Јовановић: Дејтонски зачарани круг

Администрација америчког председника Била Клинтона 21. новембра 1995. у градићу Дејтону ставила је тачку на крвави рат у Босни и Херцеговини (1992-1995).

Србија 22.03.2021 | 15:11
Јовановић: Дејтонски зачарани круг

Дејтонски мировни споразум, односно Општи оквирни споразум за мир, потписан је у Паризу неколико недеља касније, 14. децембра. Споразум су потписали тадашњи председавајући Председништва БиХ Алија Изетбеговић, председник Србије Слободан Милошевић и председник Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум у Дејтону је зауставио рат, али се после четврт века показало да су политичке и друштвене прилике у БиХ данас теже него непосредно након потписивања споразума.

Из угла обичних људи, скоро да ништа није урађено, етнички и политички сукоби и поделе дубљи су у односу на период после завршетка рата. Корупција, непотизам, гломазан административни апарат, незапосленост, одлив становништва и бесперспективност само су неке од карактеристика државе БиХ.

Нико није тако сликовито описао ситуацију у Босни као бивши дипломата Златко Диздаревић када је рекао да БиХ од 2005. истински не постоји као држава и да на њеном простору делују три политичка картела, етномафије које плански производе међунационалну мржњу и анимозитете као инструменте преко којих се најједноставније одржавају на власти.
 
Зато је БиХ неуспела, нефункционална, промашена држава која је заједнички политички пројекат три босанскохерцеговачке етномафије.

БиХ је последњих месеци поново доспела у центар пажње захваљујући све снажнијим гласовима, пре свега из САД, да је неопходна хитна промена Устава како би БиХ могла несметано да функционише.

Специјални изасланик САД за западни Балкан Метју Палмер је поводом 25 година од Дејтона рекао да су потребне промене Устава БиХ, али и измене структура власти у тој држави. Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да је Дејтонски споразум донео мир, али да то није крај, јер је мир само полазна тачка.

По његовом мишљењу, Устав какав је и данас на снази у БиХ, омогућио је да се уради много, али да је дошло време да се и он мења.

Процес промене Устава БиХ у овом тренутку није реална опција. Међународна заједница би можда могла одређеним политичким притисцима да убеди кључне политичке актере у БиХ да прихвате одређене измене које би убрзале приступање БиХ у ЕУ и НАТО.

Најважније политичке снаге у БиХ које представљају сва три народа нису у стању да постигну базични консензус о устројству и начину функционисања државе. Са тројицом неспособних, потрошених, искомпромитованих лидера, БиХ нема никакву европску перспективу и то је више него јасно.

Ако САД пронађу свој интерес у мењању Устава БиХ и процене да целокупна ситуација у региону треба да буде другачија кроз форму успостављања БиХ као правно уређене, безбедне, економски одрживе и политички стабилне земље - оне ће то и остварити.

Од Европске уније не треба очекивати ништа јер је она већ више од деценије суочена са многобројним сопственим нерешивим проблемима.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја Цоyоте

22.03.2021 14:50

А који си га ти ? БиХ није настала у Дејтону, БиХ је међународно призната држава прије Дејтона на 3.5 године. У Дејтону је потврђен континуитет државности (прва тачка), то што су нам странци наметнули такав модел БиХ не значи ништа за државу и њену опстојност, значи стаглацију и патњу њених становника, држава БиХ не може доћи под упитик због тога, то је немогуће. БиХ је као државу признао цијели свијт, овај горе са слике мисли да то не значи ништа, или код њега значи по потреби, па признај Косово за почетак? слаб си ти аналитичар, да ти ниси можда на Бајиној сиси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

22.03.2021 14:55

Па Русија је почела да пријети Босни и Херцеговини, да би заштитила своје интересе и спријечила БиХ да се придружи НАТО-у. Зар то није довољан разлог да администрација предсједника Бидена не интервенише, како би и они заштитили такође своје интересе на овом трусном Балкану. На жалост, то је ће ићи преко леђа грађана БиХ или ако нам је драже преко плећа Срба, Хрвата, Бошњка и оних који у даншњој БиХ немају никаква права, Жидови, Роми..и даље да не набјам.????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.03.2021 15:48

У Босни постоји болестан уређај. Ово сто је урадјено иде само на штету обичног човјека. Странци су направили такав уређај да могу за минуту имати рат између три народа. Овдје добро живе само националисти који воде народе,а народ живи на Ивици пакла. Политичари узимају немилице а ми обичне људе лијечимо преко СМС порука. Све док овдје не додје политичар који ће имати подрску свих народа и док не буде рекао западним остаплерима стоп, Нема овдје напретка. Живјела љубав,правда,добри људи. Смрт фашизму,национализму и подјелама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

22.03.2021 19:02

Лудован

ОДГОВОРИТЕ