да би требало доћи до ликвидације“, пита се министрица и позива „Лутрију“ да без одлагања проведе пресуду и то на начин на који је она протумачила.

(Цапитал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

С.С

26.03.2021 21:32

Све је намјестено да преузму лутрију, све це сахранити људе сто то вец раде,они це све то приватизовати, видјели ста људи раде и колике су паре у игри и сад це их све преузети Милорад и Игор.лиценце за игре на срецу јос трају појединцима цим истекну нико висе неце моци продузити. Зора је ту оперативац кои мора да слуса ста Милорад казе, зена нема три цисте, цули сте струцњаке економске из РС ста мисле о њој, баба пензијонерка сенилна спава у скупстини и она да се разумје у коцку па то је смјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре С.С

26.03.2021 22:06

Мозда се не разумије у коцку али у новац и некретнине...охохо разумије се и те како...зорка ТУПА маторка

Name

Све дати

26.03.2021 23:15

Проинтеру и Радисицу , све , суму, воду, земљу, паре , ливаде, путеве, фирме , све отети народу и дати Мили и Мили

Name

војкан

27.03.2021 00:23

Ја мислим да Зора ради добар посао. РС финансијски и економски биљези добре резултате. Она је најбољи министар којег смо имали до сада.

Name

ЛУДАЦКИ ЕНИТЕТ

27.03.2021 04:46

СВЕ ЈЕ КУПЉЕНА ДИПЛОМА И КРУМИНАЛ. СВЕ. БАС СВЕ. ОГАВНО.

Name

Ре

27.03.2021 09:11

Не знам колико с Зора разумије у финансије, али знам да се јако добро разумије у ракију, ту је првак свијета.

Name

Саво

26.03.2021 21:51

зора је изврсилац радова за Радисице,они су власници мин финансија и евл и лутрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој,јој

26.03.2021 22:31

Чија би могла бити та "швајцарска”фирма?Одговор сви знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

26.03.2021 22:35

Није лако тета Зори. Продала је душу ђаволу да би је поставили на позицију коју ни изблиза знањем не заслузује. Сада дјаво трази да се његовој породици преписе лутрија. Ако Зора пристане, цека је зенски затвор Кула, ако не пристане, оде под лед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боркy

26.03.2021 23:03

Код нас су министри изнад закона. Па ово нема нигдје на свету да министри тумаце одлуке како зеле. Казу нелегалан објекат мора се срусити ето ти Сребренке да измисли неку глупост,сад овде Зора измисља нека своја правила,па ова Јујицка ста ради у Висеграду или ко савјетује ове јадне одборнике Сндс у БЛ да свесно позивају на крсење закона?! Људи овде оцигледно нема висе ни В од владавине права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

27.03.2021 05:43

Последњи трзај Зоре да од горег направи јос гореее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

27.03.2021 05:46

Како нама увијек на руководећа мјеста поставе неко зло па и ова министрица.Да може подавила би овај народ разним наметима само ради своје добити. Још мили боже да је човјек разумије мало боље кад говори.Боже помози ако те има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

27.03.2021 06:02

Цим су они умијесали прсте то знаци да је криминал. Људи сад требају све то бојкотовати, нек пропадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По хитном поступку

27.03.2021 06:59

Зора да одговара за овај дрзавни пројекат " НА ТУЊИЦЕ " , теско униставање вец унистене привреде . Ако је знала слусати Радисица и његове синове , нека у тузиластву објасни " ста је то дрзавни пројекат и колико је остецен будзет задње двије године ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

27.03.2021 07:19

Сви се надамо да це неко и одговарати , нема висе никакве одговорности . Могу да раде ста хоце када су сви у конбинацији и семи и полиција и судство а на Туњицама дзепароси и кокосари . Владари у дзиповима и по кафанама у одијелима и краватама . За њих су власници фирми који запосљавају неколико хиљада људи криминалци ! СРАМОТА ста дозивисмо, само до избора ако бог да

Name

ДОСТА ЈЕ

27.03.2021 07:03

Само до избора , гдје су та удрузења , судови , мозе ли неко стати у крај овој бахатој тиранији . Они си изнад свих закона ! Зору у старацки дом , све је потписала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

27.03.2021 07:09

Купе јос мало мрвица сто је остало , мало им све ово до сада ...да пред крај своји политицки каријера и кумова и синова , могу на миру у Москви да тросе крваве новце ..а народ ко народ , није ни науцио за боље 10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морал

27.03.2021 07:14

Е моја Зоро, на ста си спала? А изгледа да ни прије ниси била ниста боља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка је

27.03.2021 07:33

И монтирана да ради и цува безакоње као зјеницу ока свога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.03.2021 08:03

Све прање новца и офшор компаније ко и Батагон Швајцерска доће време кад ће и они одговарати и у затвору бити ко у Србији Свет је стао због маśије и криминала доста је било 25г

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви заједно

27.03.2021 08:18

Видимо се за изборе ! Сви приредјиваци против власти доста је било .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

27.03.2021 08:40

СУШТИНА ЈЕ У ТОМЕ ДА ЈЕ У ПИТАЊУ КЛАСИЧНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО КАО НЕПРОВОЂЕЊЕ ОДЛУКА СУДА. ФИРМА МОРА У ЛИКВИДАЦИЈУ И НИКАКВА ГИМНАСТИКА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЊЕНИ ПРАВОСНАЖНУ ОДЛУКУ СУДА. ЗНАЧИ ДО ДИРЕКТОРА ЛУТРИЈЕ ЈЕ ОДГОВОРНОСТ... СВЕ ОСТАЛО ЈЕ ПРОДАЈА МАКЛЕ И КРИМИНАЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одма

27.03.2021 08:46

Нека и директор лутрије одговара и њега са Зором на Кулу , нека се хладе заједно и извидјају терен за кумове и синове . Нека неко за несто одговара или це их тек пред изборе хапсити “ НЕКА ОПЕТ ВЕЛИКА АКЦИЈА “ као ФАРМА са пуно камера , сто висе поена

Name

Јован

27.03.2021 08:46

Фирма Цасинос Аустриа је прије пар година проузроковала корупцијску аферу у Аустрији у коју су били умијесани и политицари. Нека новинари то испитају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац ИИ

27.03.2021 12:59

Тако способна жена у све се претвара, а не може направити у својој улици канализацију....јој Зоро Зоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

28.03.2021 08:32

Само опустенција и лаганица ,све це то на ревизију након 2022,зиви били па видјели ,а онда се екипа мозе дописивати са Санадером .

ОДГОВОРИТЕ