ИНТЕРВЈУ Штајнфелд: Говорила сам Лечићу НЕ колико сам могла!

Данијела Штајнфелд је у петак из Њујорка где живи већ годинама, допутовала у Београд како би дала изјаву тужилаштву и за силовање оптужила колегу Бранислава Лечића. У изјави тужилаштву описала је све до детаља, а у опширној исповести, глумица први пут пред камерама описује сам догађај који се одиграо у мају 2012.

Магазин 22.03.2021 | 23:20
ИНТЕРВЈУ Штајнфелд: Говорила сам Лечићу НЕ колико сам могла!

Мене је силовао мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић, у мају 2012. године. После четири дана играли смо представу. Била сам у шоку. Хтела сам одмах да зовем полицију, али сам размишљала шта ће се десити. Морате да разумете то стање“, каже у Данијела у ексклузивном интервјуу.

“Ја сам говорила ‘не’ непрестано, док год сам могла”, испричала је Данијела.

Глумица је у разговору одговорила на бројна питања па и зашто није одмах све пријавила, зашто је одбијала да открије његово име, али и зашто је на крају одлучила да то ипак уради.

“Када се појавио случај жртава Мике Алексића у јавности, Бранислав Лечић је смислио да буде велики активиста против сексуалних злочина. У моменту када је он позвао бивше ученике школе Мике Алексића да уђу у његову глумачку школу, то је прелило кап. Ја сам разумела да то сада више није питање шта ће се са мном десити у моменту када проговорим, ово је питање моје друштвене одговорности”, тврди Данијела Штајнфелд за “Инсајдер“.

У међувремену су Блиц и Курир позивајући се на своје изворе објавили да ће Бранислав Лечић ићи на полиграф. Наводе и да су га у вези са снимком на којем се препознаје његов глас и на којем се не негира догађај контактирали угледни медији из иностранства којима је Лечић рекао да је спорни снимак “проба неког комада”, да је он “само глумио” и да ће, уколико снимак буде обелодањен, тражити да буде испитан на полиграфу.

Данијела Штајнфелд за Инсајдер каже да је то лаж и да би волела да јој неко покаже било коју представу или филм у којем постоје такве реплике.

Само 40 дана након трауматичног догађаја успела је да оде у Америку. Хтела је све да заборави. А онда су почели психички проблеми. Свака ситница је почела да је подсећа. Престала је да спава, да једе. У једном тренутку је помишљала и на самоубиство. Лекари су јој дијагностификовали пострауматски синдром – јасан и мерљив доказ да је трауму преживела.

“Ја сам се лечила од посттрауматског стресног поремећаја једно две године. Ја у то време нисам могла да функционишем нормално као особа, да се осећам сигурно. Била сам углавном затворена. Ако би био неко ко би ме подсетио на њега у било ком смислу, мени би почела тешкоћа са дисањем и могла сам да добијем паничне нападе”, прича Данијела у интервјуу.

Тужилаштву је доставила и медицинску документацију, односно доказ да се годинама у Америци лечила од пострауматског синдрома.

Да би и сама разумела шта јој се десило снима документарни филм “Зацели ме” у ком разговара са бројним жртвама силовања, али и са силоватељима. Желела је да прикаже монструозност њиховог размишљања. Иако то у почетку није био план, на крају је у филм уврстила и своју личну исповест.

Тужилаштву је недавно доставила и оригинални снимак разговора са Браниславом Лечићем који је снимила неколико година касније. На снимку који је данас објављен и на Инсајдер.нет  препознаје се Лечићев глас и који у том разговору није негирао цео догађај.

У интервјуу за Инсајдер, Данијела Штајнфелд објашњава зашто се срела са Лечићем неколико година касније, тачније 2016.године

“Да освестим јавност која је логика и размишљање наших силоватеља, То нису монструми, странци, него су то људи које ми поштујемо. Ја сам хтела да се суочим са својим силоватељем на начин на који сам ја умела и могла”, прича Данијела.

Разговор са Данијелом Штајнфелд снимљен је у недељу, непосредно пре њеног повратка у Америку, а комплетан снимак погледајте у наставку текста.

(Нова.рс/Инсајдер Фото: принтсцреен)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Луцкy

22.03.2021 22:53

Говорити не није довољно. Код силовања се пружа физички отпор: удара,гребе,гризе,рве....При томе трагови физичког насиља остају и на жртви и на силоватељу. Овакво накнадно оптуживање за силовање довешће у страх мушкарце да не смију ни помишљати да воде љубав са женама јер ће их након 10 -15 година пријавити за силовање. Ово не води ничему добром по мушко - женске или женско - мушке односе. Ево ја од сад не смијем да милујем ни једну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видео

23.03.2021 17:54

То је оно колико још треба да говорим не да не испаднем лака.

ОДГОВОРИТЕ