Кина узвраћа санкцијама Великој Британији

Кина је у петак најавила санкције појединцима и ентитетима у Великој Британији.

Свијет 26.03.2021 | 10:50
Кина узвраћа санкцијама Великој Британији

Према изјави портпарола Министарства спољних послова Кине, Британија је наметнула једностране санкције појединцима и ентитетима у Кини, под изговором одбране људских права у Синђијангу.

„Овај поступак, заснован је само на лажима и дезинформацијама, флагрантно крши међународно право и основне норме које уређују међународне односе, грубо се меша у кинеска унутрашња питања и озбиљно штети кинеско-британским односима“, наводи се у саопштењу.

Министарство иностраних послова Кине позвало је британског амбасадора у Кини како би изразило чврсто противљење и снажну осуду.

Кинеска страна увела је санкције следећим појединцима и ентитетима, који су злонамјерно ширили лажи и дезинформације:

- Тому Тугендату, Ијану Данкану Смису, Нилу Обрајану, Дејвиду Елтону, Тиму Лоугтону, Нусрату Гани, Хелени Кенеди, Џефрију Најсу , Џоен Никол Смис Финлеи, Кинеској истраживачкој групу, Комисији за људска права Конзервативне странке, Ујгурском суду и Судском већу у Есексу.

"Од данас је одговарајућим особама и члановима њихових ужих породица забрањен улазак у матични дио Кине, Хонгконг и Макао. Њихова имовина у Кини биће замрзнута, а кинеским грађанима и институцијама забрањено пословање са њима. Кина задржава право да предузме даље мјере“, наводи се у саопштењу.

Кина чврсто штити свој државни суверенитет, безбједност и развојне интересе, и упозорава британску страну да не иде даље погрешним путем. У супротном, Кина ће одлучно реаговати на даље реакције, наводи се у саопштењу.

(БН/ЦЦТВ+)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

26.03.2021 10:03

Ту је и Дзефри Најс добро познати србомрзац . Увјек иста екипа за униставање других дрзава . Овсј пут ударили на тврдо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Британци

26.03.2021 10:28

Навикли да могу како хоће... Кинезима са њихових 4000 година историје и преко 2000 година државности они нису ни први ни посљедњи "Британци", дабогда избили зубе!

Name

Позната капиталистицка

26.03.2021 11:18

Олос....

Name

ре

26.03.2021 13:20

Ех да је само тај Најс сто вас мрзи то би била пјесма....

Name

Срби

26.03.2021 15:43

Ма бас на брига да вам право каземо ко нас мрзи а ко не, не опстајемо ми ни на основу тога сто нас неко воли или мрзи, него искљуциво на мудрости, интелигенцији, генетицком коду који је кроз вијекове уткан у насе генерације.....

Name

Зуб за зуб

26.03.2021 11:17

Медјународно право нека скупља прасину па докле се стигне, како на глобалном тако и на свим нивоима.... Ста реци до страсно.....

ОДГОВОРИТЕ