Директор Зељковић раздијелио милионе КМ за годину дана!

Док гласно говори о увођењу репресивнијих мјера за грађане и колапсу здравственог система у РС, потпуно опуштено троши буџетски новац пазарећи код фими које сам бира.

Република Српска 23.03.2021 | 19:44
Директор Зељковић раздијелио милионе КМ за годину дана!

Са нових 19 директних споразума вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић дошао је до цифре од 262 уговора на која је потрошио 16.419.923 КМ буџетског новца.

За све ово није му била потребна ни пуна пандемијска година. Са “рука руци” уговорима кренуо је 12. марта 2020, а до милионске цифре дошао је девет мјесеци касније, 24. децембра.

Док гласно говори о увођењу репресивнијих мјера за грађане и колапсу здравственог система у РС, потпуно опуштено троши буџетски новац пазарећи код фими које сам бира.

Посљедњи тендерски низ потписао је у само два дана децембра 2020. Одабрао је 15 фирми и раздијелио им 8.849 КМ, које није имао на уму док је састављао план јавних набавки за прошлу годину.

“Ситније” послове порески обвезници 15. децембра платили су фирмама “Кефо”, “Синеx лабораторија”, “Агромеханика”, “Бисцоммерце”, Косић компанија”, “Ц-ауто”, “Аqуа тим”, “Тенен”, “Центрум Траде” и “Сингерица лифт”, а 24. децембра “Сампро Софтwаре”, “Манагемент Сyстемс Цертифицатион”, СП “Чола”, “Визија комуникације” и “Сатwорк”.

Зељковићу ово свакако није први пут. Како је Журнал писао, од 16. до 30. новембра прошле године потписано је чак 157 директних споразума вриједних око 117.000 КМ, а у само два случаја били су познати предмети уговора.

Другим ријечима, за чак 155 уговора на које је ставио потпис уопште није навео шта је конкретно куповао и плаћао.

У једном дану с њемачком фирмом “РадПро Интернатионал ГмбХ“ кадар “Уједињене Српске” Ненада Стевандића потписао је два уговора вриједна 12.974 КМ. Фирми „Ариес“ су у два дана додијељена два уговора вриједна 8.365 КМ.

„Минт ИЦТ“, компанија која се бави услугама пројектовања, одржавања и испоруке информационих система и пратеће опреме, од Института је добила 7.482 КМ, „ЕФ РЕВИЗОР“ 6.961 КМ, „Графиx С.П.“ 6.739 КМ...

Највише директних споразума потписао је са штампаријом „ОЦТОПРИНТ“ - осам набавки вриједних 3.963 КМ, фирмом “ЕЛЕКТРО РАЧИЋ“- шест набавки у вриједности од 3.738 КМ, „ЕНА" - пет набавки од 4.254 КМ, „ГМТЕЛ ЛОГИСТИЦС“ - пет набавки вриједних 5.996 КМ...

ПОГРИЈЕШИЛИ СМО, НЕЋЕМО ВИШЕ

За цјепкање јавних набавки и дијељење уговора мимо Закона Зељковић је неспретно покушао да се оправда. У допису Журналу стајало је:

“Приликом уношења поступака јавних набавки које помињете у свом допису у апликацију портала Јавних набавки БиХ, дошло је до техничке грешке приликом које је у поље ‘Назив и предмет уговора’ унесен редни број поступка из Књиге улазних фактура. У наредном периоду покушаћемо да то исправимо.

Поменуте процедуре нису проведене само у једном мјесецу, већ у периоду од неколико мјесеци, али су због оптерећености надлежне службе која се бави јавним набавкама унесени накнадно, збирно, у оквиру једног мјесеца.

Институт за јавно здравство РС објављивао је и наставиће објављивати све поступке јавних набавки на wеб порталу Јавних набавки БиХ.

Набавке које су проведене у прошлој години у већини случајева су биле планиране, изузев појединих, које су због појаве вируса корона и епидемиолошке ситуације обављене мимо Плана набавки”.

ЗЕЉКОВИЋ ПОТПИСУЈЕ И СУБОТОМ

У вријеме док се грађанима РС свакодневно улијевала по нова доза страха од репресија усред пандемије корона вируса, Зељковић је вјежбао за обарање рекорда. За само један дан додијелио је 50 уговора, да би новцем грађана РС куповао непознату робу. Није штедио, све је платио око 200.000 КМ!

По навици, сам је бирао и фирме којима је додијелио послове. Како ниједна набавка није прелазила износ од око 7.000 КМ, тако му није било тешко да све директне дилове потпише 16. маја 2020. У суботу, када Институт не ради.

Добављачи – махом од раније познати. “Биосистемима” Зељковић је тог нерадног дана намијенио девет уговора вриједних 32.304 КМ, фирми “Аналитика” четири уговора – 22.700 КМ, “Мипеxу” шест уговора – 22.600 КМ, “Биомедица” је добила седам уговора тешких 24.730 КМ, “Синекс лабораторија” пет уговора – 16.607 КМ, “Крајинагроуп” два уговора – 11.185, “Перфец Цлеан” два уговора – 10.810 КМ, “Степмед” два уговора – 10.600…

Кум кума не заборавља у тешка пандемија времена, а након што је “Медицому” Љубомира Перића по хитној процедури почетком кризе директор Зељковић прослиједио 1,5 милиона КМ за радиодијагностичке уређаје, услиједио је је и нови директни споразум – 4.680 КМ.

Управо се Перић, један од главних добављача у овдашњем здравственом систему, годинама доводи у кумовску везу са бившим министром здравља и социјалне заштите Ранком Шкрбићем, који је тај исти систем и девастирао.

16,1 МИЛИОН ЗА СВЕ ШТО ФАЛИ ЗДРАВСТВУ, А ФАЛИ СВЕ!

Журнал је пратио Зељковићеве тендер-маневре па је још 24. јуна 2020. објавио да је чак 36 пута у два мјесеца пандемије Институт за јавно здравство РС нетранспарентним преговарачким поступком без објаве обавјештења спречавао је и сузбијао корона вирус у РС.

Директна, тада далеко скупља уговарања набавки свега и свачега грађане су коштала 16.094.074 КМ, а здравственим установама недостајало је све – од хирушких маски до стерилизатора.

Први случај заразе регистрован је 5. марта, Институт у тендер-напад, без обавјештења јавности, кренуо је седам дана касније.

Са фирмом “Пароцо-Б Медицал Еqуипмент”, која је иначе ангажована и за градњу 20 милиона КМ вриједне кардиохирургије у Бањалуци, склопио је уговор за набавку апарата за механичку вентилацију вриједан 408.096 КМ.

Дан касније бањалучком “АКО МЕДУ” заштитна одијела плаћена су 2.878.200 КМ.

Власт у РС 16. марта још није прогласила ванредно стање, а ни изузеће од Закона о јавним набавкама БиХ и провођење такозваног преговарачког поступка без објаве обавјештења Агенција за јавне набавке БиХ није била званично растумачила, али Зељковић је примјенио оно што му је најлакше. Одабрао је бањалучки “Степмед” за куповину хируршких маски, које је из буџета платио 42.120 КМ.

Агенција је тумачење саопштила 17. марта и то за случај увођења ванредног стања, гдје су разјашњене набавке у ситуацијама крајње хитности, Зељковић је, међутим, увелико разрадио “хитно тендер пословање”.

Хитно је купљен и аутоклав, намијењен за стерилизацију. “Синекс лабораторија” Институту га је продала за 15.795 КМ. Истог дана средства за дезинфекцију “Галенфарму” су плаћена 23.972 КМ, а нови контигент хируршких маски “Про-тен Медицалу” – 42.705 КМ.

Нови директни уговор за “АКО МЕД” услиједио је 18. марта и тицао се набавке тестова за брзу дијагностику корона вируса – 45.419 КМ, а два дана касније већ уиграни “Пароцо-Б Медицал Еqуипмент” за апарате за механичку вентилацију добија 814.320 КМ.

Тада и “Брома Бел”, за вирусне транспортне подлоге, од Зељковића добија уговор вриједан 15.795 КМ.

МИЛИОНИ ЗА ШКРБИЋЕВОГ И ДОДИКОВОГ ПРИЈАТЕЉА

Нова тура заштитних одијела 20. марта, по директном договору тешком 216.450 КМ, плаћена је мостарском “Медицалу”.

Са истом фирмом, за исту робу три дана касније склопљен је још један уговор од 432.900 КМ. Занимљиво, власник “Медицала” је Јасмин Ђонко, који важи за блиског пријатеља главног девастатора здравственог система у РС и актуелног декана Медицинског факултета у Бањалуци Ранка Шкрбића.

У уносне медицинске послове "уградио се" и Славко Бојић, близак пријатељ Милорада Додика и пословни сарадник мркоњићког тајкуна Младена Милановића Каје. Његовом “Процонтролу”, који је иначе регистрован за архитектонске и инжињерске дјелатности и техничко савјетовање, за респираторне маске дато је 403.650 КМ, а за заштитна одијела 1.930.500 КМ.

Бојић је, коју годину раније, са својом фирмом “ММС ЦОДЕ” нашао начин и да од Фонда здравственог осигурања РС узме 26,8 милиона КМ за израду фамозног електронског здравственог картона. 

Занимљивих уговора Зељковића и одабране пословне елите није мањкало. Туристичкој агенцији “Травел Фор Фун” Саше Марковића директор Института је, за набавку 80.500 комада медицинске заштитне опреме, дао 2.794.545 КМ, што је портал “ИнфоВеза” детаљно истражио. 

Заштитна одијела требало је да кроз два уговора вриједна укупно 827.190 КМ Институту за јавно здравство испоручи и “Емген”, а потом и “Превент” за 702.000 КМ. Надаље, услиједила су и два уговора са “Биосистемима” за набавку РТ ПЦР апарата од 56.160 КМ и 168.480 КМ, “Санитекстом” за куповину хируршких маски – 819.000 КМ, “Схимадзуом” за колор доплер – 65.192, фирмом “Ђаковић д.о.о” за респиратор – 140.000 КМ, “Перфецт Цлеаном” за дезинфекцију – 39.592 КМ…

За брже тестирање брзо је, са “Електро-Рачићем”, склопљен уговор за куповину агрегата - 68.223 КМ, са “А.Р.М.С. Системима” за термалне камере – 34.983 КМ, са “В Гроуп Палис” за 70% алкохол – 93.600 КМ… Међу скупљим уговорима је и онај са “АКО МЕДОМ” за набавку 5.000 тестова за брзо тестирање на корону – 1.755.000 КМ…

Шта је испоручено, а шта није – из Института није саопштено!
 
ПАКУЈ ШАТОРЕ, МОТАЈ КАБЛОВЕ

Директор Зељковић почесто је, током пандемије, “проклизавао” поред Закона о јавним набавкама БиХ.

Како је Журнал такође писао, осокољен осјећајем моћи који му је дала власт у Републици Српској и крајње бахатим и криминалним захтјевом Владе РС, не размишљајући много, два дана прије увођења ванредног стања у РС, 26. марта, потписао је уговор са Славеном Ристићем, власником бијељинске фирме “Балкан Глобал” и већинским власником Техничког ремонта Братунац, за набавку мобилне болнице.

Из Њемачке! Уговор је био тежак 4.287.878 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

Да ствар буде гора, испоставило се да није ријеч ни о каквој њемачкој болници, већ, сасвим сигурно, војном објекту, који је већ био у власништву Техничко ремонтног завода Братунац, који се бави намјенском индустријом.

Авион са шаторима на аеродром Маховљани слетио је 3. априла. Болница никада није опремљена. Након хапшења премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, шефа Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника фирме “Сребрена малина” Фикрета Хоџића, због афере “респиратори”, Зељковић брже-боље најављује раскид уговора “јер добављач није испоштовао рокове”. Новац је, према Ристичевим тврдњама, враћен у јавну касу.

Грубо кршење Закона ради трошења јавног новца ни тада, а ни данас није бринуло главне актере. Републичко јавно тужилаштво тек је “формирало предмет”.

(Журнал)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Скептик

23.03.2021 19:04

И онда нам такав искомпромитовани хоштаплер заводи мјере и одређује ко ће радити а ко неће. Да је правде био би заточен у неком казамату у пругастом одијелу са завезаном челицном куглом на нози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

23.03.2021 19:33

У нормалном друственом поредку да,али не заборавимо овде клан прави поредак па је Зељковиц то сто јесте......Будимо одговорни

Name

Маде ин Цанада

23.03.2021 19:44

То је онај људски талог, који је муљао са пеленама са најтежим болесницима.

Name

Тацно

23.03.2021 20:23

Тацно тако...

Name

Ре

23.03.2021 20:26

И још нам се руга, каже, будите ОДГОВОРНИ: (

Name

Бањалучанин

23.03.2021 20:32

Пише се хохштаплер. Прво основна школа, средња, факултет, правосудни испит па онда шаљите некога у затвор.

Name

Ђее

23.03.2021 20:44

Примају помоћ од Вучића, с дијеле милионе!

Name

Реално

23.03.2021 21:00

Е јадне су те институције којима руководе "кадрови" ове комби партије. Најјаци им је одбор у Зворнику, циркус зиви.

Name

ХАПСИТЕ ГА ВИСЕ

23.03.2021 23:48

ХАПСИТЕ ВИСЕ ТАЈ СЉАМ.

Name

љубомир

24.03.2021 05:51

Само тако ксд мозе Додик да вас прави будалама сто неби маго она јер га увек поново бирате хахахаха само тако се ради са

Name

НАРОД

23.03.2021 19:06

Црко дабогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујефињена српска

23.03.2021 20:06

У кради

Name

Ухх

24.03.2021 07:14

ЈЕСТЕ ОВАЈ БАЊАЛУЦАНИН ПИСМЕН, БАС ЈЕ СМЈЕСАН

Name

Мирко

23.03.2021 19:13

Лако му крчмити народно, љиго један а човјек би рекао не зна се хљеба најести.Ђубре једно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

23.03.2021 19:14

Добро Зећо крчми, нема шта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

23.03.2021 19:20

Зато је према информацијама које круже Банај Луком Стевандић купио један спрат стамбене зграде коју код кафића Сан Ремо гради Бране Јанковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.03.2021 19:21

Колико је вицо ту добар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имал дје

23.03.2021 19:22

Полиције, тузиластва, судија? Нема, све го црвен бандит. Е народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упсала!

23.03.2021 19:54

Па у полицији и тузиластву су исти такви криминалци! Ради се о синхронизованој акцији!

Name

XY

23.03.2021 21:05

Колики су то све кркани и људске карикатуре, без срама, стида, људске савјести и разума. Овако се не би понасао, ни највеца будала без грама мозга.Сви вакцинису свој народ једино БХ и РС нема. Болнице пуне крцате, људи умиру, вакцина нема, народ упласен, слудјен, они се разбацују милионима. Овде је највеци кривац народ, сто не устане и направи револуцију а политицке криминалце све у казамате.!!!!

Name

Хуго

23.03.2021 19:35

Колико српска има ових зељковића затвор кула би био премали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

23.03.2021 19:35

Ненад Стевандић 2022 први на листи за хапшење и одузимање нелегално стечене имовине под број један стан код пицерије Сан Ремо од 600 000 км битанга дезертерска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИНАСТИЈА

23.03.2021 19:55

НИГДЈЕ У РЕГИОНУ А НИ У СВИЈЕТУ НЕМА ТОЛИКО КРАДЈЕ КАО У РС -У . НЕМА НИЈЕДНОГ НАСЛОВА КАКО ЈЕ НЕГДЈЕ ОТВОРЕНА ФАБРИКА . СВЕ НОВИНЕ САМО ПИСУ ЗАДУЗИЛИ СЕ , ИЗВКЛИ ПРЕКО КУМОВА ИЗ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЦА...... ПА ОВО ЈЕ ВЕЦ ПОСТАЛО КАО НОРМАЛНО ..... ЗАДУЗИ-ИЗВУЦИ -УКРАДИ . КУМ , СИН , СЕСТРИЦ - ДИНАСТИЈА ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

23.03.2021 19:55

Види какву је куцу направио Мацку у КАРАНОВЦУ исвојој пуници и зени Маце сад господин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајба

23.03.2021 20:00

А ја цетири мјесеца цекам надокнаду са Завода за запосљавање,посто сам остао без посла.Ето могу моја дјеца и соларно да зиве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекетаси

23.03.2021 20:10

Мали је хостаплер и прави лоповциц, он је пијун, главну лову ту млати Стевандиц. Бар толико знамо. Засто се висе овим криминалцима не стане у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

23.03.2021 20:24

Мафија, папци и пљацкаси. Стевандиц коловодја. Ста даље реци на овакве радње, директна погодба је и директна пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пред ову објаву

23.03.2021 20:33

Нике ни цудо сто оркестрирано кмеце. И донације су слузиле за исисавање из будјета приказане као набавке по стравицним цијенама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

23.03.2021 20:42

И пола да је истина, много је, а плате медицинарима исте десетљећима

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

23.03.2021 20:47

па тај треба у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зицк Велицк

23.03.2021 21:06

Није Зељо такав... Он мора тако због шефа, Рудоње, грмаља тупих рогова, који боде, али ништа не убоде... Догоријева фитиљ обојици... Крај је близу, хвала Богу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бекријааа

23.03.2021 21:07

Са афером пелена је унаприједјен у директора института. Сад са овим аферама, вјероватно це га унаприједити у министра здравља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

23.03.2021 21:33

Није тацно, мени није дао ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.03.2021 21:55

Послије сваке поплаве го.на испливају на површину. Проблем је што се вода не повлачи већ 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

23.03.2021 22:11

Па ста сте оцекивали од Стевандицевог кадра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков Р.

23.03.2021 23:35

Зељковић је фармацеут.Зато ПОТПИСУЈЕ бесмислене и криминалне уговоре ! Завод за здравстеву заштиту.Умјесто да је директор провјерен,стручан,искусан љекар !? Како је могуће да се у РС-у све претвори у криминалну самовољу без функције и правде. Болесници лутају по паркинзима око неких контејнера !? Нико није могао замислити оваква догађања. Партије и власт .Дарко Шарић је за њих велики господин !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

24.03.2021 02:47

Кад ви њега нехапсите нека вам јебе матер Стоко једна безрепна тако вам и треба ниста и невредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.03.2021 05:26

Сасвим довољно за тузиластво да хитно реагује али у ПРАВНОЈ ДРЗАВИ... Овдје све полуге дрзи мафија која је приватизовала све институције заједно са тузилаством и судством! Свијет цути и цека, докле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззззз

24.03.2021 06:21

Јести. Ишколовао. У секти не може бити ко неће. Тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завод

24.03.2021 06:24

Стевандић и Зељковиц узимају али права истина је да је све умјешан Вицо Зељковиц сестрић Додиков и да преко Маринковића узима све милионске тендере , криминал а у све упетљан Додиков сестрић Вицо Зељковиц , сви папири иду у тужилаштво и сипу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.03.2021 07:06

То је лоповско родбинска варијанта ујкан и цомпанy.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

24.03.2021 07:21

Зато Стевандић купује нектетнине по БЛ и БГ и то на разне људе да се сакрије али истина се ипак некако сазна! Смећари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.03.2021 07:28

Понашају се попут Сање Вулић и Распопа у Добоју приликом избора. Они не креду колико им треба они краду све.Сад се паре узимају и ко зна кад ће опет имати ту шансу у животу.Мамицу вам вашу .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

24.03.2021 07:37

Лопови.Сљам .Наце се за вас један постени тузилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.03.2021 08:13

ОВО ЈЕ ДЕСЕТ ПУТА ГОРЕ НЕГО СТО СЕ ПИСЕ.НЕКАДА СУ ЉУДИ ПОВРАЦАЛИ ОД БОЛЕСТИ А САДА ПОВРАЦАЈУ ОД ОВАКВИХ ПАПАКА. РАЗАРАЦА ДРУСТВА БЕЗ МИЛОСТИ БЕЗ СРАМА.ТОЛИКО СУ ГАДЉИВИ ДА НЕМА ДАЉЕ.ЗИВОТ ИМ СЕ СВЕО НА ОТИМАЦИНУ НА НЕКРЕТНИНЕ И БОГАТСТВА.ЊИХ НИ ЈЕДНА БОЛЕСТ НИ КОРОНА НЕ МОЗЕ ЗАУСТАВИТИ.ПОЈАЦАЛИ СУ СВОЈЕ АПЕТИТЕ У ОВОМ НЕ ВИДЈЕНОМ ХАОСУ. ЉУДИ СЕ БОРЕ ДА ПРЕЗИВЕ ОВО ЛУДИЛО КОЈЕ НАС ЈЕ СНАСЛО.ЗИВОТ СЕ СВЕО НА СВАКОДНЕВНЕ ПРЕВАРЕ ЛАЗИ БОЛЕСНЕ ФАЦЕ ЛУДАКЕ. СВЕ ЈЕ УЦМАЛО И ДОСАДНО.СТА РЕЦИ НЕГО ЉЕПОТА ОД ЗИВОТА.

ОДГОВОРИТЕ