Директор АЦЕД-а грант ЕУ уплаћивао на лични рачун

Извршни директор Агенције за сарадњу, едукацију и развој (АЦЕД) Душко Вучић уплаћивао је новац ове невладине организације на сопствени рачун, без овлаштења купио стан у Београду и аутомобил, те склапао уговоре о раду, а фиктивно је у Агенцији запослио и супругу. Због сумње да је таквим незаконитим радњама оштетио АЦЕД за више од 350.000 КМ, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС је против њега поднијело извјештај тужилаштву, открива портал Цапитал.

Република Српска 21.03.2021 | 12:05
Директор АЦЕД-а грант ЕУ уплаћивао на лични рачун

Све незаконитости за које МУП сумњичи Вучића изнесене су на Скупштини АЦЕД-а у јуну прошле године, а из записника са ванредне сједнице скупстине АЦЕД-а, који је у нашем посједу, види се да је осим стана и аутомобила, који је, како сазнајемо, МУП одузео, Вучић потрошио и више од 120.000 КМ новца АЦЕД-а одобравајући позајмице, авансе те уплаћујући новац на сопствени рачун.

Још преко 100.000 КМ потрошио је на неодобрене уговоре о раду и ауторском дјелу од 2017. до маја 2020. године.

Чланови Скупштине тада су сазнали и да је директор купио стан у Београду, правдајући то планираним отварањем канцеларије АЦЕД-а у Србији, а на Скупштини се чак провукла и информација да је тај стан, уствари, купио сину.

Што се тиче спорног аутомобила, у записнику се види да је он купљен 2018. а да су чланови Скупштине тек 2020. године сазнали за њега. Такође, видљиво је и да је директор све вријеме од Агенције наплаћивао путне трошкове иако је возио службени аутомобил.

Такође, на тој сједници објелодањена је и информација да је директор у Агенцији запослио своју супругу за што нико од чланова Скупштине није знао, нити је виђао на послу.

Све ове наводе потврдио је и МУП који је крајем прошле године поднио извјештај против Вучића због сумње да је оштетио Агенцију за више од 350.000 КМ.

Из МУП-а су службено штуро навели да се Д. В. сумњичи да је „као одговорна особа у удружењу грађана из Бањалуке, за личне потребе, а на рачун удружења реализовао позајмнице, авансне уплате, плаћање закупнине, уплате на властити жиро рачун, вршио исплате на основу неодобрених уговора о раду и уговора о ауторском дјелу, купио путничко возило, електронске уређаје и друге ствари, а за наведене куповине и исплате није имао овлаштења, те је на тај начин оштетио удружење за износ од 358.860,39КМ, колико је за себе и прибавио противправну имовинску корист“.

Помагао и осталу родбину

Да је директор Агенцију схватио као лично власништво, показује и одговор са Скупштине Удружења када је на питање о трошењу новца Агенције изјавио да је „крварио за АЦЕД 13 година и да је кроз куповину стана у Београду „свом сину желио обезбиједити прозор у свијет“.

 „Даље, наводи низ искључиво личних разлога којима се водио при доношењу ових одлука као на примјер да остварене авансе претворене у позајмицу није користио у личне сврхе већ је помагао фамилији која живи у Грчкој, да је АЦЕД у ранијем периоду разматрао отварање канцеларије у Београду па је тиме видио могућност да купи стан и слично“, наведено је у записнику са Скупштине.

Сапуница са судом

Због утврђених незаконитости, Вучић је на сједници Скупштине у јуну прошле године, смијењен са позиције извршног директора, а на његову позицију именован је тадашњи предсједник Скупштине Зоран Мићић.

Тек тада настају проблеми у овој Агенцији, од чијег рада зависи десетине радника и дјеце којима омогућава стипендију.

Наиме, смијењени директор се не мири са новонасталом ситуацијом и успјева да направи нови сазив Скупштине, са новим људима, која га бира за директора, а смјењује Мићића. Мићић се након тога обраћа Основном суду у Бањалуци са захтјевом да одлуке, како наводи, нелегалне Скупштине буду поништене, али ни ту не иде једноставно. Суд не види ништа спорно у новој Скупштини, након жалбе предмет иде на Окружни, који лоптицу поново пребацује Основном суду у Бањалуци.

Радници остали без посла, партнери без прихода

Док траје размјена предмета између два суда, вријеме пролази, АЦЕД остаје без радника којима је Вучић подијелио отказе, а више организација, које су биле ослоњене на АЦЕД, остаје без прихода, међу којима су и организације које се баве правима особа са инвалидитетом.

Посљедњом одлуком, коју је 15. марта донио Основни суд у Бањалуци, Душко Вучић је и даље директор ове Агенције.

Вучићеве дојучерашње колеге тврде да у томе успијева само захваљујући  различитим правним акробацијама и незаконитостима које и даље чини. Најављују и нову жалбу суду.

Борба за Агенцију води се и на другим фронтовима. Паралелно са овим, води се и кривични поступак против Вучића, а на основу кривичне пријаве коју су поднијели Мићић и Верица Келава. У Окружном јавном тужилаштву за ЦАПИТАЛ су кратко рекли да се овај предмет налази у раду код поступајућег тужиоца  и да је у фази истраге.

„У циљу истраге више информација не можемо саопштити“, казала је портпарол тужилаштва Маја Ђаковић Видовић.

Истовремено, води се и поступак по кривичној пријави коју је Вучић поднио против Мићића и чланова Удружења.

„Окружно јавно тужилаштво је запримило пријаву 24. јуна 2020.године, поднесену  од стране Душка Вучића, против Зорана Мићића, предсједника Скупштине Удружења грађана Агенције за сарадњу, едукацију и развој Бањалука, због кривичног дјела Злоупотреба положаја одговорног и чланова Удружења грађана: Верице Келава, Зорана Добраша и Сувада Захировића, због кривичног дјела  Фалсификовање исправе. Предмет се налази у раду и у фази је провјера навода поднесене пријаве“, навела је Ђаковић Видовић.

ЕУ им дала 2,4 милиона евра

АЦЕД је невладина развојна агенција основана 2007. године која се финансира пројектима од Европске уније, а само у првој половини 2020. године имала је пет  текућих пројеката, са оперативним буџетом од 2,4 милиона евра за наредне три године.

Тренутно на рачуну имају близу милион КМ, али тај новац је блокиран јер траје правна заврзлама око промјене руководства.

Мићић: Невиђени поступци Основног суда

Зоран Мићић за ЦАПИТАЛ каже да је због нерада тужилаштва остављен простор суду да доноси рјешења којима се Вучић уписује као директор, јер су за суд обје скупштине Удружења регуларне, а с друге стране, Вучић још није осуђен за кривично дјело за које се сумњичи.

„Након што је Скупштина утврдила да је директор проневјерио више од пола милиона КМ, почиње наша борба на суду. Основни суд у Бањалуци је у три наврата признао неку нову скупштину коју је тај директор направио. Ми смо у три наврата оборили рјешења Основног суда који је ту нову скупштину прогласио легалном“, казао је Мићић.

Он је истакао да је тражио од суда да се овај спор води у праничном поступку, а не као до сада у ванпарничном, како би се утврдило која је скупштина легална, али се суд ту прогласио ненадлежним и његову тужбу пребацио на Окружни привредни суд.

„И на ту одлуку смо се жалили јер сматрамо да немамо шта тражити на привредном суду, с обзиром на то да су сви акти Удружења на Основном суду. Том тужбом покушавамо да докажемо легитимност наше Скупштине јер су неки поступци Основног суда невиђени до сада. Тако се нама десило да парнични судија одлучује у ванпарничном поступку и да поништава рјешење предсједнице ванпарничног одјељења и то након што је Окружни суд по други пут поништио њено рјешење. У свему томе губимо вријеме јер Удружење у оваквим околностима не може да функционише“, казао је Мићић.

Каже да ће, како би сачувао новац који се налази на рачуну АЦЕД-а, највјероватније морати обавијестити и европске донаторе о овим дешавањима како би повукли свој новац.

„То ћу урадити како бих заштитио тај новац, јер господин Вучић очигледно не планира да се заустави и док ми на суду дочекамо правду, новца ће вјероватно нестати са рачуна“, казао је Мићић и додао да је о свему већ обавијестио ОСЦЕ, ОХР, али и Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.
Вучић пријетњама покушао спријечити објављивање текста

Током припреме овог текста покушали смо да добијемо и изјаву Душка Вучића, али до њега нисмо успјели доћи јер је број телефона који се налази на сајту АЦЕД-а непостојећи.

Такође, контактирали смо и његовог адвоката Драгана Ступара који нам је рекао да није овлаштен да даје изјаве. Од њега смо покушали да добијемо и број мобилног телефона господина Вучића, али је рекао да не може давати контакте клијента.

Међутим, прије саме објаве текста Душко Вучић нам је послао пријетећи мејл у којем је навео да је „АЦЕД у спору са лицима која се лажно легитимишу као представници АЦЕД-а, и то: Зоран Мићић, Вера Келава и Јовица Катић”.

„Поред судског процеса покренуте су и пријаве код Окружног јавног тужилаштва и код Републичког јавног тужилаштва посредством Одјељења за организовани и тешки криминал МУП-а Републике Српске“, навео је Вучић, а затим и запријетио редакцији ЦАПИТАЛ-а да ћемо имати „ригорозне правне посљедице уколико објавимо чланак“ који се, како каже, „базира на неистинитим и недоказаним информацијама“.

Послао нам је и тужбу коју је поднио против АЦЕД-а, а у којој тврди да је Скупштина из јуна прошле године нелегално сазвана и да лица која су била на Скупштини нису њени чланови.

Доставио је и кривичну пријаву коју је поднио Окружном јавном тужилаштву против Мићића и Верице Келава, као и допуну пријаве. У тој пријави Вучић тврди да га је нелегална Скупштина лажно оптужила и на терет ставила злоупотребу положаја и незаконитио располагање новцем Удружења у износу од 358.805 КМ, иако је независни ревозор утврдио да финансијски извјештаји дају истинит и објетиван приказ.

(цапитал.ба)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

21.03.2021 11:16

Дајте му мјесто Министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

21.03.2021 11:54

Ста реци све је то скола криминалног СНСД.а..Сви криминалци и мафијаси све се то сјатило у Додикову елиту и онда пљацка и краде ста стигне под руку..пропаст прије адзине смрти,,

Name

Кратко и.јасно?

21.03.2021 12:04

Супер Свака част,СПОСОБАН!! Раубер..?!??.

Name

Борац

21.03.2021 12:57

Он је мала маца за мицица и његове папке.

Name

А у п. М

21.03.2021 11:21

Има ли игдје да нису украли и проневјерио паре народа!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

21.03.2021 12:26

Нису то народне паре, човјек је невин, бар док га не осуде. Треба га бар за неког министра. Сад се нафатиро

Name

БРАВО СНСД

21.03.2021 11:23

Тако се то ради!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво и за ЕУ

21.03.2021 12:34

Тако они награђују своје подобне, који раде за њихове интересе.

Name

Станко

21.03.2021 11:23

Па незнам дали је народу јасно да суд наградјује криминал вријеме је да судије и тузиоци треба да одговарају кривицно који су злоупотрибили слузбени полозај нема нама напредка док се нискоријени корупција и крадја дрзавне имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

21.03.2021 11:24

Страсно, овде криминалцима нико ниста не мозе.Сила ударила у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

они све знају

21.03.2021 13:02

изговор му да мора дјецу обезбједити.

Name

Предатор

21.03.2021 11:24

Е бас га и ви драмите без потребе!? Добио 2.5 милиона € а мазно 350 000 и дао пар отказа, мало претио итд. Све за бољи зивот свог потомка. САСВИМ ПРИРОДНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

21.03.2021 12:01

То мајсто, ре. Хандри овај глупи народ

Name

Зоки

21.03.2021 11:29

Какав смрад, да толико дуго ради незаконите радње које дијете не бих радило, а да од колега нико не примијети. Ма нисам до сада видио веће лакрдије од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

21.03.2021 11:30

Кобахаги је био некакав директор за едукацију и развој а његов ментални склоп остао на нивоу дјетета. Ко га само запосли тамо, тога треба одерати робијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

21.03.2021 11:31

Какав скот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

21.03.2021 11:41

Тако је у свим удружењима грађана, невезано дал' се финансирају од грантова града и владе РС или медјународних донатора. Особе запослене у тим организацијама које постоје саме ради себе су ту да зараде новац за себе, њих не интересује ништа друго осим плате или/и експертских дневница. Грађани нису имали никакве па ни неке минималне користи од њиховог рада. Узмите примјер НГО које се баве екологијом и заштитом природе, они потрошили десетине милиона а држава никад прљавија, никад више мини хидроелектрана које доказано уништавају ријеке, оне НГО које се баве помирењем становништва потрошиле буквално стотине милиона на разно разне пројекте у вези тога а ситуација је таква да се дјеца рођена након рата мрзе више него ми који смо у рату пуцали једни на друге. Невладиници су дефинитивно поред будзетлија канцер овог друштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

21.03.2021 11:45

Све је уреду треба га казнити за злоупотребу, али тај његов криминал је кап воде у пацифику за разлику пљачке додика купио авионе хеликоптера и возикасе понекад и пјеваљке па станови и коби све набројао прими раднике па их онда отпусти уз огромне отпремнине некио су опет нашли посао и тако укруг на тај начин купује изборе. кад би били избори поштени вјерујем да би једва прешао цензус. А они оплели по том јаднику он запослио жену и купио стан и ауто па то додик купи неком политичару да пређе код њега итд. итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

21.03.2021 12:04

Ово је мали дио криминала, који организују запослени у канцеларији Европске комисије у Сарајеву. Да би нека НВО добила пројекат морају платити од 10-20% рекета, запосленима у ЕК који ће им нањестити да добију новац за реализацију пројекта. Онда наравно настају проблеми око тала. Криминал и прање новца које траје више од 20 година. Сви то знају, али нико не спречава ништа. Тако се и Европљани показаше горим од нас у БиХ. Покварени и корумпирани. Неки од запослених, имају плату око 2.000 км, а граде зграде по Сарајеву. Слично је у Норвешкој, Холандској, Шведској и Швајцарској амбасади. Даш запосленима рекет од 10.000 Еура и добијеш 75.000 Еура. Јавна тајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

21.03.2021 12:10

Хиљаде оваквих ми имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Дудук

21.03.2021 12:34

Моја школа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висе нас је ...

21.03.2021 17:42

Није само Додикова школа него и Мицина колико Мицо има рачуна није то тешко провјерити одакле је прилив новца и све одузети али видите да је суд у кримоналу и прво њих треба судити да би ово дошло на ред ... само промјене ако зелимо презивјети ... Драшко Вукан и Јелена симбол промјена част још пар појединаца остало све у криминалу и корупцији... ово човјек када погледа да смо нормалан свијет били би ко грофови ... само багру позатварати одузети им украдено вратити у дрзаву и не требају нам више кредити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стижу зелембаћи дјоле

21.03.2021 18:04

Снашао се као већине мафије

ОДГОВОРИТЕ