Партијско обећање дато у Мостару: Испуниће обавезе ЕУ

- На састанку радне групе ХДЗ-а, СДА и СНСД-а данас је у Мостару изражен оптимизам да ће до половине ове године бити усвојени приоритети Европске комисије за добијање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ.

Босна и Херцеговина 18.03.2021 | 15:03
Партијско обећање дато у Мостару: Испуниће обавезе ЕУ

Током састанка разговарано је о усвајању три закона који се налазе међу приоритетима Европске комисије за добијање кандидатског статуса БиХ.

Члан Предсједништва ХДЗ БиХ Вјекослав Беванда, који је био домаћин састанка, рекао је да су представници три странке данас у Мостару били фокусирани на оно што је општи консензус у БиХ, а то је европски пут и оно што је потребно урадити да би БиХ била кредибилна и добила кандидатски статус.

Он је изразио задовољство активношћу свих учесника, њиховим упућености у проблеме и спремности да их рјешавају.

"Констатовали смо да смо да је шест од 14 приоритета завршено. Ми смо данас били фокусирани на три закона: закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету и закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ", рекао је Беванда новинарима.

Он је додао да су на састанку констатовали статусе и договорили шта даље радити.

Беванда истиче да су измјене и допуне Закона о јавним набавкама усвојене у Савјету министара и да се налазе у парламентарној процедури.

Што се тиче измјена и допуна Закона о спречавању сукоба интереса у институција БиХ, Министарство правде у Савјету министра, истиче Беванда, је урадило нацрт закона, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ и чека се мишљење Венецијанске комисије.

Он је нагласио да ће се ускоро преостала два закона наћи пред Савјетом министара и парламентом.

"Мислим да би онда имали пуно право да кажемо да смо урадили велики дио посла и да наше опредјељење на путу ка ЕУ има своју кредибилну основу", рекао је Беванда.

Потпредсједник СДА Денис Звиздић исказао је задовољство конструктивним састанком на којем је потврђен консензус о спремности да се реализују мјере и активности које ће убрзати пут БиХ ка европским интеграцијама.

Он је прецизирао да мишљење Европске комисије има 14 приоритета као услов за кандидатски статус, те аналитички извјештај са 115 подприоритета и бројним мјерама.

"Њихова укупна реализација значи могућност да отворимо први кластер преговора. Данас смо говорили о реализацији подприоритета за које сматрамо да показују кредибилан напредак БиХ за наредну фазу, а то је добијање кандидатског статуса. То је девет или десет приоритета, укључујући и Изборни закон, а ми смо данас говорили о динамици усвајања три закона", рекао је Звиздић новинарима.

Он је нагласио да је важно да је један од тих закона већ у парламентарној процедури, те да ће у скорије вријеме бити усвојена сва три закона како би се БиХ до половине године могла кредибилно појавити пред ЕУ и тражити кандидатски статус.

"Очекујемо да што прије завршимо парламентарну фазу и да се до половине ове године појавимо пред ЕУ и добијемо кандидатски статус. Мислим да Бих заслужује да добије кандидатски статус и то је наша заједничка порука у ЕУ да подрже БиХ у овој фази како би нас трајно ставили на колосијек ка европским интеграцијама", рекао је Звиздић.

Он истиче да ће парламентарна већина у наредних пар мјесеци показати да је спремна да комплетира озбиљну листу од неких девет или десет битних приоритета, међу којима су и стратегије и закони, како би показали пуну кредибилност БиХ на путу европских интеграција.

У Мостару је данас одржан састанак радне групе СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА о 14 кључних услова ЕУ које БиХ мора испунити за кандидатски статус.

Из СНСД-а састанку су присуствовали чланови Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ и Сташа Кошарац, те члан Главног одбора СНСД-а Лазар Продановић.

ХДЗ БиХ су, осим Беванде, представљали потпредсједник ХДЗ Даријана Катић Филиповић, те Никола Ловриновић.

У име СДА, осим Звиздића, у разговорима је учествовао и потпредсједник СДА Адил Османовић.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Душан

18.03.2021 14:30

Ко кога овдје лажеФино је Додик неки дан рекао да нече испунити ниједну препоруку од њих 14 јер се ту ради о преносу надлежности,,Ово је само замајвања напаченог народа ма гдје год био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.03.2021 17:51

Појести ће сви они скупа и го.но ако треба јер ти увјети се морају испунити да би "стока" добила нове ММФ кредите !

Name

Милан

18.03.2021 15:12

Гдје су институције БиХ, срамно, жалосно.. Узурпатор, узурпирао све у Републици Српској, а сада заразио и ове у Федерацији тј. у цијелој БиХ. Ово је стварно потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЛА БАБА ЛАН

18.03.2021 15:14

ТРЛА БАБА ЛАН... ИДИОТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.03.2021 15:23

А институције БиХ, све узурпирали ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.03.2021 15:31

ХДЗ, СДА и СНСД изнад свих институција и стручњака. Бљак, фуј. И то све уз подршку стране дипломатије. Бљак, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

18.03.2021 16:38

За екипу! Све наде полаземо у вас! ФУУУУУЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ