Самит ЕУ у знаку свађе око вакцина и забрана извоза

Набавка, расподјела и извоз вакцина биле су главне теме виртуелног самита Европске уније. Ипак, било је времена да се одраде и неке важне ствари у односима са Турском. У гостима је кратко био и Бајден.

Регион 26.03.2021 | 15:44
Самит ЕУ у знаку свађе око вакцина и забрана извоза

Земље Европске уније желе коначно бржу вакцинацију против вируса корона. С обзиром на то да се шире мутације ситуација са пандемијом веома је тешка, рекла је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Али то што је смртност мања, показује почетни успјех у вакцинисању људи старијих од 80 година.

"Вакцинације коначно континуирано напредују", рекла је фон дер Лајен послије видео-самита ЕУ у четвртак касно увече.

Од скоро 450 милиона грађана ЕУ, до сада је 62 милиона бар једном вакцинисано, а 18,2 милиона људи примило је обје вакцине. У наредна три мјесеца напокон би требало да буде испоручено много више вакцина – 360 милиона доза.

То је три пута више него у првом кварталу ове године када је на располагању било само 100 милиона.

Расподјела вакцина: квадратура круга

Шефови држава и влада сатима су се расправљали око дистрибуције премале количине вакцина. Неко ново и право рјешење није нађено.

Аустријски канцелар Себастиан Курц био је најгласнији у захтјеву да би неке земље требало да добију додатне дозе. У тој групи, заједно са Аустријом су и Чешка, Бугарска, Летонија, Словенија и Хрватска.

Неравнотежа у дистрибуцији вакцина је посљедица тога што нису све државе ЕУ купиле количину на коју према броју становника имају право. У завршној декларацији самита стоји да се вакцине и даље дистрибуирају по кључу, односно према број становника.

Очекује се ће ту помоћи десет милиона доза вакцине "Бајонтек/ Фајзер" – испорука која стиже прије времена.

Расподјелом би сада требало да се баве амбасадори ЕУ и то, како је речено, "у духу солидарности". Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да им на томе не завиди:

"Наравно, као и увијек, то је релативно компликован задатак, нешто попут квадратуре круга. Али управо је то суштина политике."

Питање извоза вакцина

Предсједница Европске комисије рекла је да су, упркос несташици вакцина у ЕУ, значајне количине извезене у трец́е земље: 77 милиона доза од почетка децембра. Из перспективе ЕУ, проблема нема с произвођачима као што су "Бајонтек/ Фајзер" и "Модерна", који испуњавају своја обец́ања Бриселу.

Британско-шведска група "Астразенека", међутим, много касни са испоруком. Она до сада није испоручила ни четвртину обец́ане количине. Због тога је Европска комисија предложила пооштравање контроле извоза вакцина ван ЕУ и олакшавање забрана извоза.

Али неке владе ЕУ страхују да би такве мјере могле да угрозе ланце снабдијевања вакцинама.

Канцеларка, такође, заговара приступ са осјец́ајем за мјеру: "Када је ријеч о Великој Британији, с правом је речено да желимо "вин-вин" ситуацију, односно да дјелујемо политички разумно, јер је понекад мало компликованије него што то изгледа на први поглед".

Турска ће бити награђена

У односима с Турском, ЕУ се ослања на мјешавину штапа и шаргарепе. Последњих мјесеци било је неколико тешких проблема: спор око гасних налазишта, питања у вези с владавином закона и поштовањем људских права. Ипак, ЕУ препознаје знакове попуштање из Анкаре.

"Упркос постојец́им несугласицама, понекад дубоком неслагању, апсолутно смо увјерени да ћутање није рјешење", рекла је Меркел.

Тако је 27 држава одлучило да се почне са припремама за ширење царинске уније. Анкари је, такође, индиректно обећана и либерализација виза.

Осим тога, ЕУ хоће да ојача сарадњу и у миграционој политици. Притом се углавном ради о томе да Турска спријечи нежељену миграцију у државе ЕУ. Такозвани подстицај за Турску припрема Европска комисија, и то у облику новчане помоц́и за збрињавање сиријских избјеглица.

Дигитализација и јачање евра

Шефови држава и влада врло брзо су одрадили питања економске политике која су првобитно требало да буду у фокусу самита: амбициозни циљеви дигитализације Европе и јачање евра као свјетске валуте. И једно и друго би требало служи вец́ој економској независности.

Шеф Савјета ЕУ Шарл Мишел рекао је да се мора нац́и равнотежа између дигиталног суверенитета и отвореног тржишта.

Бајден у краткој виртуелној посјети – и питање Кине

Кратком посјетом (пола сата) америчког предсједника Џоа Бајдена, на крају дигиталног самита одата је почаст поновном покретању трансатлантских односа. Из перспективе канцеларке Ангеле Меркел био је то "веома, веома важан гест". ЕУ и САД поново тјешње разговарају, рекла је канцеларка након самита.

Пошто су учесници самита читав програм одрадили у четвртак увече, други дан самита је отказан.

(ДW)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ос

26.03.2021 16:57

Они су само јаки кад треба накога осудити и напасти, а да ураде нешто за човјечанство од тога нема ништа.Обична багра, која живи о туђем рачуну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

26.03.2021 19:50

Гамад!!!

ОДГОВОРИТЕ