Мјере остају, нова правила за улазак у Србију

Сједница Кризног штаба одржана је данас, а покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао после седнице да нема попуштања постојећих мјера, али да су донете нове одлуке за улазак у Србију.

Србија 24.03.2021 | 10:05
Мјере остају, нова правила за улазак у Србију

Доктор Зоран Гојковић је истакао да и даље имамо велики број новозаражених.

- Свакодневно тај број се повећава минимално, све постојеће мере које имамо допринеле су да немамо нагли раст броја заражених. Потребно је да наставимо ово што смо радили до сада и да се сви вакцинишемо. Вакцина је нешто што нас у овом тренутку може извући из епидемије - рекао је Гојковић.

Данас су анализиране две ствари.

- Захтев да се омогући првенствено ђацима који су од почетка године на онлајн настави да се оцењују у малим групама у школама где за то постоји могућност, тако да ће Министарство просвете у сарадњи са локалним самоуправама покушати да нађе модел да им се то дозволи. Друга ствар је улазак грађана Србије у земљу.

Сви они који буду потпуно вакцинисани, односно са потврдом о вакцинацији из Републике Србије, биће им омогућено да уђу у Србију без ПЦР теста и без изолације. Иста је ситуација и са странцима ако су у потпуности вакцинисани вакцинама из Републике Србије, односно две дозе Фајзерове, две дозе Спутњик В, две дозе Синофарм вакцине. С обзиром да АстраЗенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију.

Гојковић је истакао да на седници није расправљано о отварању угоститељских објеката и тржних центара.

- Мере су такве какве су и дају резултате, да немамо повећање експоненцијалног броја новозаражених. Морају сви да схватимо да у овом тренутку доприносе да немамо велико повећање, а да нема мера био би много већи број. До следеће седнице и анализе уопште не разговарамо о попуштању мера. 

Како је рекао Гојковић, држава чини све да помогне свима који немају могућност да привређују.

- Најбољи економски подстицај који можемо да дамо је вакцинација - каже Гојковић и позвао је још једном грађане да се вакцинишу против корона вируса.

Доктор каже да ће се о мерама за Васкрс тек разговарати. 

Како да онај ко нема корону дође до лекара

- Људи који нису заражени короном можда су и највећи губитници свега овога. Али једноставно не можете да допустите да инфективна болест хара и да се у болници мешају ковид и нон ковид пацијенти мешају. Може се десити да се да се нон ковид пацијент зарази у болници. То су све ствари од којих се диже коса на глави свима нама. Ми смо до сада успели, није било заражавања унутар болница и то је огроман напор. Разболеће се људи од неке друге болести и зато је за све порука грађани молим вас да се вакцинишете. Смањиће се притисак на болнице - апеловао је доктор Гојковић.

Како Курир сазнаје, на почетку састанка премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да данас неће бити попуштања мера. Премијерка Брнабић је рекла да је то компромис између медицинског и привредног дела Кризног штаба и да у овом тренутку не види могућност за промене.

- Евентуалне промене су остављене за седницу која ће бити у понедељак, али разговор се и даље води. Штаб доноси одлуку у вези са уласком у Србију. Разговарало се о томе да наши грађани који су вакцинисани и ревакцинисани могу да уђу у Србију без ПЦР тестирања, а остали са негативним ПЦР тестом - каже извор Курира.

Претходно је Влада у недељу на предлог Кризног штаба одлучила да од 22. марта од 6 сати остану затворени угоститељски објекти и тржни центри.

(Курир.рс)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Стид

24.03.2021 09:20

Све је посљедица вакцине, јер се не зна ста све у њој има. Народ је толико наиван, да је страсно. Од када су Срби овакве кукавице, предаци нам се у гтобовима преврцу??? Стидим се кад цитам како овима иду на руку, боду их као дугогодисње наркомане, тузно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

24.03.2021 15:19

Иди пробај мало да помогнес докторима.да видис ста не постојеци вирус ради.Ајде кукавице.

Name

Гајба

24.03.2021 15:33

Вакцинисацемо се прике или касније.На то иду глобалисти,фармација итд.Али је једно сигурно да висе никада неце бити 8 милијарди људи (или колико нас вец сада има).

Name

Није него

24.03.2021 10:27

Одкуда се оволика банда намножила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимосфера

24.03.2021 11:29

Висе ни мува не мозе да прелети..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

24.03.2021 11:31

Сваких неколико дана свуда се уводе нова правила у вези тзв корона вируса. Грађани су тотално збуњени али и вирус. И наредбодавци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морем плови

24.03.2021 12:00

Једна мала барка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кресимир

24.03.2021 13:12

Ја са чамцем преко Дрине прелазим, тако раде и мигранти док гранична полиција се прави да не види..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кумовска

24.03.2021 13:48

Па је ли сад треба ПЦР за улазак у Србију из РС, БиХ? ж

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

24.03.2021 16:01

Требала би влада да потврди и да се зна од којег датума ступа на снагу, колико ми се чини.

Name

Ре

24.03.2021 16:53

Све је исто као прошле године, само су Пцр тестови, по агенди, замијењени вакцинама