Због нових мјера слиједи нови талас отпуштања

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Босни и Херцеговини на снази су већ неколико дана нове мјере.

Босна и Херцеговина 24.03.2021 | 19:14
Због нових мјера слиједи нови талас отпуштања

Тако је у Кантону Сарајево на период од 15 дана, почевши од 20.03. 2021. године забрањен рад угоститељских објеката, уз дозвољену доставу хране и пића.

Иста мјера ступила је на снагу и у Републици Српској два дана касније, стим да је забрањен рад и фризерским салонима и трговачким центрима.

Био је то разлог мирног протеста угоститеља у Сарајеву и више градова Републике Српске.

Како су поручили том приликом из Удружења угоститеља КС - Адил Шурковић и Емир Карић и Денис Стојнић, не могу прихватити „садаку у облику минималних плата“, те позвали угоститеље и мале привреднике да сви одјаве раднике и прослиједе их на биро, те покрену тужбе за накнаде штете коју су претрпјели због мјера уведених након проглашења пандемије.

“Не желимо мизерију коју нам жели дати Влада КС. Дајте новац КЦУС-у и Опћој болници, људима који се боре против короне. Ми ћемо раднике послати на биро, тамо ће имати 350 КМ, а Влада им даје 200”, поручио је том приликом Шурковић, 

Економиста Адмир Чавалић истиче како није изненађен реакцијом угоститеља јер су у задњих годину дана власти на различите начине кршили властита обећања по питању подршке привреде - интензитет мјера, временски период подршке и слично. 

Због тога, наглашава, разумије позив послодаваца да одјаве раднике.

“То су тржишне антиципације, резултат процеса учења. Међутим, вјероватно да се то неће десити у обим у којем се најављује. Истина, мјере затварања ће довести до раста броја незапослених у услужним дјелатностима, а угоститељству, нарочито. Не смијемо заборавити да су угоститељи раније ослабљени пандемијом и да немамају значајног простора за манерве. Циљ је "преживјети" до љета односно љетног оптимизма- долазаска дијаспоре и оно чему се сви надамо проласка пандемије. У ситуацији када нико не вјерује у подршку државе, проблем је и планирати економске политике”, закључује за БУКУ Чавалић.

Одмах након окупљања угоститеља одржана је и Скупштина КС, на којој је, међу осталим, закључено да се исплати одштета свим онима којима се одлуком Владе забрањује рад, тачније угоститељима. Како је тим поводом рекао кантонални премијер

Един Форто направљен је пакет помоћи, који ће се моћи реализирати кроз Буџет.

Како, када, колико, није прецизирано, али се спомиње износ од 300 КМ.

Слично и у Републици Српској гдје је у понедјељак одржан протест у више градова, а највећи у Бањалуци.

Дан послије услиједио је састанак у Палати предсједника Републике Српске, гдје је постигнут договор између Владе РС и угоститеља који су на крају одустали и од протеста.

“Сви субјекти који су онемогућени да раде на 7, 15 или мјесец дана, плаћаћемо минималну плату и доприносе за читав период. Разумијемо проблеме са којима се сектор угоститеља налази.

У петак у 9 сати имаћемо састанак са министром трговине и туризма и министром финансија РС  да кренемо у реализацију овога о чему смо причали”, казао је након састанка предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Међутим многи у овај договор не вјерују, као ни у чињеницу да ће до петка било шта бити урађено:

“Људи који живе од туризма и угоститељства, апсолутно не вјерују ништа овим људима, јер ни прошли пут када смо били затворени нису испоштовали све оно што су обећали, тако да мислим да је ово само шарена лажа. Такође они су се уплашили бројем људи који су јуче дошли да искажу своје незадовољство мјерама Кризног штаба не само у Бањалуци, већ широм Републике Српске”.

Изјавио је ово Жељко Татић, предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму Републике Српске који није био на састанку, а коментаришући потезе угоститеља који су присуствовали сједници са представницима институција, је рекао да је ријеч о људима који климају главом и пристају на све што им се каже.

“Оно што ми стално причамо и тражимо јесте да се види шта су испоштовали прошле године од мјера које су нам обећавали, када сви ми знамо да доста тога нису испоштовали, тако да заиста мислим да ово што су сада обећали неће испунити, нису у могућности и да нису у стању. Плашимо се и да ће ово затварање бити на дужи временски период”, истакао је Татић.

Економиста Зоран Павловић каже да је невјероватно да сви ми годину дана од пандемије, можемо закључити само једно- да се нико ни у РС, али ни у ФБиХ не бави економијом:

"Једноставно мора постојати неки тим људи који ће рећи ако хоћете све то да затворите, да видимо шта ће бити са економијом, да ли је то прави начин или треба направити селекцију.

Јер ако се поштују методи функционисања које смо прописали и којих се људи држе, зашто забрањивати рад.

Из овога се јасно да закључити да мјере доносе људи без јасне анализе, без процјене и без икаквог смисла са циљом који треба постићи”, наглашава Павловић. 

Коментаришући састанак угоститеља и представника институција, каже да много неће постићи са исплатом  минималне плате, већ се треба понудити рјешење та порезе, даџбине, аконтације…

Каже да је невјероватно да немамо економски кризни штаб који би функционисао паралелно са оним који прати епидемиолошку ситуацију са корона вирусом, а чији би задатак био тражење рјешења за привреду.

Због његовог непостојања данас, наглашава, и имамо овако тешко ситуацију у привреди, али и мјере које погађају све, небитно да ли је ријеч заиста о мјесту гдје се зараза несметано може ширити или не.

(Бука) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Босанац

24.03.2021 19:16

Вазно да нема брига у дрзавним фурмама и установама. Алај волим овај резим,плата иде а ја лезим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

24.03.2021 19:44

Са сам скрацивањем радног времена требали су смањити обавезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

24.03.2021 19:45

Корона вирус, обољевање и умирање од те опаке болести ипак је много веће зло од губитка посла.Жив човјек ће се некако снаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Јово

24.03.2021 22:53

Мора да си зестоко ухљебљен на дрзавним јаслама, па сад мирно лупетас овакве глупости и цекас астрономску плату.Људи на ивици егзистенције, падају у теске депресије и менталне кризе а ти прдис о болести цији је морталитет на нивоу сезонског грипа.

Name

Синг

24.03.2021 20:01

Ко вас јбе, свакако сте опет гласали за багру у октобру, а од дијаспоре тек це цуна у цело бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкица

24.03.2021 20:09

У трзни центар који је огроман мора бити ограницен број људи а данас са посла идем у аутобусу једно на другом али наравно ту короне изгледа нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

24.03.2021 22:21

Мјере које доносе тзв.кризни стаб су неуставне самим тим необавезне....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

25.03.2021 05:24

У ПРАВУ СИ. АЛ ИПАК ИНСПЕКЦИЈА ОБИЛАЗИ И ПИШЕ ПРИЈАВЕ КОЈЕ СТИЖУ НА НАПЛАТУ. ШТА РАДИТИ.

Name

Станисављевиц

25.03.2021 08:35

Потисати се да нисте сагласни на суд и немају вас на основу ког закона да казне,све сто није изасло у слузбеном гласнику није обавезно.

Name

ЈА

25.03.2021 05:24

ПРОСТО ДА ЧОВЈЕК НЕ МОЖЕ ВИШЕ СМЈЕСТИТИ У МОЗАК РАЗНЕ НЕПРАВДЕ И ГЛУПОСТИ У ОВОМ ЗЛОМ ВРЕМЕНУ....ЗАТВОРИЛИ УГОСТИТЕЉЕ НА7 ДАНА И ОСТАЛЕ ЧИТВА ХАЛАБУКА КАКО ЖИВИТ И ПРЕЖИВИТ.,.А С ДРУГЕ СТРАНЕ УНАЗАД20 ДНА ИСПЛАЋЕН ,,БОРАЧКИ НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ ОД120___150 КМ,,,И НИ СТАЖА НИ ДОПРИНОСА НИ БРИГЕ ЗА БИЛО КОГА ВЕЋ30 ГОДИНА И ТО СТВАРАОЦИМА,,Р,С,,ПА ИМА ЛИ ИКО СЛУХА ЗА ОВАКВЕ ЉУДЕ ..ВАЉДА СМО СВИ У,,ПАНДЕМИЈИ....ПА ЗАР ЈЕ ТЕШКО НАЧИ РЈЕШЕЊЕ ЗА СВЕ,,СТАВИТИ МОРАТОРИЈУМ НА КРЕДИТЕ .ЗАУСТАВИТИ ИНФЛАЦИЈУ БАР ЗА ОСНОВНЕ НАМЈЕРНИЦЕ,,ПОМОЋИ СВАКОМ СВИ СМО ОД КРВИ И МЕСА...ЗАЈЕДНИЧКИ СЕ СТРПИТИ ДА ОВО,,ЗЛО,,ПРОЂЕ,,..ОСВРНУТИ СЕ КОЛИКО ИМА КИСИКА МЕД ОПРЕМЕ КАКО ПОМОЋИ МЕДИЦИНАРИМА А И САМИ СЕБИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ја

25.03.2021 08:31

Никоме не падају на памет незапослени. Они немају ни додатак, ни минималац, ни наду да це наци било какав посао у овим временима. Ово је без премца најгора дрзава на планети.

Name

Нада

25.03.2021 08:04

Привреда, у БиХ су то кафане, теретане, маникири, педикири. И наравно кредити које Влада РС нон стоп узима као главни извор финансирања. Ала се ради на трулом Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

25.03.2021 08:24

СВИ МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ ЦЕ РАДНИКЕ ПОСЛАТИ НА БИРО КАКО ЦЕ ПРЕЗИВЕТИ ЦУЈ САМО ДОПРИНОСЕ А КО ЦЕ ИМ ДАТИ ПЛАТУ ИОНАКО ЈЕ ПОСАО ОПАО НАМЕТИ НЕИЗДРЗИВИ НИСТА НЕЦИНЕ ДА ОЛАКСАЈУ ЗАТВОРИЛИ И СТА ИХ БРИГА ТРЕБА ДА ИСПЛАТЕ ЉУДИМА И ПЛАТЕ И ДОПРИНОСЕ ДА ИМ ДАЈУ БАР МАЛО МОРАЛА ВЕЦИНА РАДИ НА ЦРНО ЗАТВОРИЛИ УЗЕЛИ СТАНОВЕ И СТА ИХ БРИГА А МИ ПОСТЕНИ РАДИМО САМО ЗА НАМЕТЕ И ТО НЕДАЈУ А КАД ОНИ НАМА ТРЕБАЈУ ДАТИ НЕМА

ОДГОВОРИТЕ