Министарство правде дало посао фирми која не испуњава услове

– Министарство правде Републике Српске у прошој години је у више наврата кршило Закон о јавним набавкама, између осталог, и склапајући уговор са фирмом која није испуњавала услове из тендера. Поред тога, министарство је једном службенику давало знатно већу плату од оне која је предвиђена за то радно мјесто, утврдила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Република Српска 23.03.2021 | 13:31
Министарство правде дало посао фирми која не испуњава услове

Без обзира на те пропусте министарство, на чијем се челу налази Антон Касиповић, је добило позитивно мишљење ревизора.

„Код ревидираних поступака јавних набавки утврђено је да је уговор о набавци канцеларијског материјала, вриједан 29.538 КМ без ПДВ-а, изабраном понуђачу додијељен на основу понуде која није испуњавала захтјеве из тендерске документације, што није у складу са Законом о јавним набавкама“, наведено је у извјештају.

Поред тога, ревизори су утврдили и да план јавних набавки министарства за 2020. годину и извјештај о реализацији закључених уговора за 2020. години нису усклађени са насталим промјенама у току године, односно да не садрже све проведене поступке набавки, као ни информације о одређеним набавкама.

Такође, утврдили су и да поступак набавки услуга смјештаја у земљи није спроведен у складу законом, јер министарство није донијело одлуку о покретању поступка, те припремило и објавило позив за достављање понуда.

Судови тужени за 11 милиона КМ

Ревизори су се осврнули и на спорове у којима се јављају институције правосуђа РС те навели да вриједност судских поступака који потенцијално могу да буду пресуђени на терет институција правосуђа Српске износи 10,6 милиона КМ, док је вриједност поступака који би могли бити пресуђени у корист институција правосуђа РС износи 8,3 милиона КМ.

„У тим споровима Министарство правде се не јавља као странка у судском поступку, већ као носилац обавезе по основу ресорне надлежности. Министарство није вршило резервисања по основу извршене процјене неповољног исхода судских спорова, јер сматра да исходи тих спорова неће имати негативне ефекте на њихове финансијске извјештаје“, наведено је у ревизорском извјештају.

„Процијењена вриједност набавке у тендерској документацији и обавјештењу о набавци за услуге сервисирања и одржавања возила и канцеларијског материјала значајно се разликују у односу на вриједности из Плана јавних набавки за 2020. годину“, навели су, између осталог, ревизори.

Једна од замјерки министру односила се и на обрачун плате за једног запосленог која је била знатно већа од предвиђене за ту позицију.

„Обрачун плате за једног запосленог у току 2020. године вршен је на основу рјешења министра по коефицијенту 12,60, док је за наведено радно мјесто утврђен коефицијент 9,60. Препорука за наведено је дата у претходном ревизијском извјештају и није проведена. За поменутог запосленог је у фебруару 2021. године донесено ново рјешење о  утврђивању плате којим је коефицијент за обрачун основне плате утврђен у складу са законом“, пише у извјештају.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

23.03.2021 13:19

Поштени министар Касиповић.Народна,небој се оног што лаје,већ оног што шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокајроца

23.03.2021 13:49

КРЧМИ АГО ШТО ТИ ДРАГО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.03.2021 14:10

Касиповиц је само марионете.главну ријеч води Перо Дуниц.који по закону неби смјео бити ни близу Министарства Правде.а исти помоћник министра.СТЕАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

порука

23.03.2021 14:34

Ви из Министарства правде ни случајно више не одржавајте никакве семинаре на тему Корупција !!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.03.2021 16:11

Пустите тају мога,требам ја зграду(насеље) од 1000 станова правити у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

24.03.2021 06:05

У министарству правде раде моралне наказе неписмене и бахате. Ако они који се брину за правду раде противзаконито како ће други да раде поштено. То је тим за заштиту криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

24.03.2021 08:19

Вукан казе Министарство Неправде.....

ОДГОВОРИТЕ