Европа предложила ковид пасоше за кретање у ЕУ

Европска комисија предложила је данас стварање дигиталних зелених сертификата, како би се олакшало слободно кретање унутар ЕУ током пандемије КОВИД-19.

Свијет 17.03.2021 | 13:46
Европа предложила ковид пасоше за кретање у ЕУ

Дигитални зелени сертификат биће доказ да је особа вакцинисана против КОВИД-19 или добила негативан резултат теста или се опоравила од КОВИД-19 и има антитела.

У ЕК кажу да њихов приједлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији вакцинама које су добиле одобрење за промет широм ЕУ, али да државе чланице могу одлучити да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Сертификати ће бити доступани за све грађана ЕУ, признати у свим земљама ЕУ, биће бесплатни и изадаваће се у дигиталном или папирном формату.

"Намјера нам је да овим сертификатима помогнемо земљама чланицама да врате слободно кретање на безбједнан, одговорн и кредибилан начин”, поручила је предсједница ЕК, Урсула фон дер Лајен.

Сертификати ће садржати ограничени скуп информација као што су име, датум рођења, датум издавања, релевантне информације о вакцини (тесту), опоравку и јединствени идентификатор потврда.

Дигитални зелени сертификат ће важити у свим државама чланицама ЕУ, у Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој и Швајцарској, и биће давани за грађане ЕУ и чланове њихових породица без обзира на националност, као и за носице боравишних дозвола у ЕУ.

У Комисији наводе да ће систем дигиталних зелених сертификата бити "привремена мјера", која ће бити суспендована чим СЗО прогласи прекид пандемије Ковид-19.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Знаци

17.03.2021 14:03

Да це и ови ван Европе имати бенефите да не трцу за Европским мудима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

17.03.2021 16:07

Добар

Name

Јоксим

17.03.2021 15:00

Ок,али ми и даље није јасно,засто је вакцина бесплатна,а тест није???Ако и негативан тест улази у ковид пасос,онда нам дајте да и тестови буду бесплатни,и сто се мене тице,уводите онда какав год хоцете пасос.И не мозете ме убиједити да је набавна цијена неког теста скупља него цијена вакцине.Оцито да је у питању несто друго,закљуцак се намеце сам по себи...

ОДГОВОРИТЕ