Што прије промијенимо власт веће су шансе да почнемо живјети нормално

– Што их прије промијенимо веће су нам шансе да почнемо живјети као што живе сретније нације у другим, боље организованим и праведнијим државама – рекао је Шаровић.

Република Српска 22.03.2021 | 21:20
Што прије промијенимо власт веће су шансе да почнемо живјети нормално

Након промјена које је изазвала пандемија, као и прелетање страначких кадрова, промјена градоначелника Бањалуке и прелазак ДНС из владајуће коалиције у опозицију, турбуленције не јењавају.

Аналитичарка Тања Топић каже да један политички догађај може окренути политичке процесе и дешавања у потпуно другачијем смијеру, те да се налазимо у кризној години из које је важно како ћемо изаћи.

А изласци из странака постали су редовна појава, па је тако недавно ПДП остао без Драгана Галића, а СДС је напустио Милан Тубин.

– Човјек никада не може да вјерује да ће себи неко дозволити да буде роба којом ће да се купује и тргује – рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

Лидер ДНС Ненад Нешић сматра да је политика у Српској усмјерена на личне интересе и да такве ствари не изненађују.

– ДНС нису пољуљали одласци, на њих смо били спремни. ДНС је очистио своје редове од оних којима је функција и лични интерес била идеја водиља. Остали су они који су спремни и одлучни да се боре за опште циљеве, за напредак друштва – рекао је Нешић.

С друге стране, предсједник СНСД Милорад Додик сматра да је било грешака и у СНСД када је ријеч о изборима у Бањалуци и да су многи “мангупи” већ сада “отпали”, али и наглашава да СНСД није партија коју људи напуштају и праве нове, што је постало помодарство.

Он тврди да је СНСД потпуно консолидован, има скупштинску већину у Бањалуци и јасан план шта треба урадити.

– Нећемо испуњавати жеље, већ ћемо покушати да наставимо с пројектима. Када је у питању Бањалука, наставићу да радим. Премијер Радован Вишковић је најавио да ће се у град уложити око 50 милиона КМ, али мислим да ће то бити и дупло више – истакао је Додик за РТРС.

Он је поновио да СНСД није изгубио Бањалуку, већ позицију градоначелника, али је остао најјача партија.

Ипак, опозиција је и даље задржала убјеђење да ће покорити власт 2022. године. Топићева каже да то може само удруженим дјеловањем.

– Може на мегдан изаћи само уколико је удружена. Опозицији иде у прилог чињеница да је једна партија из владајуће коалиције, која је била саставни дио власти преко деценију, изашла и постала дио опозиционог блока – сматра Топићева.

Додаје да је сада потез на младим градоначелницима Бањалуке и Бијељине да се покажу и тиме подигну рејтинг опозиционог блока, који је промијењен уласком ДНС. Лидер ове партије, Ненад Нешић, каже да када су донијели одлуку о изласку из власти нису вагали да ли ће изгубити или добити један или други политички блок.

– Руководили смо се тиме шта ће добити Република Српска и њени људи. Излазак ДНС у опозицију урадио је двије кључне ствари за услове који ће довести до промјена: разбио је страх грађана од власти којом једна странка и њени људи доминирају деценију и по, што је условило да, подршком ДНС, у Бањалуци и Бијељини опозиција побиједи на изборима за градоначелнике – рекао је Нешић.

Он је истакао важност стављања интереса грађана Српске изнад личних интереса појединаца.

– Сада је, нажалост, елитама на власти и око ње најскупљи лични интерес. Зато што разумијем процесе у друштву, зато сам с осмијехом слушао критике ка ДНС. Данас кад други пролазе кроз губитак “папака“ не спочитавам то онима који то нису. То је моја мера части – казао је Нешић.

Од опозиционих лидера стижу поруке да ће наставити ка својим циљевима, од којих кажу да се нису одмакли.

– Нико неће зауставити промјене које ће се десити на изборима. Не могу купити идеологију и систем за који се залажемо. Ми ћемо остати досљедни нашим политикама, а то је обновљена Српска и БиХ у којој се може живјети од свог рада, слободно понашати, размишљати и говорити – изјавио је Бореновић.

Предсједник СДС, Мирко Шаровић, каже да су наметнуте околности у којима сада живимо далеко од „нормалног“.

– Што их прије промијенимо веће су нам шансе да почнемо живјети као што живе сретније нације у другим, боље организованим и праведнијим државама – рекао је Шаровић.

Он је додао да парцијалне интервенције, па чак ни смјене влада, овдје више не могу донијети никакве промјене, већ да систем треба мијењати из коријена.

– За разлику од СНСД, који производи све деструктивне појаве у друштву, који је у служби  домаћих и регионалних тајкуна, који пљачка и слаби Српску, ми се, као странка настала из народа, за њу боримо – да буде економски јача, стабилнија и праведнија и да што већи број људи добије шансу за пристојан живот. Због тога постајемо јачи и многобројнији у истим циљевима – наводи Шаровић.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

дермато

22.03.2021 20:34

да ко хоце стабилност на заапдном Балкану, морат це инвестирати и осигурат неопходност дјеловтворне и учинковите комуникације, овдје у ејдном дијелу је криминална елита , која егзистира на совинизму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад је касно

23.03.2021 06:32

Црвени су нас оглодали до најмање коске

Name

Боки

22.03.2021 20:38

Тако је Мирко. Сваки дан смо јачи и више нас је. Готов је. Промјене су стигле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

22.03.2021 20:53

Боки сваки дансте све гори и гори назалост такоје.???

Name

Ре Боки

23.03.2021 06:49

Јаки сте као црна земља, са Нешићем и Рађом најачи сте ....

Name

Душко

23.03.2021 09:34

Е мој Боки, сваки дан вас је више али у снсд, незнаш шта причаш.

Name

србин

22.03.2021 20:39

Остарисе понављајуци као папагаји како це доци на власт. А када додју избори, буду потуцени и поразени брутално од предсједника Додика и партије СНСД. Ово је скупина највецих губитника на свијету, они цак нису нити опозиција. Смијесни ликови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Србина

22.03.2021 21:01

Браво, мајсторе на ријечима! Међутим, Србин се пише великим словом.

Name

Ма да

22.03.2021 21:08

Србине ништа опозиција не губи. Губимо сви. А кад је тако најмање је битно ко је власт,а ко опозиција.

Name

Ре србин

22.03.2021 22:02

Секта у само пар градова покраде 50 000 гласова, то је за тебе побједа?

Name

За Србина

22.03.2021 22:08

Нема он времена да обраћа пажњу на граматичке грешке , треба данас написати 300 коментара у користи владајућих . Узми сендвич са пилећим паризером, часу сока и сједи у цосак.

Name

Бањалука и Бијељина

22.03.2021 22:22

Сад је на реду ослобадјање Републике

Name

марко

22.03.2021 22:22

који пресједник .јел дилера па знасли ти ко је миле и ста је радијо пррије рата и уз рат па он воли само валуту њега не интересује народ само у смислу да га музе

Name

Боб

23.03.2021 05:55

Галиц, Тубин...а онога папцица Зељу Бабица нико висе и не спомиње...хахааа. Није висе битан ни као папак!

Name

ре

23.03.2021 06:02

Нису они губитници, губитник је народ, а они су били и остаце ухљеби одговорни за гасење народа исто колико и њихови наводни противници на власти.

Name

Ре Ре србин за АСрбина

23.03.2021 06:42

За неке који незнају србин је надимак а не име и пише се малим словом. А Срби, Хрвати, Бошњаци је име једног народа и пише се великм словом.

Name

Ана

22.03.2021 20:44

Вријеме је да ови истрошени ликови престану сањати или престану да се баве политиком !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2021 06:49

Слазем се. Мајкицка,спириц,радмановиц,новиц,диспецер,рудоња,цубриловиц... не само да су истросени,вец су излизани.

Name

Реално

22.03.2021 20:45

Е МИРКАНЕ немој само ти да прицас о напретку и промјенама ти да си мислио о напретку и бољитку урадио би то имао си сансу врло добро памтим твоју владавину није вриједно помена некад је во добро кад цовјек сути....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Реално

23.03.2021 09:09

Нисам симпатизер СДСа, напротив потпуно се не слазем са њиховом политиком. Био сам врло млад када су они били на власти, али реално је да смо тада били нормалнија и функцуоналнија дрзава. Пара је било мање, истина, али су нам судови и тузиластва радили нормално, здравство је било сасвим нормално, сколе, ма све институције. Моја мајка је добила посао на конкурсу у то вријеме, а ми нисмо породица која има везе било гдје и код било кога. Мени је то битније од свих марака овог свијета, тако да реално Саровиц и СДС су били неупоредиво бољи за Српску од ових садасњих криминалаца. То је реалност.

Name

Кирил

22.03.2021 20:49

Без одговорности нема ниста док се за марвезације не напуне прдекане сјаси мурта да узјасе мурта из свих странака како ко долази на власт тако монополису и харацки се понасају док небуде одговорности и санкција сто су све странке не странке него појединци узели мрка капа мислим да је несретна црвена линија давних давнина предјена видјецемо оце ли одговарати из свих странака појединци харацлије мислим да це народ несто преломит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

22.03.2021 20:53

За поцетак да издејствујете промјену изборног закома да се уведе електронско гласање и спријеце пљацке гласова. Први корак ка демократским промјенама утјеците на ЕУ заједницу и њихове представнике да и опозиција буде дио делегације за промјену изборног законе. Престаните се понасати као позиција скупљајуци јегрине појене код народа на тему национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

22.03.2021 20:54

Е не дао бог да ви морбидна бандо икада било гдје добијете власт. Када сте покусали једну породицну трагедију искористити за политицки успијех, толико о васем моралу и постењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сиа

23.03.2021 06:33

Које то хтио да искористи ,породичну трагедију, Додик и Лукач кои су одлазии кући и сликали се са оцем.

Name

Хмм

22.03.2021 20:56

Несиц казе да ови други су водјени лицним интересима, па његове амбиције када су прерасле милионске мрвице са Милетовог стола осилио се па утувио да има сансе да буде и сам некада предсједник... Смрдоњица обицни као и овај Бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хмм

23.03.2021 04:26

За први дио коментара се у потпуности слажем!

Name

X Мен

22.03.2021 20:57

Тешко ће опозиција до побједе,нажалост.Знају ови из СНСД картела да им је бити или не бити 2022.године,тако да се спрема брутална крађа избора као и 2018.године.До промјене изборног закона неће доћи тако да то иде у прилог владајућим(папци у игри за формирање владе)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре XМен

23.03.2021 04:27

Код Вас је увијек крадја, никада немате програма а и како да имате са Несицем и Руменим.

Name

Q

22.03.2021 21:03

Њих свакако промијенити, а ти у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

22.03.2021 21:11

На залост па смо то уопсте дозивјели, оволику неправду и зло....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупстиндку вецину

22.03.2021 21:14

У БЛ и цитавој РС деценијама цине папци и нико други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранзо

22.03.2021 21:17

Ако би их стварно све промијенили, које би требало,била би то амазонска редаљка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

22.03.2021 21:17

Види ових лузера... Па никад ви на власт нецете доци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

22.03.2021 21:36

Ти јаране ниси србин ти си обична будала која подржава лопове који раселише србе.Зато марш стоко секташу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

22.03.2021 21:46

Драско само

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут ко рис

22.03.2021 21:52

Бајдена је прогурало све зиво да победи. А не знам ко тебе мозе погурати таквог сувог и отросеног Миркане. Не волим ја СНСД ал не зрачиш нееееееема крви, енергије. Опрости ал време је одавно за пензију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

22.03.2021 22:01

Кретену крезави ботино секташка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

22.03.2021 22:16

Јооој Топицка драга,па гдје ти надје Тубина и Галица ,двије сподобе ,2 тотално небитна лика .Па ста це Тубин него гледати негдје да се ухљеби јер ионако ниста лик не ради ,а у СДС је био пред сцхуб картом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висе нас је ...

22.03.2021 22:46

Тако је мање це покрасти и подици јос кредита ... сада краду немилице ...да је народ паметам за пет дана и нема их више ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

23.03.2021 00:29

РЕ. БЛ... БЈЕЉИНА...МИ СРБИ НЕМОЖЕМО БЕЗ РАТОВА, УВИЈЕК СМО СА НЕКИМ У РАТУ О ТОБОЖОЈ НЕКОЈ УГРОЖЕНОСТИ АЛИ ОД КОГА, СА НАШÍМ ДОЈУЧЕРАШЊМ СУСЈЕДИМА, БОШЊАЦИМА И ХРВАТ ИМА, ЈОЈ ЈОЈ БОЖЕ МОЈ КАДА ЧЕМО ДОЧИ ПАМĚТИ, ДО ЈУЧЕ СМО СЕ БОРИЛИ У ОТАЏБИНСКОМ РАТУ А САДА МОРАМО ОПĚТ, ПРОТИВ КОГА ПРОТИВ СВОГА НÁРОД, СРБСКОГ НÁРОДА, ОПĚТ СМО УГРОЖЕНИ, СУДЈЕНО НÁМ ЈЕ ДА РАТУЈЕМО ДО ПОСЛЕДЊЕГ СРБИН СВЕ ЗАХВАЉУЈУЧИ НАШÍМ ПОЛИТИЧАРИМА КОЈÍ СУ НÁС УВУКЛИ У ОВО СРАЊЕ ГДЕ ОНИ УЖИВАЈУ У ИЗОБИЉУ А НÁРОД СТОЈÍ У РЕДОВИМА ЦРВЕНОГ КРИЖА И ПРЕБИРЕ ПО КОНТЕНАМА, АЛИ САМИ СМО КРИВИ КАДА ПРОДАМО СВОЈУ ЧÁСТ И ЧÁСТ СВОЈЕ ДЈЕЦЕ ЗА 50.КМ.НА КРАЈŮ ТАКО НÁМ И ТŘЕБА, НАЈГОРА СМО ДРЖАВА У ЕВРОПИ И ЕКОНОМСКИ И ПО ПРАВОСУДЈА А МОЖДА И У СВЈЕТУ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

23.03.2021 01:17

Мирко бомбаш баца бомбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

23.03.2021 02:06

Само ви сањајте, тек сад цете изгубити, кад Драско показе да ниста не мозе да се борио за сролицу само ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

23.03.2021 02:52

Вама је исто одговарала ова власт. Ништа нисте урадили 20 година и сада да је мијењате. Са ким. Са старцима који су остали, ветеранима који су обољели и омладином која одлази, а ова која је остала је незаинтересирана или је већ запослена код ових и њихово је гласачко тијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

23.03.2021 05:33

Три лопова... Дзепове на сунце... Па да видимо... Зао вам сто не мозете красти као и власт. Власт презирем а вас јос висе јер зудите занистим ВАС НАРОД НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ НИ ПОД ТАЦКОМ РАЗНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.03.2021 05:36

Чуј изјаве, Вишковић рекао да ће у БЛ уложити 50 мил, ја мислим и дупло више,од почетка године мјесечно се на берзи задужују два пута , ниједан инвеститор неће да дође, они несмију затворио све на петнаест дана ,јер немају нигдје банке да исплате те људе, јер економија и оно мало пропаде а на крају ће морати, па на аутопуту неки дан сам видио клизиште које се појавило након пар година од отварање а онај велики подзид прије Прњавора сав у води и вода пиша кроз њега али ту је Интеграл да још узме кои тендер, јер је гаранција вјероватно истекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

23.03.2021 05:46

Е ви је сигурно промјенити нецете, тако прицате двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Примјенит це

23.03.2021 08:08

Народ. Висе нас је

Name

Александар

23.03.2021 05:53

Јој ових паметњаковића....само брига за власт....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

23.03.2021 06:11

Хвала тубину за побједу снсд у приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарска Дубица

23.03.2021 06:30

Јуче је Озрен Бурсаћ, предсједник СДС КД прешао код папка Бањца. Како су се пљували прије избора није потребно наглашавати. Не знамо само колико је љубав коштала

ОДГОВОРИТЕ